Mobilní komunikace zadarmo?

Mnohokrát už bylo řečeno, že mobilní telefonování či posílání textovek zdarma není možné. Přece jen ale existuje jeden způsob, kterým se pomocí mobilních telefonů můžete dorozumět s přáteli zcela zdarma. Stačí si jen domluvit několik pravidel…

To už asi vědí všichni. Řeč nebude o ničem jiném než o téměř takovém fenoménu, jako jsou dnes textové zprávy – prozvánění. Podíváme se na něj z obou jeho stran – přínosné i škodlivé. Dopředu prozradím snad jen to, že kladné možnosti prozvánění převažují. Začneme ale obtěžujícím prozváněním.

Neexistuje snad žádný mobilní uživatel, který by neznal význam slůvka „prozvánění“. Pro jistotu ale jeho význam vysvětlíme: Prozváněním rozumíme krátké volání na určité telefonní číslo, které je tak krátké, že nedojde ke spojení hovoru a tím pádem také nic nestojí. Zkrátka ihned po zazvonění telefonu volanému ukončíte hovor.

Z jiného soudku

Bohužel je nutno říct, že prozvánění bývá častěji považováno za negativní. Za to „vděčíme“ převážně nejmladší generaci mobilních telefonistů, která se často nudí a tak vyzvánění zneužívá a baví se tím, že vytáčí náhodná telefonní čísla a zlobí tak jejich majitele. Takové prozvonění může přijít v dost nevhodné době. Vžijte se do situace člověka, kterého prozvoní neznámé číslo: Většinou zavoláte zpět a zjistíte, že jste zbytečně utratili peníze; pokud vám hovor ovšem prozváněč zvedne. Prozváněči také často používají funkci CLIR (zamezení identifikace volajícího) a pak jsou pro vás úplně nezjistitelní. Volat neznámému člověku je jedna varianta, existují však i jiné - například nudící se školáci prozvánějí své zkoušené spolužáky, při písemce...

Jak se bránit

Proti zlomyslným prozváněčům existuje ale několik obranných opatření: Na prvním místě je samozřejmě uvážlivé sdělování svého telefonního čísla jiným uživatelům. Čím víc lidí zná vaše číslo, tím je větší pravděpodobnost, že se dostane do nepravých rukou.

Vypínejte mobily

V citlivých situacích je také nejlepší vypnout telefon. Volající se vám prostě dovolá do hlasové schránky (máte-li ji aktivovanou). Kdo vám chtěl skutečně zavolat, nechá vám vzkaz; ti ostatní zaplatí zbytečně peníze za nečekané spojení hovoru a odradí je to od dalších pokusů. Jestliže prozváněč volá vícekrát po sobě, vyčkejte s rukou na tlačítku pro příjem hovoru a zkuste hovor bleskově přijmout ještě před tím, než stihne volající položit. K tomu může také pomoci položit mobil třeba vedle rádia, monitoru či reproduktorů počítače nebo třeba televize – podle rušivého zvuku v reproduktorech či blikání obrazu poznáte příchozí hovor. Stejně pomůže i blikající anténa.

Užitečné filtry

Některé současné mobily umožňují také filtrování hovorů. Nastavíte si konkrétní telefonní čísla, která se vám mohou dovolat a ostatní hovory budou přesměrovány buď do hlasové schránky, případně se ozve obsazovací tón. O tom se ale vůbec nedozvíte – na vašem telefonu zazvoní jen vybrané hovory. Kromě filtrování nabízejí mobily i nastavení, při kterém se dovolají jen telefonní čísla uložená v telefonním seznamu. I to může na pomoci.

Domluva

Jestliže začne s prozváněním obtěžovat dokonce člověk, kterého znáte, případně znáte číslo neznámého prozváněče, měla by pomoci osobní domluva. Když nepomůže, praktikuje se často tzv. SMS bomber, čili poslání mnoha textovek, které nepříjemně zablokují uživateli na dlouhou dobu jeho textovky – záleží jen na tom, kolik textovek pošlete. Existují i speciální programy, které se zabývají posíláním desítek či stovek SMS na jedno číslo, ty ale ponechme stranou, protože jsou až krajním řešením a samozřejmě se dají také zneužít.

Speciální melodie

Když vám samotné prozvánění nevadí a vadí vám jen rušivý vyzváněcí signál, aktivujte si tichý vyzváněcí profil bez vyzváněcí melodie a vibrací. Užitečné je vytvoření vyzváněcí melodii, ve které budou na začátku pomlky. Prozvánění totiž trvá pouze pár vteřin, takže mobil začne vyzvánět až tehdy, když se vám někdo skutečně chce dovolat.

Budeme chválit

A teď už k oněm přínosným vlastnostem prozvánění. V úvodu byla řeč o tom, že prozvánění může být snad jedinou formou mobilní komunikace, která vás nic nestojí. Je to opravdu tak, musíte se ale předem domluvit s dalšími lidmi, se kterými budete prozvánění používat, na přesná pravidla. Například se chcete s někým sejít v určitou hodinu na konkrétním místě, pošlete tedy textovku (aby to bylo zadarmo, tak třeba z webové brány operátora ve škole či v práci) s návrhem a adresát vás prozvoní, pokud souhlasí. Když nesouhlasí, prozvoní vás dvakrát rychle po sobě. Je dobré se předem domluvit, že prozvonění se stane automatickou reakcí na textovku, můžete se ale také dohodnout pro případ, že se v SMS na něco ptáte a očekáváte odpověď ano/ne, napíšete na konec SMS předem stanovené znamení (třeba dvě konkrétní číslice, písmena nebo symboly) a adresátovi textovky je jasné, že má prozvánět. Posíláte-li textovku z Internetu, hlavně se nezapomeňte podepsat, aby bylo jasné, koho má adresát vlastně prozvonit.

Prozvánění prakticky

Podívejte se na jeden z možných praktických příkladů:

Jana a Petra se v neděli večer domluví, že si ve středu zajdou na kávu. Jana ještě neví, do kdy bude v práci, Petra studuje, takže má čas kdykoliv. Stanoví si tedy, že Jana prozvoní Petru hodinu před tím, než se sejdou v kavárně. Na souhlas Petra prozvoní Janu jednou. Pokud by Petra prozvonila dvakrát po sobě, znamená to, že nemá teď čas a tak se bude vše opakovat pro schůzku o hodinu později. Samozřejmě že pokud by jedna z nich nemohla vůbec, bude už jednodušší zavolat nebo poslat textovku. Určitě bychom vymysleli řadu podobných situací, kdy prozvánění po předchozí domluvě usnadní domluvu a ušetří peníze…

Mobil jako domovní zvonek

Pojďme k dalším příkladům: Obzvláště mladí uživatelé, kteří vyrážejí na diskotéku často až v pozdních hodinách a stavují se po cestě pro další kamarády, nemusí zvonit na domovní zvonek a provokovat tak rodiče – stačí kamaráda prozvonit a on ví, že se na něj už čeká před domem. Nemusí to být ovšem jen příklad mladší generace – Věkově pokročilejší majitelé mobilu, kteří vyrazí třeba do hospůdky a nechtějí budit zvonkem manželku (nebo manžela) určitě také uvítají prozvonění jako signál k odchodu. Pro mnoho podobných příkladů bych jistě nechodil daleko…

Děti pod kontrolou

Jestliže jste starostliví rodiče a vaše dítko má mobil, můžete jej kontrolovat téměř na každém kroku a být tak klidnější. Domluvíte si s potomkem, že vás prozvoní, až dorazí na nějaké místo (třeba do houslí). Dítko může také prozvoněním svoje rodiče upozornit, že mu mají zavolat zpět.

V cizině levněji

Nejznatelněji můžete s prozváněním ušetřit při pobytu v zahraničí – samotný hovor z ciziny je totiž většinou dražší než součet cen za hovor z ČR do ciziny a příchozího roamingu. Pokud to tak je i v případě země, ve které se zrovna rekreujete a budete chtít volat svým nejbližším, můžete je prozvonit, aby vám zavolali sami. Jestliže vyjde hovor ze zahraničí výhodněji, je samozřejmě lepší přímo zavolat.

Prozvánět můžete samozřejmě také pevnou linku; protože se často nezobrazí číslo volajícího, musíte být předem domluveni na určitou hodinu.

Celková diagnóza: Užitečné

Prozvonění místo hovoru nebo poslání textovky můžu po předchozí domluvě aktérů nejen ušetřit výdaje za telefonování, ale být také rychlejší cestou k definitivní domluvě. Navíc při něm nerušíte okolí hlasitým telefonováním. Použijete-li jej k dobrému účelu, s chutí do toho.

Máte další nápady, jak se dá prozvánění využít? Svěřte se s nimi ostatním v diskuzi.

Diskuze (100) Další článek: Oskar ruší bonusy na dobíjecích kuponech...

Témata článku: Mobil, Příchozí roaming, Diagnóza, Domovní zvonek, Komunikace, Zvonek, Mobilní komunikace, MOBI