Mobily jsou rakovinotvorné jako dopisní papír, čaj, káva a kola

Když jsem včera v noci psal článek Světová zdravotnická organizace na téma „mobily a rakovina“ snažil jsem se brzdit svoji skepsi k výsledkům výzkumu. Teď však musím upozornit na povedený článek Antuálně.cz s titulkem Expert: Mobily jsou karcinogenní asi jako dopisní papír. Autorka si výsledky studie nechala okomentovat od Aleše Jelínka ze Státního zdravotního ústavu.

Co říká na to, že WHO zařadila mobilní telefony do skupiny potenciálně karcinogenních výrobků skupiny 2B? „Považuji tento krok za nešťastný. Do této skupiny je možné zařadit vše i bez studie nebo zkoumání, byť jen na zvířatech. Mohl by tam být i dopisní papír. Žádná nová fakta, která by o karcinogenním účinku záření z mobilních telefonů mluvila, nejsou.“ …cituje Aktuálně.cz Jelínka. Další povídání odborníka na neionizující elektromagnetická pole a záření už čtěte v původním článku.

A co že je vlastně ona záhadná skupina 2B? Stačí nahlédnout do tohoto dokumentu a i vy si můžete ověřit, že klasifikaci 2B schytaly (vedle mobilů) i celkem běžně užívané látky. Zkuste si v PDF vyhledat třeba výrazy Caffe, Chloroform, Coke, Coconut, Diesel, Tea. Přijdete na to, že mobily jsou stejně karcinogenní, jako káva, kola a čaj, nebo chloroform, kokosový olej a nafta. Na druhou stranu, je tam i „populární“ DDT…

Diskuze (30) Další článek: Vydavatel Zlatých stránek požaduje po Telefónice 359 milionů

Témata článku: , Kokos, Káva, Papír, MOBI, Mobil, Autorka, Dopis, Rakovina, Státní zdravotní ústav, Jak