Čtvrtý operátor nedorazil. Kdyby ano, mohla cena mobilních dat klesnout až 4×

V EU je desítka zemí, na jejichž trhu fungují čtyři plnohodnotní mobilní operátoři. To bohužel není a nebude případ České republiky. Po strategicky nezvládnuté aukci frekvencí pro 5G sítě máme stále velké operátory jen tři a k tomu několik malých, kteří vlastní celoplošnou síť nikdy nevybudují.

Studie Digital Fuel Monitor z prosince 2020 od společnosti Rewheel, která kontinuálně sleduje vývoj operátorských trhů po celém světě, přichází s potvrzením již dříve publikovaného zjištění. V zemích, kde působí více než tři plnohodnotní celoplošní operátoři, jsou výrazně nižší ceny za hlasové, ale zejména datové mobilní služby. Podle uvedené studie v průměru dvoj- až čtyřnásobně!

Klepněte pro větší obrázek
Medián (nejčastější průměr) přepočtené ceny za 1 GB dat u tarifů s alespoň 1000 volnými minutami – trhy se čtyřmi operátory 0,55 eur, trhy se třemi operátory 2,1 eur | Zdroj: Rewheel

Ceny na mobilních trzích ovlivňuje mnoho aspektů. Studie předně sleduje tzv. „koncentrovanost“ trhu podle ukazatele HHI (Herfindahl–Hirschman Index). Zjednodušeně řečeno, čím má daný trh blíž k monopolu, tím je index koncentrovanosti vyšší. Dále je určujícím kritériem počet plnohodnotných celosíťových operátorů (MNO).

Roli nehraje počet obyvatel, ani reliéf země

V zemích, kde působí alespoň čtyři MNO, byly ceny za měsíční paušál obsahující hlasové i datové mobilní služby ve sledovaném období (2. pololetí 2020) poloviční proti trhům se třemi MNO. Z pohledu samotných mobilních dat a ceny přepočtené na 1 GB je kontrast ještě výraznější. Průměrná cena na 1 GB dat byla na trzích se čtyřmi MNO až 4× nižší než v zemích, kde se o trh dělí pouze tři hráči.

Klepněte pro větší obrázek
Medián (nejčastější průměr) cen paušálu u tarifů s alespoň 1000 volnými minutami – trhy se čtyřmi operátory 16 eur, trhy se třemi operátory 28 eur | Zdroj: Rewheel

Studie také jasně stanovila, které tržní jevy jsou a nejsou ve vzájemné korelaci, aby vyvrátila některé argumenty operátorů, kteří se často na určitý druh těžko prokazatelných závislostí rádi vymlouvají. Například se neprokázala žádná souvislost mezi celkovými spotřebitelskými cenami na daném trhu a cenami mobilních služeb (tzn. nemůžeme říct, že když je v dané zemi celkově „draho“, budou automaticky vysoké i ceny za mobilní služby, a naopak).

Stejně tak nemá na ceny mobilních služeb vliv počet obyvatel dané země, neprokázala se souvislost mezi geografickým charakterem země a cenami mobilních služeb (přímořský/vnitrozemský stát, hory/nížiny), zásadní vliv nemá ani hustota zalidnění nebo průměrná rychlost stahování (zde opět oblíbený argumentační faul českých operátorů „máme kvalitnější sítě s vyšší rychlostí, takže je nutné si za kvalitu připlatit“).

Nezávislá studie finské společnosti Rewheel mapuje ceny mobilních služeb ve státech EU, OECD a některých dalších zemích od roku 2015. Podle ní nejvíce zemí na svém trhu má tři velké mobilní operátory (24 zemí), čtyři hráči působí na 10 zkoumaných trzích. 7 sledovaných trhů v průběhu monitoringu přešlo od tří ke čtyřem operátorům nebo naopak (např. v Německu koupilo tamní O2 operátora E-Plus a počet hráčů se od roku 2015 snížil na tři, naproti tomu v roce 2017 vstoupil na italský trh nový operátor Iliad a počet hráčů se rozrostl na čtyři).

Diskuze (37) Další článek: Samsung v Česku spouští měření tlaku a EKG. Dočkáme se v průběhu března

Témata článku: , , , , , , , , , Mobilní služba, Německo, MNO, Medián, Ukazatel, Operátor, Digital Fuel Monitor, Reliéf, Trh, Česká republika