Mobilní internet na vzestupu, nejvíce surfují Evropané

Přenosy dat v mobilních sítích zažívají boom, objemy loni narostly o 160 %. Do roku 2014 by mělo být připojeno na mobilní internet na pět miliard zařízení.

Podle studie společnosti Cisco vzrostly loni přenosy dat v mobilních sítích o 160 procent. Poslední měsíc v roce bylo v mobilních sítích přeneseno 90 petabytů dat, což představuje ekvivalent 23 milionů DVD. Podle odhadů Cisco porostou mezi lety 2009 až 2014 mobilní přenosy o dalších 108 procent ročně. Současně se bude zvyšovat počet uživatelů mobilního připojení k internetu. V roce 2014 by mohlo být k mobilním sítím připojeno více než 5 miliard osobních zařízení.

"Objem dat přenesených v mobilních sítích roste rychleji, než se před pěti lety předpokládalo. Velký zájem spotřebitelů o chytré telefony, netbooky, elektronické čtečky a webové kamery vyvíjí na mobilní sítě nebývalé nároky. Navzdory ekonomické krizi je poptávka po mobilních službách i nadále vysoká, což představuje výzvy i nové příležitosti pro poskytovatele mobilních služeb po celém světě," řekl Doug Webster, ředitel divize Service Provider Marketing ve společnosti Cisco.

Za růst může mobilní video

Podle odhadů studie se pro léta 2009 až 2014 přenos mobilních dat za poslední rok celosvětově zvýšil o 160 procent a rostl tak 2,4 krát rychleji než objem dat přenesených přes pevné sítě. V roce 2014 dosáhne celkový měsíční objem dat přenesených v mobilních sítích 3,6 exabytů a jejich roční objem přesáhne 40 exabytů. Přenosy těchto dat tak průměrně porostou o 108 procent ročně a mezi lety 2009 a 2014 narostou zhruba 39 krát. Tento nárůst bude mít velkou měrou na svědomí mobilní video, které bude v roce 2014 podle odhadů tvořit 66 procent veškerých datových přenosů přes mobilní sítě.

Klepněte pro větší obrázek
Předpokládáný růst objemů mobilních dat do roku 2014

Více než 90 procent přenosů dat v mobilních sítích budou v roce 2014 zprostředkovávat chytré telefony a datové karty v noteboocích. Více než 400 milionů internetových uživatelů bude v roce 2014 výhradně používat mobilní připojení. V současné době vytvoří jediné mobilní širokopásmové připojení měsíčně v průměru 1,3 GB dat, což odpovídá asi 650 hudebním MP3 souborům. V roce 2014 to již bude podle odhadů 7 GB měsíčně odpovídajících zhruba 3 500 hudebním MP3 souborům.

Největší průměrný roční růst mobilních přenosů, přibližně 133 procent, očekává studie na Středním východě a v Africe. Následovat bude Asie a Tichomoří s ročním růstem 119 procent. Země s největším meziročním nárůstem mobilních datových přenosů by měla být Indie s 222 procenty. V Číně lze předpokládat růst 172 procent a v Jižní Africe 156 procent. V mnoha zemích mobilní operátoři již nabízejí mobilní širokopásmové služby, které se cenou a rychlostí připojení vyrovnají pevným širokopásmovým sítím.

Klepněte pro větší obrázek 
Využití datových přenosů na mobilních sítích podle světových regionů

Spolu s představením studie dala společnost Cisco volně k dispozici aktualizovanou mobilní aplikaci Global Internet Speed Test (GIST) sloužící k testování rychlosti připojení mobilních zařízení. V současnosti má po celém světě 200 000 uživatelů a poskytuje podporu pro iPhone, iPod touch a BlackBerry Storm k měření rychlosti připojení přes Wi-Fi, 3G nebo EDGE sítě. GIST test trvá maximálně 15 vteřin a lze se zpětně podívat na posledních 10 výsledků zobrazených v přehledných grafech. Rozšířená aplikace také zahrnuje funkci mapy, která ukazuje místa, kde se testy prováděly. Uživatelé si mohou oblíbené místo testování pojmenovat a sdílet výsledky testu s ostatními přes Twitter.

Klepněte pro větší obrázek 
Aplikace GIST pro měření rychlosti mobilního internetu na iPhonu
Diskuze (11) Další článek: Novinky LG živě z Barcelony (3× video)

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Mobilní přenos, Mobil, Tichomoří, Regions, Oblíbené místo, Rozšířená aplikace, Světový region, MOBI, Roční objem, Evropa, Surf, Přenos těch, Osobní zařízení, Vzestup, Evropan