Mobilní telefony do 10 000 Kč: elita před Vánocemi zlevňuje

Předvánoční trh slibuje velké slevy a platí to i o mobilních telefonech. Prohlédněte si současnou nabídku mobilů s cenou od osmi do deseti tisíc korun a vyberte si třeba dárek pod stromeček. Na výběr jsou špičkové mobily všech výrobců.
Kapitoly článku

Chytré telefony se Symbianem

Otevřený operační systém v mobilu má obrovskou výhodu, protože se telefon chová jako malý počítač. Můžete do něj instalovat nové programy a naučit ho tak nové funkce. Obrovské jsou také možnosti personalizace vzhledu prostředí, uspořádání nabídky a podobně. Ceny takových telefonů překračují hranici deseti tisíc korun, ale najdou se i některé starší zlevněné modely za nižší ceny. Z řady oblíbených smartphonů značky Nokia s operačním systémem Symbian S60 jsou v cenové relaci od osmi do deseti tisíc korun v současné době k sehnání tři modely.

Nejmladším z nich je Nokia 3230. Jedná se o základní model s operačním systémem Symbian S60, jehož výbava je oproti vyspělejším sourozencům trochu ochuzena. Projevuje se to na pomalejších reakcích, monofonním přehrávači MP3 a pomalejších datových přenosech EDGE třídy 5. Pro mnohé jsou tyto drobnosti nepodstatné protože telefon je na druhou stranu oproti ostatním smartphonům docela malý, má přitom velký displej, nechybí megapixelový fotoaparát, samozřejmostí je Bluetooth a zábavu zajistí rádio. O dostatek paměti se stará slot pro paměťové karty a o bohatou funkční nabídku Symbian, u kterého můžete počítat s obrovským adresářem a přehlednou organizací času s možností synchronizace.

Nokia 3230
Cena: 9 272 Kč (Oskar - 8 577 Kč)

Nokia 7610 je již rok a půl starý model a je to na výbavě znát. Chybí rádio, stereofonní přehrávač MP3 a rychlé datové přenosy EDGE. Dokonce je omezena rychlost GPRS pouze na šestou třídu. Kvalitní displej, podpora paměťových karet, Bluetooth nebo funkční nabídka daná operačním systémem je ale pochopitelně stejná jako u novějších modelů. Lépe vybavený model 3230 je však dokonce o pár korun levnější a kromě zmíněného například také lépe fotografuje. Starší model může zaujmout pouze stylovým designem.

Nokia 7610
Cena: 9 434 Kč

Pokud je pro vás nejvyšší prioritou pohodlná klávesnice a nenápadný vzhled, pak můžete uvažovat o nákupu Nokie 6670. Výbava je úplně stejná jako u modelu 7610.

Nokia 6670 
Cena: 8 613 Kč

V zajetí hudby

Uživatelé přišli na chuť mobilním telefonům kombinovaným s MP3 přehrávačem a výrobci proto vytvořili zcela novou kategorii mobilních telefonů – tzv. hudební mobily. Jedničkou v této oblasti je Sony Ericsson, který nabídl ryzí hudební mobil v podobě modelu W800i jako první a postupně představuje další hudební modely série Walkman. Jedním z nich je také Sony Ericsson W550i, který se nedávno začal prodávat.

Mobil má typickou oranžovou barvu, ale přímo v balení dostanete ještě náhradní kryt v bílé barvě. Netradiční otočná konstrukce se v praxi ukazuje jako docela nepraktická, ale je efektní. Telefon nabízí vynikající displej a širokou funkční nabídku v čele s obrovským adresářem, organizérem a internetovým prohlížečem. Zábavu zajišťuje vestavěné rádio s RDS nebo zmíněný MP3 přehrávač. Hudbu lze ukládat do paměti o velikosti 256 MB; slot pro paměťové karty má až vyšší model W800i. K poslechu poslouží mimořádně kvalitní špuntová sluchátka, ale do standardního konektoru jack můžete zastrčit jakákoli jiná. Bluetooth nebo megapixelový fotoaparát jsou v této třídě už téměř samozřejmostí.


Cena: 9 446 Kč (Oskar - 9 577 Kč)

Druhým zástupcem hudebních mobilů s cenou do deseti tisíc korun je Motorola Rokr E1. Tento nenápadný mobil klasické konstrukce nejvíce proslavila spojitost s nejznámějším MP3 přehrávačem iPod. Ovládací aplikace iTunes pro iPod je totiž součástí i Motoroly Rokr E1. Kromě nového MP3 přehrávače, bílé barvy krytů a názvu se ale telefon nijak neliší od starší Motoroly E398, která se prodává o více než tři tisíce levněji. Cenový rozdíl částečně pokrývá 128MB paměťová karta, datový kabel a kvalitnější sluchátka. Oproti konkurenci však v telefonu chybí například rádio a má pouze VGA fotoaparát.

Motorola Rokr E1
Cena: 9 207 Kč


V poslední kapitole se zaměříme na stylové telefony

Témata článku: , , , Motorola Rokr E1, Nokia 3230, Nokia 6230i, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sagem myX-8, Samsung D500, Samsung D500E, Samsung D600E, Samsung E530, Samsung P510, Sony Ericsson D750i, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W550i, Mobil, Kvalitní displej Podpora, Telefon, Vánoce ??, Mobilní telefon, Pře