Mobilní operátoři: víc SIM karet než obyvatel ČR

Třetí čtvrtletí bývá ve znamení relativního klidu. Rychlé datové přenosy se zatím na podílu uživatelů příliš nepodepsaly. Nakonec z toho opět vyšel nejlépe ten třetí. A počet zákazníků operátorů je poprvé větší než počet obyvatel ČR.
  • Citace z webu Českého statistického úřadu: „Česká republika měla k 30. červnu 2004 10 213 480 obyvatel“.
  • Součet zákazníků mobilních operátorů ke konci září 2004: 10 239 284.

Bude tomu již půl roku, co celkový počet uživatelů mobilních telefonů u nás překročil magickou hranici desíti milionů. I když by se zdálo, že trh je nasycen a počet uživatelů se bude už jen udržovat, ne-li klesat, opak je pravdou. Třetí kvartál vždy patří k obdobím klidnějším; k obdobím vyčkávání, kdo s přijde s výhodnější nabídkou. Největší změny v počtu uživatelů mobilních přístrojů se čekají koncem roku, kdy začne tradiční předvánoční shon, od nějž si nejen výrobci mobilních přístrojů, ale také samotní operátoři slibují mnoho.

Co přineslo 3. čtvrtletí

Předposlední čtvrtletí už je dnes minulostí a ke slovu se pomalu dostává čtvrté, tedy to, které každoročně nejvíce hýbe poměry na trhu. Vánočním tahákem budou v tomto roce nejen tradiční výhodné ceny, ale také hit druhé poloviny letošního roku – vysokorychlostní bezdrátové připojení k internetu. Uvidíme, jak zákazníci zareagují na spuštění technologie EDGE v síti T-Mobile (a následně možná i Oskara) při ponechání cen za připojení přes mnohem pomalejší GPRS. Právě díky spuštění vysokorychlostního internetu CDMA ve své síti získal Eurotel do svých řad mnoho nových zákazníků. Ti rozvážnější si počkali na EDGE od T-Mobilu a opět tedy až čtvrtý kvartál ukáže, zda se toto čekání vyplatilo.

T-Mobile stále jen druhý

Slib, že se do dvou let stane T-Mobile operátorem číslo jedna na českém trhu, se zatím daří plnit jen velmi pomalu. Pokud tedy T-Mobile nepřipraví nějakou obrovskou bombu, která by přilákala masy nových uživatelů, nebo nezíská několik nových klíčových zákazníků a bude pokračovat nastaveným tempem, slib se asi splnit nepodaří. Nejvyšší počet uživatelů si totiž stále drží Eurotel: 4,36 milionu. T-Mobile, jenž od počátku hraje na českém mobilním trhu druhé housle, používá asi 4,13 milionu uživatelů a na tradičním třetím místě najdeme s propastným rozdílem Oskara s 1,75 milionu aktivních uživatelů.

Dříve bylo vcelku normální, když během jednoho roku přibyly i dva miliony nových uživatelů. V dnešní době se však mobilní telefon stává nepostradatelnou věcí a vlastní jej už téměř každý. Není proto divu, že se nárůst celkového počtu aktivních uživatelů mobilních telefonů pomalu, ale jistě zpomaluje. Opět uvidíme, jak s tímto ukazatelem pohnou letošní vánoční svátky. Současný stav je 10,24 milionu uživatelů.

 

Posedlý Oskar boduje

Snad svojí rekordní reklamní kampaní nebo rozšiřováním oblastí pokrytých mobilním signálem si za uplynulé čtvrtletí získal nejvíce nových zákazníků Oskar. A to plných 69 279. Z prvního místa v předchozím období na druhé klesl T-Mobile s 55 000 novými zákazníky a na posledním třetím místě se drží už půl roku drží Eurotel, který si polepšil o 5 000 na stávajících 42 000 nových zákazníků.

Podíváme-li se na graf meziročního nárůstu nových zákazníků zjistíme, že přestože si Oskar výrazně polepšuje, v meziročním nárůstu nestačí ani na Eurotel, ani na T-Mobile. Právě T-Mobile si pak v tomto hodnocení drží s počtem 439 000 nových zákazníků první pozici. Na druhém místě je s rozdílem necelých 100 000 uživatelů Eurotel, jehož řady se rozšířily o 343 000 nových zákazníků na třetí pozici se propadl Oskar s 309 142 novými uživateli.

 

Trh si žádá novinky

Celkový podíl jednotlivých operátorů na trhu mobilní komunikace se více méně odráží od celkového počtu zákazníků. I proto tedy tabulce stále vévodí Eurotel, který si však oproti předchozímu období o 0,3% pohoršil a usadil se tak na hodnotě 42,6 % podílu na trhu. Druhé místo okupuje T-Mobile. Ani ten však nezaznamenal nárůst podílu na trhu a drží se na hodnotě 40,3 %. Pokud Eurotel i T-Mobile ztratili, je jasné, že někdo musel naopak získat. A kdo jiný by to mohl být, než Oskar. I přes tento fakt však s hodnotou 17,1 % podílu o mnoho zaostává za zbylými dvěma soupeři.

Na následujícím grafu si ještě můžete prohlédnout, jak se situace na trhu změnila vzhledem k předchozímu období, tedy druhému čtvrtletí letošního roku.


Pokud vám flashové grafy z jakéhokoli důvodu nevyhovují, můžete si je stáhnout i v jednom souboru GIF. A jako vždy přidáváme i zdroj včetně tabulek v souboru Microsoft Excelu.
Diskuze (8) Další článek: Siemens U15: cvalík pro sítě třetí generace

Témata článku: , , , , , Obyvatel, Předvánoční shon, MOBI, Klíčový zákazník, Mobil,