Mobilní CES 2012: předehra pro Barcelonu

CES nebyl pro fanouška mobilních technologií žádná nuda, přesto bylo ze všech stran slyšet „počkejte si na Barcelonu“. Jaké byly největší hity CES 2012?

Pro svět spotřební elektroniky je v Las Vegas konaný a minulý pátek ukončený veletrh CES nejdůležitější událostí roku. Z pohledu mobilního byznysu to ale neplatí. Největší hity z oblasti smartphonů a tabletů si výrobci schovávají do Barcelony, kde se jen o šest týdnů později koná Mobile World Congress 2012 – nejdůležitější akce roku pro mobilní svět. Pokud jste od CESu očekávali záplavu mobilních novinek, pak jste možná byli zklamaní, ale nuda to rozhodně nebyla…

Smartphony: Předehra pro Barcelonu

Ještě před otevřením bran proběhl souboj o titul nejtenčí mobil světa. Prvně si jej přivlastnila japonská společnost Fujitsu s modelem Arrows Ultra Slim, ale jen o několik hodin později jí ho sebrali Číňané a 6,7 mm tenký Huawei Ascend P1S. Celá záležitost však bude mít ještě dohru, protože z profilu tenkého Ascendu vystupuje modul fotoaparátu a zesílená spodní část. Vrátí se titul do Japonska? Nebo se na celou šarvátku zapomene a v Barceloně uvidíme ještě tenčí smartphone?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klíčový je ten prostřední obrázek. Když měříte ve správných místech, naměříte i 6,68mm

Svoji „velkou“ novinku představila také Nokia. Lumia 900 je větší než u nás známá Lumia 800 a má zprostředkovat velký návrat Nokie na americký trh. V Evropě nás ale příliš nezajímá – podpora rychlých sítí LTE se nás netýká a kvůli exkluzivitě pro amerického operátora AT&T se na evropský trh jen tak nedostane.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě známé barvy Lumie 900, s růžovou se zatím nepočítá

Sony Ericsson představil rovnou dva špičkové modely. Na některých vystavených kusech bylo napsáno Sony, už se totiž počítá s novou značkou, jen ještě není jasné, kdy bude transakce dokončena. Telefony jsou si po technické stránce velmi podobné, oba mají operační systém Android, velký dotykový displej a bezdrátovou technologii NFC. Xperia Ion bude exkluzivně u amerického operátora AT&T a Xperia S půjde i do Evropy. „Esko“ si budeme dobře pamatovat díky jeho průhlednému prvku s ikonkami a integrovanou anténou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia S zaujme neobvyklým designovým prvkem - průhledným pruhem s ikonkami a integrovanou anténou

Zahanbit se nenechala ani Motorola, která je v USA doma. I ona představila nejtenčí mobil světa – tentokrát v kategorii „s výsuvnou QWERTY klávesnicí“. Droid 4 má LTE, velký qHD displej a tloušťku jen 1,27 cm. Exkluzivně jej bude prodávat americký Sprint, a tak můžeme jen doufat, že Motorola do Barcelony přiveze také něco „evropského“.

Intel + Android = velká čínská láska

Intel se konečně hmatatelně pokusil dohnat rozjetý vlak a na CESu vystavil dva smartphony s mobilním čipem Medfield a operačním systémem Android. První kousek vyrobila Motorola a zatím je ve fázi prototypu. Motorola přislíbila Intelu podporu, první produkční model by se mohl objevit (a nerad se opakuji) už v Barceloně.

Druhý Intel-Android přivezlo Lenovo. Tentokrát je to hotový produkt, jmenuje se Lenovo K800 a prodávat se začne na jaře u čínského operátora Unicom. První dojmy z mobilu jsou asi takové: působivý výkon, příliš velké rozměry. Vše ostatní je zahalené neznámem. Intel a čipy postavené na architektuře x86 jsou na platformě Android nové a teprve delší osobní zkušenost ukáže, jestli má tahle kombinace šanci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lenovo K800, první Android s čipem architektury x86

Tablety: náznak doby čtyřjádrové

Apple CES vynechává, a tak když byla řeč o tabletu, nebylo daleko ke slovu Android a většinou byl poblíž i výraz Nvidia Tegra. Standardem v tabletech je už Android 4.0, zmizely levné tablety s dvojkovým Androidem, a kdo měl ještě trojku, sliboval brzký upgrade na čtyřku.

Rovnou tři tablety ukázal Acer. Jmenují se Iconia Tab A200, A510 a konečně A700. Výbava je působivá: Android 4.0, čtyřjádrová Tegra 3, operační paměť 1 GB a hlavně nádherný IPS displej o rozlišení 1080p. Radost nám kazí snad jen nejistota Aceru, jestli se zrovna tyhle modely dostanou na trh…

Společnost Fujitsu ukázala snahu odlišit se v řadě podobných placek s Androidem a svůj tablet opatřila vodotěsnou úpravou. Desetipalcový tablet není zrovna typické zařízení pro vycházku v dešti, ale třeba se to bude hodit, až si na přístroj vylijete kávu.

Asi největší rozruch vzbudil svým tabletem Asus. Tegra 3 a Android 4.0, to bude letos povinná výbava. Asus ale přidává sedmipalcový displej a hlavně cenu 249 dolarů, po přepočtu tedy méně než 5 000 Kč. Tak výkonný a současně levný tablet by se mohl stát etalonem, se kterým se budou srovnávat ostatní výrobci. Bude ještě někdo chtít mírně zpomalený a Amazonem omezený Kindle Fire?

 Klepněte pro větší obrázek
Celé video s představením 7" tabletu Asus najdete zde

V tabletech hrál Asus na CESu prim. Jeho 10" model Transformer Prime se začal prodávat už před vánoci, z nové čtyřjádrové generace je stále ještě jediný prodávaný a tak kdo chtěl svou aplikaci prezentovat na něčem opravdu výkonném a moderním, neměl jinou možnost.

Diskuze (21) Další článek: Apple vs. Samsung: Po tabletu se v Německu bojuje i o smartphony

Témata článku: , , Acer Iconia Tab A200, Acer Iconia Tab A200 16GB Wi-Fi, Acer Iconia Tab A200 32GB Wi-Fi, Acer Iconia Tab A211, Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 900, Sony Xperia ion, Sony Xperia S, Největší rozruch, Nejistota, Mobil, Vystavený kus, Nejdůležitější akce, Celé video, Největší hit, Povinná výbava, MOBI, Rozjetý vlak, První kousek, Předehra, Pře,