Mobility: Rady & tipy pro mobily

Do Mobilního servisu vybíráme vaše nejzajímavější dotazy. Přidáváme vždy také několik tipů pro mobily.
Kapitoly článku

Samsung a Motorola

Vlastním Motorolu V3i. Po spuštění písničky ve formátu MP3 mi telefon napíše chybu o špatném formátu souboru.

Motorola V3i zvládá hudbu v MP3 s maximálním bitovém toku 192 kb/s, navíc nesmí jít o variabilní rychlost. Nezbývá, než soubory zkonvertovat některým z volně dostupných programů.

Lze nějakým způsobem deaktivovat na Samsungu D900i EDGE? Datové přenosy nevyužívám a „e“ na displeji mi vadí.

Ano, opravdu to lze. Zadejte kód *#4777*8665# a v servisním menu by na předposlední položce mělo být nastavení připojení. Zde zvolte manuální režim.

Jaký je standardní kód telefonu Samsung X460? Telefon jej po mne žádá ale já žádný nenastavoval.

Standardní kód telefonu u Samsungu je osm nul.

Ostatní

Chci si koupit mobil, který poslouží také pro připojení k internetu z notebooku. Některé mobily prý nevyžadují instalaci modemových ovladačů. Která funkce s tímto souvisí v technické specifikaci?

Nejedná se přímo o funkci mobilu, toto umožňuje profil NAP (Network Access Point) technologie bluetooth. V technické specifikaci bluetooth profily bohužel obvykle vypsány nebývají, nezbývá, než konkrétní telefon vyzkoušet.

Proč není přes mobil slyšet typické vrnění kočky?

Zvuky vstupující do mikrofonu mobilu prochází před vlastním přenosem spoustou úprav. Tou úplně první je oříznutí všech frekvencí pod hranicí 300 Hz a nad hranicí 3 400 Hz. Vrnění kočky se pohybuje hluboko pod spodní hranicí a tak nemůže být přeneseno.

Existuje mobilní telefon, který nemusí mít připojená sluchátka pro poslech rádia?

V současné době takový mobil na trhu není, sluchátka vždy slouží jako anténa pro příjem signálu.

Lze sehnat paměťovou kartu microSD s kapacitou vyšší než 4 GB?

V některých internetových obchodech se již začínají objevovat paměťové karty s kapacitou 6 GB, nebo dokonce i 8 GB. K dodání však bývají až v horizontu týdnů. Rozhodně doporučuji takovou kartu před koupí vyzkoušet ve vašem telefonu, málokterý mobil si s takovou kapacitou poradí.

Vlastním Siemens C75 a v seznamu na SIM kartě mám u všech jmen na konci /M. Nevíte, o co jde?

Jedná se o vlastnost vícepoložkového seznamu, který umožňuje zadávat číslo mobilní (mobile), do práce (work) nebo domů (home). Na kartě může být u jednoho jména jedno číslo, při kopírování telefon pak odpovídající zkratkou /M, /W, /H vyznačí, o jaké číslo se jedná.

Fungují programy pro Symbian UIQ verze 3.0 na novější verzi 3.1? U Nokií byl problém s kompatibilitou u nových Symbianů.

V případě UIQ toto neplatí, programy určené pro verzi 3.0 budou fungovat i na novější verzi. Aplikace určené pro verzi 3.1 však na starší verzi UIQ fungovat nemusí.

Pokud telefon podporuje EDGE, využívá tuto technologii i pro prohlížení internetu prostřednictvím Opery mini?

Samozřejmě, telefon využije dostupné EDGE jak v interním prohlížeči, tak při připojení k počítači.

Nejčastěji kladené otázky o navigacích

Koupil jsem si kapesní počítač s GPS přijímačem a navigační aplikaci iGo. Po zapnutí se mi však nezobrazí má aktuální poloha. Jde o důvod k reklamaci?

Především ověřte, jestli je aplikace iGo správně nastavená pro komunikaci s GPS. Pokud není ikona satelitu na hlavní obrazovce přeškrtnutá, je vše v pořádku. V opačném případě zvolte autodetekci v nastavení GPS. I pak však GPS přijímač potřebuje určitou dobu k tomu, aby zjistil polohu. Pokud máte úplně nové PDA, bude tato doba několik minut při umístění v otevřeném prostranství. Při pokusech u okna může být tato doba i desítky minut, nebo se určení polohy nemusí vůbec zdařit. Rozhodně tedy nejde o důvod k reklamaci.

V letácích obchodních domů s elektronikou nabízí navigace, které jsou údajně vhodné i na kolo nebo do přírody. Této informaci však zcela nevěřím, můžete ji uvést na pravou míru?

Automobilové navigace nejsou ve většině případů vhodné pro turistiku nebo na kolo. Zdůraznit musíme nízkou fyzickou odolnost a výdrž akumulátorů. Navigace do auta neobsahují turistické trasy a většinu polních či lesních cest. Prodejci však zneužívají toho, že navigace může vyhledávat trasu v profilu chodec nebo cyklista. Některé automobilové navigace však umožňují instalaci skutečných turistických a cyklistických map. Garmin nabízí svou mapu Topo Czech jako standardní součást některých navigátorů, nebo s možností dokoupení. Samozřejmě ji nelze doinstalovat do navigací jiných výrobců. Také pro vybrané navigace Mio lze dokoupit tursticko-cyklistické mapy na kartě SD.

Mám při výběru navigace do automobilu rovnou koupit i externí anténu?

Anténu zatím nekupujte, moderní navigace fungují i v nákladních automobilech s omezeným výhledem na oblohu. Problém mohou způsobovat jen pokovená čelní skla některých automobilů, v takovém případě představuje externí anténa řešení.

Co znamená „podpora dopravních informací RDS-TMC“?

Informace o aktuálních dopravních komplikacích vysílají některé FM stanice. Navigace je prostřednictvím RDS-TMC přijímače získá a pokud se komplikace nachází na vaší trase, může ji upravit. Teorie zní slibně, nicméně česká praxe tak růžová není. Systém často obsahuje mylné informace, například o neaktuální dopravní nehodě na dálnici. Navigace vás pak zbytečně povede objížďkou. V západních zemích však systém funguje vcelku dobře.

Mám si připlatit za navigaci s širokoúhlým displejem?

Jde čistě o otázku komfortu, většina navigací širokoúhlý displej stejně využívá jen pro rozšíření pohledu na mapu. Výjimku tvoří například navigace Mio, které širší displej využívají pro zobrazení užitečných informací.

Co znamená aktivní držák do automobilu?

Aktivní držák obsahuje konektor pro připojení napájení. Nemusíte tak napájecí kabel připevňovat k navigaci při každém vkládání a vyjímání.

Pokutuje policie navigace přilepené na čelním skle?

Policie navigaci připevněnou na čelním skle pokutovat může, vždy však záleží na konkrétní situaci a především náladě policisty. Doporučuji připevnit držák co nejvíce do levého spodního rohu, nebo zvolit držák, který lze připevnit k palubní desce vozu.

Kapitoly článku

Témata článku: HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N71, Samsung X460, Siemens C75, Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson K850i, Safe Mód, Pro +, Rubrika, Chodec, Opětovné připojení, Mobil, MOBI, Tip, Cyklista, Mobilní servis