Mobilům koupání nesvědčí

Když vám spadne mobil do vody, rozhodně to není důvod k radosti. Víte, jak poskytnout svému přístroji první pomoc?
Hned na začátku vás raději budu konfrontovat s krutým faktem – koupel ve vodě přežije jen minimum mobilních telefonů.

To nejhorší, co se při namočení může stát, je zkrat v elektronice mobilního telefonu. Tuto součástku je poté nejčastěji nutno zcela vyměnit a její cena se obvykle blíží k ceně nového telefonu. Jestli něco můžete odepsat ještě než mobil z vody vytáhnete, je to baterie. Při zkratu se totiž poškodí a jestli vykoupání přežije, můžete mluvit o neuvěřitelném štěstí. A jestliže přece jenom mobil není takto nezvratně poškozen, velmi pravděpodobně dojde ke korozi na jeho vodivých částech, které je postupně nahlodají a stejně vás donutí zajít do servisu.

I přes pesimistický úvod nezoufejte – když se zachováte správně, tak máte jistou, i když velmi malou naději, že mobil ještě zachráníte. Podmínkou je ihned po pádu do vody mobil vytáhnout. Neobtěžujte se zjišťováním jeho funkčnosti a co nejdříve z něj vyndejte baterii (pokud běží, ani se nezdržujte vypínáním) a nechte vytéct vodu.

Následuje vysoušecí fáze. Podle zkušeností je nejideálnější pokojová teplota, možná vyšší než je běžná; rozhodně však mobil nevysoušejte fénem na vlasy. Proud vzduchu je jednak docela horký a může poškodit jiné části mobilu (i když v tomto případě už můžete hovořit o smůle), voda se nevypaří, pouze vyfouká jinam a navíc tyto prudké změny teploty jen podporují postup koroze.

Až mobil trochu oschne a vy se vzpamatujete z šoku, co nejdříve jej zaneste do servisu. Zde pěkně po pravdě řekněte, co se vám stalo a nechte se informovat o předběžné ceně opravy. Poté se rozhodněte, jestli se vypravíte koupit nový telefon, nebo zaplatíte opravu starého – na tento druh poškození se totiž záruka nevztahuje.

Rozhodně se v servisu nepokoušejte tvrdit, že mobil sám od sebe přestal pracovat. Jednak nic samo od sebe pracovat nepřestane a za druhé zaměstnanci servisů nejsou hlupáci. Utopených mobilů viděli už spoustu a při pohledu pouhým okem (nemluvě o lupě) zřetelně vidí, že některé části začaly korodovat.

A pozor – koroze se nemusí na vašem mobilu vyřádit pouze po jeho koupeli. Ookud se s mobilem pohybujete ve vlhkém prostředí, výsledek může být jednoho dne stejný. Proto raději do koupelny a k fontánám mobil nenoste, vyvarujte se i braní přístroje do vlhké ruky.

Existují však telefony, kterým mírné namočení nevadí: Siemens M35i, Ericsson R310s, R250s a chystaná Nokia 6250. Ani tyto mobily sice nemusíte na noc ukládat do sklenice s vodou, telefonování v dešti však přežijí ve zdraví.

Diskuze (26) Další článek: Update na Palm OS 3.5 již nebude zdarma

Témata článku: , Nokia 6250, Siemens M35i, První pomoc, Pouhé oko, Telefon, Namočení, Prudká změna, MOBI, Voda, Přístroj, Pokojová teplota, Vlhké prostředí, Koroze, Nový telefon, Utopený mobil, Koupání, Chystaná Nokia, Malá naděje, Koupel, Mobil, Mobilní telefon