Mobily, které se nepovedly

Každý výrobce někdy zařadil do své nabídky produkt, který se neuchytil a neměl předpokládaný úspěch. Týká se to samozřejmě i mobilních telefonů. Které mobily doplatily na svoji příliš velkou extravaganci, špatné načasování nebo vysoce nasazenou cenu a staly se propadáky?
Kapitoly článku

Výrobci mobilních telefonů dobře vědí, co si trh žádá a připravují proto rozmanitou nabídku telefonů. Většina z nich je ušita na míru potřebám zákazníků. Někdy si však výrobce troufne trochu zariskovat a připraví nekonvenční model. Některé z těchto výrobků však mají krátký a těžký život, protože jej zákazníci nepřijmou a nízké prodeje odsoudí takový model k zapomnění a stažení z trhu. Často k tomu postačí také příliš nadsazená cena.

U každé značky se nějaký takový telefon najde. Firmy se ale pochopitelně neúspěchy nechlubí a proto lze jen odhadovat, kterých modelů se to týká. Vypozorovat to však můžeme například z délky setrvání na trhu, z vývoje cen nebo také z reakcí uživatelů.

V následujícím přehledu mobilní telefony, o kterých usuzujeme, že svým výrobcům nepřinesly to, co od nich očekávali. Nemusí jít přitom jen o zisky, může se jednat o snahu prosazení nové koncepce nebo vytvoření nového segmentu.


LG

Značka LG si na českém trhu zatím ještě vytváří jméno a není tolik v podvědomí zákazníků, jednoznačný propadák se proto hledá jen těžko. Po mohutné reklamní kampani na model L1100 už však začíná více vystrkovat růžky a zatápět konkurenci. Těží zejména z povedených modelů nasazených u operátorů. T-Mobile nabízí véčka C1200, C2200 a C3300, Oskar model C3320 a u Eurotelu je k mání „Sámerovo supervéčko“.

LG G1800

Začněme hned výjimkou, protože LG G1800 považujeme za přesně opačný případ. Malý a celkem atraktivní telefon kombinovaný s MP3 přehrávačem by se u nás mohl prodávat za cenu pod čtyřmi tisíci a o zákazníky by proto jistě neměl nouzi. Nakonec se však na trh nedostane. Podle vyjádření distributora neprošel tento model kvalitativním testem LG pro přijetí na český trh. Škoda.

LG G1800 

LG G3100

Telefonem, který doplatil především na svůj design typu „ošklivé káčátko“ je model G3100. Klasický střižený model se základní výbavou se příliš neuchytil a nebude to jen tím, že u nás LG nemá zatím příliš tradici. Malý displej vypadá vzhledem k nevyváženým proporcím telefonu ještě menší a funkční část klávesnice je podivně tvarována, což také snižuje ergonomii. LG G3100 se v některých obchodech doprodává za cenu pod dvěma tisíci korunami.

LG G3100


Motorola

Americká Motorola docela boduje ve střední třídě s modely V547 a V635 a jejich předchůdci. Zvlášť oblíbená byla například Motorola V300. Jedná se o véčka nabitá funkcemi, která však pomalu začínají ztrácet vinou svých rozměrů, hmotnosti a starší softwarové koncepce. Až neočekávaně se pak daří zcela jistě Razru V3, špatně na tom nejsou ani smartphony a multimediální Motorola E398. A které modely naopak úspěchy rozhodně neslaví?

Motorola C115

V oblasti lowendů se Motorola zatím příliš neprosadila. Nepomohla jí v tomto směru ani dvojice svérázně navržených mobilů C115 a C156. Eskymácký vzhled se stal spíše terčem vtipů než lákadlem pro zákazníky. Výbava je vzhledem k zaměření telefonů velmi chudá a tak manko designu nezachrání. Motorola C115 s černobílým displejem se nyní prodává za cenu lehce převyšující tisíc korun.

  

Motorola V80

Také v oblasti dražších a dobře vybavených telefonů má Motorola svého nepříliš populárního zástupce. Je jím extravagantní model V80. Ten doplatil především na svůj velmi netradiční konstrukci, design a možná až přehnané světelné efekty, které jej u mnohých podvědomě zařadily mezi „pouťové hračky“. Telefon byl ale na svou dobu poměrně slušně vybavený, zájemci o stylový mobil by však ocenili jeho nižší cenu. Ta už od uvedení klesla na třetinu a V80 se nyní prodává za pět tisíc.

Motorola V80


Nokia

V nabídce největšího výrobce mobilních telefonů najdeme spoustu úspěšných mobilů, které se s úspěchem prodávají. Nokia je však známá svým experimentováním především z hlediska konstrukce a materiálů a některé z jejich pokusů zákazníci nepřijali. Takové modely najdeme jak mezi levnými, tak i mezi nejdražšími telefony.

Nokia 2650

Levné véčko se základní výbavou Nokii v nabídce chybělo a v podstatě chybí doteď. Model 2650 sice levným véčkem je, ale zákazníky příliš neuspokojí. Předně je určeno výhradně ženám a měkký bílý materiál tvořící jednolitý celek vnitřní části ani je zřejmě nijak neuchvátil. Telefon se zařadil mezi rarity, protože má díky právě onomu nevzhlednému měkkému materiálu ohebný kloub. Mezi bestsellery však rozhodně nepatří.

Nokia 2650

Nokia 5510

Nemůžeme nevzpomenout již starší model 5510, neboli tělo oblíbené Nokie 3310 zabalené do netradičního obalu s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí a držením naležato. Zajímavý nápad však nebyl odměněn očekávaným prodejním úspěchem, přestože se jednalo o velmi dobře vybavený mobil, který jako jeden z prvních nabídl přehrávání MP3 souborů a byl vybaven také vestavěným rádiem. Zapomenout nesmíme ani na pohodlné psaní zpráv. Zákazníci však dávali přednost klasickým telefonům.

Nokia 5510 

Nokia 6800

Ani druhý pokus Nokie o prosazení plnohodnotné klávesnice do běžného mobilu Nokii příliš nevyšel. Unikátní výklopná konstrukce a přetáčení displeje o 90° sice dokázalo uchvátit nejednoho fandu mobilní techniky, ale pro praktické stránce se mobil příliš neosvědčil především kvůli svým větším rozměrům a hmotnosti. Mezi největší propadáky se však tento model nezařadil, protože se dočkal nástupce v podobě Nokie 6820. Ta mnoho neduhů odstranila, ale plnohodnotná klávesnice zřejmě není pro běžné zákazníky tím pravým lákadlem. Prodejnost telefonu brzdí jistě také jeho poměrně vysoká cena.

Nokia 6820

Nokia 7600

Těžko bychom našli vhodnějšího kandidáta do dnešního článku. Nokia 7600 je výborně vybavený telefon, u něhož se však designéři pořádně vyřádili. Výsledkem je přístroj tvaru listu, který na první pohled nemá s mobilem nic společného. Velký a těžký mobil spíše odpuzoval také svoji nezvykle rozmístěnou klávesnicí do dvou sloupců kolem displeje. Přidejme k tomu velmi vysokou cenu a z telefonu je rázem exemplář, který si pořídí spíše sběratelé – jednou by mohl být vzácný. Dva protější zakulacené rohy, i když v daleko menší míře, můžeme však vídat i nyní u stylových modelů značky.

Nokia 7600 

Nokia N-Gage

Spojení herní konzoly s mobilním telefonem se neukázalo jako příliš šťastné řešení, Nokia si od N-Gage určitě slibovala daleko víc. Přesto se vytvořila skupina příznivců, kteří na N-Gage právem nedají dopustit. Držení naležato je pro hraní her ideální, stejně jako rozvržení tlačítek. Telefon má operační systém Symbian, takže je zaručená pohodlná správa kontaktů a kalendáře a potřebné funkce se dají doinstalovat. Nokia byla donucena výrazně snížit cenu a N-Gage je nejlevnější mobil s operačním systémem na trhu.

N-Gage se dočkala nástupce v podobě lehce modernizovaného modelu N-Gage QD. V poslední době se hodně diskutovalo o dalším nástupci. Nokia místo toho začne hry prosazovat i do běžných chytrých telefonů.

Nokia N-Gage Nokia N-Gage QD


V druhé kapitole: Panasonic, Philips, Sagem, Samsung

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , Ericsson T66, LG G1800, LG G3100, Motorola C115, Motorola E398, Motorola V300, Motorola V80, Nokia 2650, Nokia 5510, Nokia 6800, Nokia 6820, Nokia 7600, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Panasonic X500, Philips 655, Sagem myC-4, Samsung D410, Samsung P400, Siemens CFX65