Mobilní zločiny: jak odposlechnout mobil, část druhá

Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. Existuje řada velmi jednoduchých metod, jak odposlechnout váš telefon. Nevěříte? Nebo věříte a nevíte, jak se proti tomu bránit? Nenechte si ujít druhou část mobilních zločinů o odposlechu.

Minule jste se dozvěděli, jak se dá odposlouchávat mobilní telefon, aniž by k němu útočník potřeboval fyzický přístup. Celý postup je ovšem poměrně složitý, vyžaduje patřičné znalosti a vybavení. Existuje ale celá řada dalších, mnohem jednodušších metod, jak využít vašeho mobilního miláčka k odposlechu. Pokusím se probrat nejdůležitější z nich, včetně způsobů, jak je odhalit a jak se jim aktivně bránit. Pokud víte o dalším způsobu, neváhejte se s ostatními podělit v diskusi.

Legální odposlech

O legálních odposleších se zmíníme jen velmi stručně. Asi nikoho nepřekvapí, že orgány státní správy mají v určitých situacích právo naprosto legálně odposlouchávat veškeré hovory. Podkladem pro tuto činnost je například zákon 151/2000 Sbírky (Telekomunikační zákon), který ve svém paragrafu 86 uvádí mimo jiné „Právnické a fyzické osoby, vykonávající telekomunikační činnost, které jsou povinny na vlastní náklady zabezpečit orgánům oprávněných podle zvláštního právního předpisu připojení zařízení pro odposlouchávání a zaznamenávání telekomunikačního provozu.“

Další informace je zajímavá ve vztahu k minule popsaným šifrovacím metodám, které se v sítích GSM používají: „Pokud právnické a fyzické osoby, které vykonávají telekomunikační činnost, zavedou v telekomunikačním provozu kódování, kompresi, šifrování nebo jiný způsob utajení informací, jsou povinny zajistit, aby v místě rozhranní pro připojení zařízení uvedených v odstavci 2 byly požadované informace a data poskytovány srozumitelným způsobem.“

Pokud vás toto téma zajímá více, zkuste zapátrat v zákoně podrobněji. Naleznete ho, jako všechny ostatní zákony, na webové stránce Ministerstva vnitra (soubor PDF).

Hack sítě operátora

S nejvyšší pravděpodobností nepatříte mezi „orgány oprávněné podle zvláštního právního předpisu.“ Pokud budeme předpokládat, že vám dodržování zákonů zase tolik na srdci neleží, máte možnost pokusit se o hack sítě operátora.
 
Způsobů je několik. Od vzdáleného hacku centrálních databází a získání právě používaných relačních šifrovacích klíčů, až po fyzické vlámání do příslušné BTS stanice a instalace odposlechu přímo do sítě. I když všichni jistě zabezpečení proti takovýmto útokům důvěřujeme, tato možnost tu je - byť třeba jen teoretická.

Stará dobrá štěnice

Dalším jednoduchým způsobem, jak lze odposlouchávat vaše telefonní hovory, je instalace staré dobré štěnice. Bohužel tímto způsobem nejdou číst odeslané a přijaté SMS zprávy, takže alespoň jeden kanál pro bezpečnou komunikaci zůstává.

Co to je a jak vypadá štěnice, to ví asi každý, kdo se občas dívá na televizi. Jedná se o malý mikrofon, který je potřeba instalovat na nějaké vhodné místo v blízkosti sledovaného člověka. Instalace do mobilního telefonu má nezanedbatelnou výhodu – elektronika telefonu může být využita pro komunikaci štěnice s okolím. Pokud mluvíte do mikrofonu telefonu, zvuk zaznamenává současně i štěnice a odesílá ho do vhodného koncového zařízení. Docela zajímavé je, že štěnice může být funkční pořád. Tedy například, i když s telefonem nikam nevoláte, případně dokonce, když je úplně vypnutý.

Říkáte si, že do vašeho přístroje se štěnice prostě nemůže dostat? Zkusme se nyní zamyslet nad cestami, kterými se to případně může podařit. Předně, do telefonu je možno vložit speciálně upravenou baterii. To může udělat prakticky kdokoli, kdo si váš telefon na chvíli půjčí. Štěnici může instalovat servis pofidérní úrovně, například v rámci „složitého“ odblokování telefonů, přehrání firmware a podobně. Známé přísloví uvádí, že „úplatný je každý,“ k montáži štěnice tedy může dojít i v profesionálním servisu. Samozřejmě existují i další cesty, většinou se ale jedná o variace těch předchozích – někdo si na nějakou dobu půjčí váš telefon, něco s ním nějakou dobu dělá apod.

Poslední věcí, kterou je třeba vyřešit, je způsob odhalení takovéto štěnice. Při jakémkoliv podezření je nejjednodušší navštívit důvěryhodný servis, nejlépe jiný, než který dělal poslední opravu. Servis si ovšem za prověření jistě naúčtuje nějakou částku. Abyste nemuseli vyprazdňovat svou peněženku pokaždé, když vás popadne paranoidní záchvat, existuje několik dalších jednoduchých pravidel.

V telefonu je něco podezřelého

Po odkrytí zadního krytu a u většiny modelů vytáhnutím baterie objevíme něco podezřelého. Většina mobilů byla vyrobena se snahou o co největší miniaturizaci, moc místa pro montáž štěnice už v nich tedy nezbývá. Zaměřte se na nepřirozeně čouhající součástky, drátky, které tam evidentně nemají co dělat, nezvyklý tvar či hmotnost baterie, porušenou záruční pečeť a podobně. Orientačně může pomoct zvážení telefonu a porovnání získaného výsledku s výrobcem udávanou hmotností.

Baterie se rychle vybije

Každý, kdo má telefon nějakou dobu, dokáže přibližně odhadnout, kolik toho vydrží jeho baterie. Pokud je z baterie navíc napájena i štěnice, samozřejmě se to musí projevit na její výdrži. Patříte-li mezi novopečené majitele mobilního telefonu, konzultujte dobu výdrže se známými se stejným typem přístroje.

Nemluv tolik nahlas

Pokud není z jakéhokoliv důvodu možný fyzický přístup k mobilnímu telefonu, takže instalace štěnice je nemožná, může útočník sáhnout po další osvědčené metodě – vzdáleném odposlechu. Nejjednodušší ilustrační příklad je cestování hromadnými prostředky. Jistě se vám všem mnohokrát stalo, že jste zaslechli bez problémů cizí hovor.

Je samozřejmé, že životně důležité informace nebude nikdo probírat cestou v tramvaji. Těsně po revoluci se ovšem na trhu objevila jednoduchá zařízení, která umožňují odposlech hovoru na několik desítek metrů. Princip takových zařízení je velmi jednoduchý – velmi citlivý mikrofon připojený na patřičnou elektroniku, vhodné umístění v patřičné vzdálenosti od zdroje a člověk se sluchátky na hlavě, který poslouchá a poslouchá.

Nebezpečí tohoto odposlechu spočívá v tom, že je velmi těžko zjistitelný. Pokud se odposlouchávající sám nějak neprozradí, nemáte prakticky šanci nic odhalit. Obrana je obdobně složitá, maximálně snad uchýlit se ke starému mafiánskému triku – působit v místnosti jiný hluk, který telefonování nevadí, odposlech však zmate – tekoucí voda a podobně.

Poslanci a hlasová schránka

V nedávné době se objevily v televizi hysterické tváře některých poslanců, kteří tvrdili, že jejich mobilní telefony byly odposlouchávány. Docela zajímavý je fakt, že odposlech mobilního telefonu se snažili odvodit z toho, že měli ve své hlasové schránce vzkaz s nahrávkou kousku rozhovoru.

Tak předně, pokud se jednalo o odposlech, mohl to být úplně klidně odposlech jiný než mobilního telefonu. Jako příklad můžeme uvést štěnici v kanceláři. Samotná nahrávka úryvku rozhovoru v hlasové schránce nic nedokazuje.

Druhá věc, mluvčí operátora (Eurotel), širokou veřejnost informoval, že do hlasové schránky se automaticky vrací vzkazy, které si nikdo za určitou dobu nevyzvedl. Inkriminovaní poslanci tedy s největší pravděpodobností omylem vytočili (komu se to někdy nestalo) náhodné číslo, například zmáčknutím tlačítek v kapse. Mikrofon telefonu pak snímal aktuální hovor a nahrával ho do hlasové schránky náhodného čísla. Pokud si vzkaz nikdo nevyzvedl, vrátil se zpět a aféra je na světě. Možná by bylo docela zajímavé vystopovat ono náhodné číslo zpětně z telefonních výpisů.

Řešení problému

Jako řešení problémů se rozhodli naši zákonodárci změnit operátora. Je to vůbec k něčemu? V souladu s předchozími informacemi přicházejí v úvahu následující varianty odposlechu (řazeno naprosto náhodně):

  • štěnice byla umístěna v kanceláři – potom změna operátora samozřejmě nijak nepomůže
  • odposlech prováděla česká nebo zahraniční informační služba – ani tady pouhá změna operátora nijak nepomůže. Příslušná tajná služba bude jistě schopna stejně jednoduše odposlouchávat i hovory uskutečněné přes jiného operátora.
  • štěnice je namontována v telefonu – pouhá změna operátora nepomůže, bylo by nutno vyměnit celý telefon.
  • jedná se o omyl s hlasovou schránkou – změna operátora by pomohla v případě, že hlasová schránka jiných operátoru nemá stejnou vlastnost.

Co bude příště?

Snažíme se MobilManii dělat pro vás, čtenáře. Máte tedy možnost se vyjádřit (například v komentářích), jaká témata byste rádi četli v dalších dílech Mobilních zločinů.

Diskuze (16) Další článek: Kapesní počítače? Ne, mobilní telefony!

Témata článku: , , Nezvyklý tvar, Citlivý mikrofon, Zlo, Informační služba, Změna operátora, Štěnice, Jak, Náhodné číslo, MOBI, Pouhá změna, Druh, Mobil, Odposlech, Vhodné umístění, Pečeť