Mobilní sítě třetí generace jsou „drahé, ale nezbytné“

Podle posledních průzkumů se zejména v Evropě bez sítí třetí generace (UMTS) v budoucnu údajně naprosto neobejdeme. Bohužel, jejich výstavba bude neskutečně drahá.

Do diskuse, zda mobilní sítě třetí generace („3G“) a zejména obrovské peníze utracené do licencí na ně jsou zbytečným mrháním penězi, které nedostanou operátoři nikdy zpět, nebo zda naopak postupovali správně, přispěla nedávno poměrně význačná a dobře renomovaná analytická firma Yankee Group.

Výzkumníci vůbec nepopírají, že to s 3G licencemi budou mít mobilní operátoři hodně těžké: výdaje jsou obrovské, časové prodlevy v jejich uvádění do provozu nastávají a nastávat budou, a tržní podmínky v telekomunikacích nejsou vůbec příznivé. To všechno ale nepřebije přínosy 3G technologií, která podle Yankee Group může jako jediná zvládnout obrovské požadavky na přenosovou kapacitu a na efektivitu přenosu dat bezdrátovými technologiemi.

Jak se tito analytici vyrovnávají se spíše negativními tvrzeními jiných odborníků, kteří tvrdí, že 3G tak potřebné nejsou? Hlavním důvodem je údajně to, že většina nesouhlasících odborníků se soustřeďuje na krátké časové období – na dobu maximálně do pěti let, spíše ale na dva až tři následující roky. V této době – i když požadavky budou postupně růst – je 3G technologie skutečně zřejmě přílišným luxusem, zejména nebude existovat dostatek obsahu ani dostatek hardwarových zařízení schopných této vysokokapacitní komunikace a jejího využívání (např. přehrávání videoproudů, hudby atd.). V následujícím období ale bude, jak píše Yankee Group, heslem dne dostatek přenosové kapacity – kdo ji mít nebude, bude ze hry. A dále:

  • analytici tvrdí, že během příštích pěti let bude jen v Evropě do 3G sítí proinvestována obří částka 274 miliard dolarů,
  • rok 2001 ještě v 3G nebude znamenat nic, rok 2002 bude ve znamení rychlého, masového rozšiřování GPRS, zatímco W-CDMA bude už běžnou technologií v roce 2004,
  • v souboji o trh budou mít podstatně lepší šanci stávající 2G operátoři, kteří si přikoupí licence na 3G, než ti, kteří přijdou na trh hned s 3G technologií.

3G nebude levný špás. Když k tomuto čtvrt biliónu dolarů připočteme ještě pár set miliard utracených na licence, dojdeme jednoduchým výpočtem k tomu, že každý Evropan, nevyjímaje oblíbené důchodce a nemluvňata, bude muset zaplatit mezi jedním až dvěma tisíci dolarů (40 000 – 80 000 korun) na to, aby se jen tyto úvodní investice zaplatily – náklady na provoz, marketing atd. zatím vůbec nepočítáme. Tyto vysoké výdaje, které žádného operátora neminou, zabrání uvádět tyto služby za nízké ceny, nebudou-li je chtít mnoho let dotovat.

 

Diskuze (3) Další článek: S mobilem na krku: delší zkušenosti s Ericssonem T20s

Témata článku: , , Třetí generace, Zařízení schopný, Sít, Mobil, Gen, Analytická firma, Generace, Bilión, MOBI