Mobilní rok 2008 očima redaktorů

Desítky nových přístrojů, software, služby, kdo se v tom má vyznat? Redaktoři MobilManie vyzdvihují to nejpovedenější z roku 2008.
Kapitoly článku

Rok 2008, rok iPhonu, mobilní televize a volání zdarma

Jan Láska
Redaktor MobilMania.cz

Pro spoustu mobilních nadšenců v Česku byl rok 2008 ve znamení iPhonemánie. Jablečné šílenství začalo v okamžiku, kdy byl představen vylepšený iPhone 3G, pokračovalo oficiálním vyjádřením operátorů a Applu, že iPhone 3G bude dostupný i u nás, a gradovalo samotným zahájením prodeje na sklonku srpna. iPhone se najednou stal ze dne na den z „podpultového“ zboží běžně dostupným multimediálním mobilem a jeho výjimečnost se tak začala vytrácet. V následujících týdnech jsem se utvrdil v tom, že kolem iPhonu byla jen neúměrně velká nafouknutá bublina, která v posledních měsících pomalu ale jistě splaskává. Přesto mě docela pobavila poslední novinka, že uživatelé iPhonu trpí nadměrnými větry, a tak si pořizují speciální maskovací aplikaci… (čtěte zde).

Rok 2008 si v českém mobilním světě zaslouží pozornost i díky dalším událostem. V létě nenápadně vstoupil na náš trh první mobil s příjmem pozemního digitálního televizního signálu DVB-T. Stalo se jím véčko LG HB620T. Skeptici poukazovali na praktickou nepoužitelnost podobného zařízení v mobilu, kvůli obtížnému příjmu TV signálu za pohybu a vysokým nárokům na baterie. Ukázalo se však, že pro občasné sledování je televize integrovaná v mobilu ideální volbou. LG v posledním kvartálu posílilo pozice v tomto segmentu ještě dalším televizním mobilem KB770 klasické konstrukce s dotykovým displejem.

Operátoři se opět předháněli v nabídkách nových tarifů a dalších zvýhodnění, nejvíce ale rozčeřil vody hlasových služeb O2, když koncem dubna přišel s Kvídem – postavičkou, která dovolila všem uživatelům sítě Telefónica O2 telefonovat zadarmo. Sice jen minutu, několikrát za měsíc a s otravným posloucháním reklamních spotů, ale pro šetřílky se tento způsob stal stejnou samozřejmostí jako posílání SMS přes bezplatnou bránu. Do nového roku nám všichni operátoři svorně slíbili rozšiřování sítě 3G, Evropská unie je k tomu donutí snížit ceny za data a zprávy ze zahraničí, a tak bychom se na rok 2009 mohli těšit zase o něco víc než před rokem na ten právě uplynulý.

Internet, neomezené služby, asijská ofenzíva a iPhone

Aleš Pospíšil
Externí redaktor MobilMania.cz a Mobility

Rok 2008 byl z mého pohledu docela bohatý, jinými slovy událo se toho hodně. V kategorii operátorů bych vyzdvihl internet v mobilu, který se díky cenově přijatelným datovým balíčkům konečně začíná prosazovat i u nás. Zklamáním ovšem stále zůstává nepoužitelná 3G síť o které se stále jen mluví i když alespoň u O2 se začíná rýsovat zlepšení. A když už je řeč o O2, určitě nemůžu nezmínit NEONové tarify, svým způsobem totiž přináší zákazníkům revoluci v neomezených službách, jež jsou ale na druhou stranu draze vykoupeny minutovým účtováním a úvazkem na dva nebo tři roky. Ovšem jak vidno, Češi se výměnou za lepší podmínky klidně upíšou. Tak či onak, věřím, že v roce 2009 se můžeme těšit na reakci T-Mobile a Vodafone.

Co se týče samotných mobilů a jejich výrobců, mohli jsme v uplynulém roce jasně pozorovat, jak se na vrchol derou Jihokorejci a tchajwanské HTC. Mobilem roku je pro mne ovšem zcela jiný kousek, a ačkoli mnozí iPhone 3G nemůžou vystát, já si ho oblíbil. Parádní dotykové ovládání, skvělý hudební přehrávač, dostatek paměti, webový prohlížeč a stovky aplikací na AppStore. Jistě má své mouchy a zejména obstrukce s iTunes jsou otrava, ale myslím, že se nakousnuté jablíčko trefilo přímo do černého. Když nad tím tak přemýšlím, nepamatuju telefon, který by provázel takový zájem (čemuž jistě přispěl perfektně propracovaný marketing) a hlavně, který by byl operátory tak štědře dotovaný. A koneckonců to byl právě iPhone 3G, který rozhýbal stojaté vody mobilního internetu v Čechách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alešovou hvězdou roku 2008 je Apple iPhone 3G

Evoluce a statistika roku 2008

Štěpán Postler
Externí redaktor MobilMania.cz, správce katalogu mobilů

Nejméně 13 mobilů byste si z loňska měli zapamatovat. Typický high-end roku 2008 má velký dotykový displej s rozlišením lepším než QVGA, který lze ovládat pouze prsty (Apple iPhone 3G, HTC Touch Diamond, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung F480). Uplynulý rok si zapamatujeme i díky nástupu 8Mpx fotoaparátů (Samsung i8510 Innov8, LG KC910 Renoir, Sony Ericsson C905) a souboji gigantů s Windows Mobile (HTC Touch HD, Samsung Omnia a Sony Ericsson Xperia X1). Závěr roku přinesl revoluční modely (Motorola Aura s kruhovým displejem) i další články mobilní evoluce (Nokia 6260 Slide - první hloupý nedotykový mobil s rozlišením vyšším než ohrané QVGA, Asus P565 s 800MHz procesorem), které nám načrtly představu o roce nadcházejícím.

V uplynulém roce jsme zaregistrovali 222 novinek, které měly naději na to, že se ukáží i na našem trhu, což je o 35 více než v roce 2007. Největší podíl na tom má kupodivu Samsung, který představil 58 novinek, následován Nokií se 43 novinkami a Sony Ericssonem s 28. 114 z těchto novinek se začalo v tomto roce i prodávat, dalších několik desítek bude uvedeno začátkem roku 2009, zbylé nás nakonec nejspíš minou. Mezi ty budou patřit hlavně Samsungy, z Nokií a Sony Ericssonů se k nám dostanou až na výjimky všechny. Nejslabší měsíc co do počtu novinek byl prosinec s pěti kousky, nejsilnější únor s 38 - stejně jako loni a předloni. Jiné to nebude ani v roce 2009, za necelé dva měsíce nás opět nás čeká Mobile World Congress v Barceloně.

Zblázněný do operátorů

Michal Režnar
Externí redaktor MobilMania.cz

Plno sněhu kolem – leden jak má být, zrovna jsem byl na běžkách, když jsem byl doslova šokován informací, že na Slovensku skončilo anonymní volání. To byl ovšem jen slabý odvar oproti tomu, když jsem zjistil, že americké FBI pro změnu zase vypnuli telefony. Ještě, že Twist stále nabízel v rámci věrnostního programu textové zprávy za padesát haléřů, aspoň jsem mohl obeznámit ostatní. S běžkařením jsem to přehnal, nemoc na sebe nenechala dlouho čekat a tak bodly všechny java hry za třicet korun.

Na řadu přišlo jaro – období, kdy člověk může potkat lásku svého života, a tak přišlo vhod nové předplatné MMS obrázků, kde zamilovaných obrázků nebylo pomálu. Na procházky se zase hodily vitamíny zdarma, které rozdával O2. Léto bylo žhavé a plné cestování. Naštěstí jsem věděl, kdy se mám včas vyhnout dešti. Cestování vlakem nestálo za moc, tak jsem chtěl zkusit plavbu Titanicem se slevou, ale nakonec jsem skončil pouze na výstavě. Nelitoval jsem.

Začátek podzimu mi zpříjemnilo trpasličí vyzvánění, které vždy zvedlo náladu. I přesto, že do Vánoc bylo ještě času dost, napsal jsem Ježíškovi své přání. Při čekání na jeho splnění jsem se zabavil novinkou v podobě MMS chatu. Nejkrásnější období v roce – Vánoce, jsem strávil ve společnosti paušálů za poloviční cenu. Jako dárek jsem dostal Twist sadu, což byl dárek bez háčků a vánoční veselí jsem obdivoval také z netradiční pohlednice.

Mobily i z druhé strany barikády

Jaroslav Škrabálek
Externí redaktor MobilMania.cz, projektový manažer ecommerce.cz

Tento rok z hlediska publikace na MobilManii znamenal pro mne postupný útlum kvůli časové vytíženosti. Přesto se mi do ruky dostalo několik podařených produktů, které mi za dobu působení v mobilní novinářské branži dotvořily pohled na mobilní platformy. Díky recenzím smartphonů a komunikátorů jak s Windows Mobile, Symbianem, ale i těch s novým OS X či starým Garnetem (Palm) OS, jsem si prakticky ověřil, že dokonalý systém již z podstaty věci nemůže být. Proto se můj výběr zastavil na pro mne dokonalé kombinaci Apple iPhonu (především kvůli webu, mailu a multimédiím) a Nokii E71 (pro pokročilé telefonní funkce, GPS navigaci, tethering a MMS). Kdybych si měl ale vybírat WM zařízení, kvůli ovladatelnosti bych velmi přemýšlel nad Palmem Treo Pro, byť poslední přístroje od HTC Treo překonávají prakticky na všech frontách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jarda za letošek vyzkoušel pěknou řádku mobilních operačních systémů

S iPhonem a Applem se svázalo mých několik dalších činností. Radost mi hlavně udělal projekt iPhoneMania, u kterého jsem stál při počátku, a nyní vykazuje aspekty úspěšného webu. Výzvou se pro mě stalo vytvoření divize vytvářející aplikace na tuto progresivní moderní mobilní platformu (OS X) ve společnosti ecommerce.cz. Srdcovou záležitostí byla recenze state-of-art laptopu MacBooku Air. Rok 2009 podle všeho bude neméně náročný, i tak se ale budu snažit o další setkání s vámi, čtenáři MobilManie. Do nového roku přeji vše nejlepší a hodně zdraví vám všem.

iPhone a Emporia: funkce nejsou vše

Pavel Tomek
Redaktor Mobility a MobilMania.cz

Rok 2008 dle mého ukázal, že pro výrobce mobilních telefonů je stále těžší nějak se od sebe vzájemně odlišit. I když jsem se i v tomto roce dostal ke špičkovým mobilním telefonům, vlajkové lodě Nokie (model N96) ani Sony Ericssonu (C905) mě nijak výrazněji neoslovily. Nedokázaly totiž přinést nic originálního ani převratného.

V tomto smyslu se pro mne jednoznačným králem stal Apple iPhone 3G, který i přes řadu nedostatků ukázal, že práce s mobilním telefonem může být zábavná a není vůbec nutné, aby telefon nabízel veškerou dostupnou výbavu. S pobavením jsem pak sledoval neutichající války v diskuzích mezi příznivci i odpůrci tohoto telefonu. Neméně zajímavé bylo testování telefonů, které se snažily vydat cestou iPhonu. Nejdéle mi v rukou zůstal Samsung Omnia, ale měl jsem možnost „osahat si“ i HTC Touch HD, Xperii X1 či Nokii Tube. I přes svou originální koncepci mi připadá, že všechny telefony mají stejný základní problém – jejich ovládání není takové jako u iPhonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pavlovi vyvolení: Apple iPhone a Emporia Life

V hlavě mi také uvízl telefon Emporia Life. Naprosto jednoduchý přístroj, který je konečně vyroben přesně pro potřeby starších uživatelů. A daří se mu to výborně i přes horší konstrukci a evidentně nadsazenou cenu. Že by se snad konečně začalo naslouchat tomu, co uživatelé opravdu chtějí?

Témata článku: , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Asus P565, Emporia Life, Emporia Life Plus, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch HD, HTC Tytn, HTC Tytn II, LG HB620T, LG KB770, LG KC910 Renoir, Motorola Aura, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6260