Mobilní rok se s rokem sešel

Přinášíme vám nejzajímavější mobilní trendy roku 2007. Zkusíme odhadnout, co bude trhem hýbat příští rok.

Bilancování, tak typické pro konec roku, se nevyhnulo ani naší redakci a tak jsme se zkusili zamyslet nad nejzajímavějšími mobilními událostmi uplynulého roku. I když jsme se v předchozích dvanácti měsících nedočkali žádného výrazného zemětřesení na trhu s mobily, rozhodně se nedá říct, že by byla nuda a nic se nedělo.

S operátory jsme se nenudili

Operátoři nás poměrně rovnoměrně zásobovali po celý rok zajímavými novinkami, ale mám-li vybrat nějakou klíčovou událost, asi bych se přiklonil pro vstup dvou nových hráčů na trh. Silná trojka T-Mobile, O2 a Vodafone se sice nemusí obávat přímé konkurence, ale především U:fon má ze dvou nových operátorů určitě čím překvapit. Ještě před ním u nás ale začal působit United Mobile, který se zaměřil (z dnešního pohledu trochu nešťastně) na levnější volání ze zahraničí. Žádné další služby zatím neoznámil a vzhledem k tomu, že Evropská unie začala regulovat ceny roamingových hovorů, bude mít United Mobile o mnoho ztíženou pozici při snaze prosadit se na trhu.

Jako ambicióznější se od začátku jevil projekt operátora U:fon. Ani on se od začátku nezaměřil na prosté volání mobilem, ale začal nabízet mobilní internet prostřednictvím technologie CDMA a volání na pevné linky. Výhodou mu byly mnohem přijatelnější ceny, problémem naopak nepříliš dokonalé pokrytí. Uvidíme, jestli se dočkáme i volání v síti GSM.

Zbývající část článku si můžete přečíst v Mobilitách 12/2007, které vyjdou už tento čtvrtek 13. prosince. Předplatitelé časopisu k němu mají přístup již nyní – stačí kliknout na následující odkaz.

Další článek: Mobilní sexy sekretářka pro Symbian

Témata článku: , , Roamingový hovor, MOBI, Rok, Mobil