Mobilitky: více i méně užitečné mobilní hračky

Chcete vidět, na co kouká váš pes? Nebo si přehrát scénu z dalekohledu? Připadají vám handsfree sady příliš okoukané? Chcete PDA, které se nevypne při výměně baterie? Podívejte se na zajímavosti, na které lze ve světě narazit.
Kapitoly článku

Při pátrání po žhavých novinkách ze světa mobilního telefonování často narážíme na jiná velice zajímavá mobilní zařízení. Některá jsou užitečná a nápaditá, u jiných se podivujeme nad jejich účelem a vzbuzují spíše úsměv. Rozhodli jsme se, že vám je občas představíme. 

Brýle místo televize

Společnost Kopin je specialistou na výrobu optických a grafických zařízení. Jedním z nich jsou také speciální brýle s označením Accupix MPG-230M. Brýle mají zabudované miniaturní LCD displeje, které obstarávají obrazová data zvlášť pro každé oko. Displeje mají uhlopříčku pouhých šest milimetrů a nabízejí rozlišení 800 × 224 obrazových bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled jen trochu zvláštní sluneční brýle • uvnitř se před každým okem nachází mikrodisplej 

Zařízení slouží jako náhrada velké obrazovky pro nerušené sledování filmů. Je ekvivalentem „plátna“ s uhlopříčkou 76 cm při sledování ze vzdálenosti 1,8 m. Brýle jsou napájeny třemi tužkovými bateriemi a pro vstup je určen video signál NTSC. Prozatím se prodávají v Koreji a do konce roku by měl být výrobek distribuován i na ostatní trhy.

V nedávno uvedeném článku o novém příslušenství k telefonům Nokia padla zmínka o zařízení Nokia Kaleidoscope I, tedy miniaturním prohlížeči digitálních fotografií v podobě malého kukátka. I za tímto výrobkem stojí firma Kopin.

Pro ty, co jim je obyčejný dalekohled málo

Společnost Bushnell představila dalekohled nazývaný Instant Replay. Jedná se o kvalitní binokulární dalekohled vybavený snímačem s rozlišením 2,1 megapixelů. Můžete s ním na stadionu sledovat svého oblíbeného sportovce a zároveň pořizovat snímky nebo dokonce půlminutové video v kvalitě 15 snímků za sekundu. Odtud také plyne název přístroje: můžete si totiž přehrát poslední půlminutu svého pohledu. K ukládání slouží 16MB paměťová karta Compact Flash.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dalekohled jako z arzenálu Jamese Bonda

Snímaná scéna se promítá na výklopném LCD displeji. Ovládání je podobné, jako u běžného digitálního fotoaparátu. Jediným zádrhelem je, že fotoaparát používá svoji vlastní optickou soustavu. Při fotografování je tedy lepší použít LCD displej, abyste viděli skutečný obraz, který bude zachycen. Tím ale celé zařízení trochu ztrácí svůj význam. Nicméně v Americe se úspěšně prodává za cenu 500 dolarů.

PDA, které se nikdy nevybije

Dallab DP900 je trochu zvláštní kapesní počítač. Můžete s ním telefonovat v sítích GSM 900/1800/1900 MHz, datová komunikace je zabezpečena GPRS třídy 10. Přístroj je vybaven procesorem Intel PXA255 pracujícím na frekvenci 300 MHz, flash pamětí 64 MB a SDRAM pamětí stejné velikosti. Paměť lze dále rozšířit kartami SD/MMC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pořádně nadupané PDA • největší vychytávka Dallabu DP900 - online vyměnitelné baterie

Ve 150 gramů těžkém přístroji běží operační systém Microsoft Pocket PC 2003 Phone Edition. O uživatelské rozhraní se stará TFT displej s rozlišením 240×320 obrazových bodů s možností zobrazit až 262 tisíc barev. Zajímavě je řešena anténa, která se pro lepší příjem musí vyklopit. Otočný fotoaparát umí vytvářet snímky s rozlišením VGA, se kterou můžete nahrávat video ve formátu MPEG4.

Přístroj vydrží s Li-Ion baterií o kapacitě 1 100 mAh tři hodiny hovoru nebo 100 hodin na příjmu. Při aktivním používání samozřejmě daleko méně. Pokud už je baterie vyčerpána, nemusíte nutně přerušovat spojení s internetem a uzavírat všechny aplikace. Stačí mít připravený náhradní akumulátor, který můžete vyměnit za chodu. Zdroj energie je připevněn k přístroji ve formě průběžného zásuvného modulu, způsob výměny je znázorněn na obrázku. Okamžik, po který je PDA bez hlavního zdroje energie, supluje jeho funkci nízkokapacitní záložní akumulátor umístěný v těle přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail výsuvné baterie • vyklápěcí anténa


V druhé kapitole článku se podíváme na malý digitální fotoaparát určený psům a bluetooth handsfree jako ušité panence Barbie.
Kapitoly článku

Témata článku: , Jediný zádrhel, MOBI, Vice, Speciální brýle, Skutečný obraz, Mobil, Pejsek, Hra, Mobilní hra, Hračky, Nové vybavení