Mobil v autě na plný pecky

Pošlete své oblíbené empétrojky do autorádia. Z mobilu, MP3 přehrávače nebo obyčejné flash paměti. Stačí správně naladit rádio.

Každý moderní mobil je vybaven přehrávačem hudby. Při každodenních cestách metrem, tramvají nebo autobusem se zpříjemnění poslechem hudby hodí. Snadno si můžete svou oblíbenou hudbu, kterou nosíte ve svém mobilu, dopřát i v autě. Nepotřebujete přitom žádné drahé autorádio s Bluetooth, stačí jakýkoli nejobyčejnější model.

Nalaďte mobil v rádiu

Řešení přináší zařízení nazývané FM modulátor. To dokáže audiosignál vysílat do svého blízkého okolí na běžných rádiových frekvencích. A když k FM modulátoru připojíte svůj mobil nebo MP3 přehrávač, naladíte svou hudbu na nastavené frekvenci ve svém autorádiu. Je to ideální řešení především pro ty, kteří mají ve svých vozidlech originální zabudovaná autorádia, která se nedají vyměnit za modernější. S FM modulátorem naučíte jakékoli obyčejné autorádio přehrávat empétrojky, cédéčka, navigaci nebo cokoli jiného, co k němu běžným sluchátkovým kabelem připojíte.

FM modulátory nebylo možné v Česku do konce roku 2006 používat a proto byla nabídka na trhu značně omezená. Do 31.12.2006 byly FM modulátory legislativně považovány za běžné rádiové vysílače a podle předpisů byste k jejich provozu potřebovali vysílací licenci. Toto zařízení má jen velmi omezený výkon na pokrytí automobilu, ve kterém je provozován, a nemohou tedy rušit běžné vysílání rádií. Legislativa byla upravena a FM modulátory mohly naplno nastoupit na náš trh.

FM modulátory mají ve své nabídce příslušenství renomovaní výrobci telefonů. Např. Sony Ericsson v podobě modelu MMR-70 nebo Nokia u modelu CA-300. Existují i různá neoriginální řešení a jedno takové jsme vyzkoušeli. Cena se každopádně vejde do tisíce korun, námi testovaný FM modulátor DaVinci stojí 690 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson MMR-70 není určen jen do auta, napájí se z akumulátoru mobilu • Nokia CA-300 dokáže naopak mobil i nabíjet 

Zahraje empétrojky

FM modulátor DaVinci je „applovsky“ bílé zařízení opatřené konektorem pro zasunutí do 12V zásuvky v autě. Na svém čele má černý panel se skrytým červeným displejem a čtyřmi ovládacími tlačítky. Na straně je vstupní 3,5mm konektor jack a vespod klasický USB konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovali jsme "neznačkový" FM modulátor DaVinci

Smysl konektoru jack je zřejmý. Sem připojíte zdroj audiosignálu, což může být hudební mobil, MP3 přehrávač nebo třeba diskman. Příslušný kabel opatřený dvěma jacky na obou koncích dostanete v balení spolu s modulátorem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektory: napájecí • USB • vstupní audio jack

Ovládací tlačítka a USB konektor dává tušit, že si vystačíte i s obyčejným USB flash diskem. Když jej naplníte hudbou, zvládne ji FM modulátor přehrát a odvysílat do autorádia. Nevýhodou je, že všechny skladby musí být uložené v kořenovém adresáři disku a jedinou funkcionalitu, kterou modulátor nabízí, je přeskočení o skladbu dopředu nebo dozadu. Na druhou stranu musím pochválit, že po opětovném zapojení začne modulátor přehrávat od poslední skladby. Na flash paměť si tak můžete nahrát „automobilový“ mix svých oblíbených hitů, které se vám postupně budou přehrávat stále dokola.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
S připojenou USB klíčenkou • s připojeným telefonem • čtyři ovládací tlačítka na přední straně a skrytý displej

Manipulace s modulátorem je triviální, vše nejlépe znázorňuje VIDEO (formát WMV). Při prvním připojení nastavíte opakovaným stiskem tlačítka CH pracovní frekvenci (zobrazí se na dispeji). Ta by měla být „volná“, tedy taková, na které nevysílá žádná rádiová stanice v daném místě. Po nastavení frekvence si stejnou frekvenci nalaďte na svém rádiu a případně si ji můžete rovnou uložit do svých oblíbených. Pomocí tlačítek pro přeskočení skladby dopředu a dozadu (jejich delším podržením) můžete nastavit optimální hlasitost, ve které má modulátor vysílat. To se hodí, aby rádio při přepnutí mezi klasickou rádiovou stanicí a modulátorem nevykazovalo velké skoky v hladině hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zapojíme do zásuvky • připojíme telefon • nebo zapojíme USB flash disk s hudbou • frekvenci nastavenou namodulátoru naladíme na rádiu

Podržením tlačítka CH se modulátor přepíná mezi režimem příjmu audiosignálu z vnějšího zdroje a přehráváním MP3 souborů z flash paměti. Jakmile máte jednou modulátor s rádiem „synchronizovaný“, stačí jej zapojit a pustit rádio. Pro vypnutí jej stačí vysunou ze zásuvky. U většiny automobilů se po vysunutí klíčků ze zapalování zásuvky deaktivují. Pokud se nemáte důvod obávat zlodějů, může modulátor zůstat v zásuvce trvale.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pustíme si hudbu z mobilu • a naladíme ji v rádiu • mobil můžeme odložit a poslouchat

Univerzální řešení

Při testování v praxi jsem zaznamenal jen drobnosti, které mi vadily. Například prodleva při přepnutí do režimu přehrávání MP3 souborů z flash paměti, kdy je chvíli ticho a s napětím očekáváte, zda rádio začne hrát nebo musíte tlačítko CH podržet ještě jednou o něco déle. Další nevýhoda patří spíš Škodovce, protože v Octavii není 12V zásuvka umístěna klasicky na panelu v blízkosti rádia, ale mezi sedadly. Modulátor je ale vhodně tvarován právě pro použití v zásuvce klasicky umístěné (opět doporučím kouknout se na video). Ve srovnání s řešením od Nokie jsem postrádal možnost nabíjet ze zásuvky současně mobilní telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nevýhoda Škody Octavia – FM modulátor je mezi sedadly 

FM modulátor je šikovná věc, pokud nemáte moderní autorádio s možností připojení vnějšího zdroje, podporou MP3 souborů nebo USB rozhraním. Investice do modulátoru bude jistě menší než do nového autorádia, modulátor navíc využijete i v případě, kdy autorádio vyměnit jednoduše nemůžete. Testovaný přístroj DaVinci fungoval tak, jak jsme od něj očekávali. Signál nijak nezkresluje a stereofonně přenáší to, čím jej „nakrmíte“.

Diskuze (47) Další článek: T-Mobile láká k přestupu z Twistu na paušál – slevami a telefony

Témata článku: , MOBI, Auto, Rádiová stanice, Mobil, Octavia, Omezený výkon