Mobily neznámých čínských výrobců: jako přes kopírák

Oblečení, hračky, obuv, spotřební elektronika ... Napodobeniny zboží značkových výrobců putují z Číny do celého světa, kde své zákazníky najdou díky příznivé ceně. Už jste však viděli mobilní telefony neznámých čínských výrobců, které kopírují známé značky? Znáte čínský „Jablotron“?

Čína: rýže a levné zboží

Čína nemá nouzi o levnou pracovní sílu. Není proto divu, že zde stále vznikají nové výrobní haly, ve kterých se vyrábí různorodé zboží. Většinou se jedná o neznámé výrobce, kteří vše zaměřili na minimální náklady a cenu. Vlastní vývoj často chybí a tak nezbývá, než se nechat inspirovat úspěšnými modely renomovaných výrobců. Ať už se jedná o obuv, spotřební elektroniku, hračky, oblečení nebo dokonce automobily.

Bez povšimnutí čínských výrobců samozřejmě nezůstaly ani mobilní telefony. I při výrobě těchto přístrojů se v Číně nechají inspirovat od zažitých výrobců věhlasných značek, většinou od těch korejských nebo japonských. Tyto telefony se pak většinou prodávají na domácím trhu nebo východoevropských trzích. Do západní Evropy zatím příliš nepronikly a dá se očekávat, že by zde neměly ani příliš velký úspěch.

Ti nejúspěšnější z čínských výrobců se snaží prosadit a zviditelnit, s některými jsme se proto setkali také na CeBITu. Ve vitrínkách jsme zde mohli obdivovat zajímavé mobily, které jsme však často již někde viděli. Většinou na stánku Samsungu nebo LG. Některé z modelů převzaly celou koncepci, některé byly seskládány z různých prvků.

Poznej pět rozdílů

Jedním z telefonů, který okamžitě upoutal naší pozornost je řekněme myTop D808A. Většina z vás již jistě poznala, který telefon byl tomuto modelu předlohou. Samsung E800 jistě poznáte podle identické klávesnice, konstrukce je samozřejmě výsuvná. Některé prvky jsou zcela shodné, takže je docela možné, že se jedná o licenční výrobu podobně jako u některých automobilů – že pocházejí ze stejné továrny. Ze stručného informačního štítku jsme se mohli dočíst, že telefon je zaměřen především pro poslech MP3, pro které nabízí 128 MB paměťového prostoru. Dále ve výbavě najdeme VGA fotoaparát nebo čtyřicetihlasé vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázek

Dalším ukázkovým telefonem je model s označením S66-B, u něhož na krytu ani nenajdeme název výrobce. Zde je vidět inspirace zejména od LG. Celá koncepce nápadně připomíná model LG G1800. V levném telefonu s minimální výbavou najdeme podporu MP3 a poměrně paměť 32 MB (LG nabízí dvojnásobek). Klávesnice je přece jen trochu jiná, obligátní tři tečky na kontextových klávesách ale patří pro změnu Samsungu.

Klepněte pro větší obrázek

Máme ještě jednu ukázku Samsungu „trochu jinak“. Model Janie D je zajímavou odvozeninou modelu X100. Co do výbavy je telefon takřka shodný, odpovídají i barvy. Celkové pojetí designu je ale trošku odlišné, zde se projevila trocha invence.

Klepněte pro větší obrázek

A nakonec to nejlepší, náš oblíbený Jablotron na čínský způsob. V tomto případě je zřejmé, že se zde nejedná o kopii, tento zajímavý telefon jsme nemohli nechat bez povšimnutí. Konstrukčně vychází z klasického telefonu a je vybaven konektorem pro připojení pevné linky. Zároveň však dokáže pracovat v sítích GSM. Podobně jako náš Jablotron, i tento čínský protějšek má velká numerická tlačítka a rozměrný černobílý naklápěcí displej. Jen plnohodnotná QWERTY klávesnice mu chybí. S textovými zprávami si však také rozumí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Není kopie jako kopie

Při pohledu na tyto fotografie může mnohým připadat absurdní, když se Nokia, Sony Ericsson, Siemens či Sagem občas žalují jen pro podezření o zkopírování nějakého výtvarného detailu. V těchto případech však jde o prestiž, jméno a pověst výrobce, který jedním chybným krokem může ztratit statisíce až miliony zákazníků. U čínských výrobců to zatím funguje naopak.

Klepněte pro větší obrázek
Ne, tohle opravdu není Panasonic

Diskuze (35) Další článek: Tarif Eurotel Pohoda je už i pro mladší studenty

Témata článku: , LG G1800, Samsung E800/E820, Levné zboží, Minimální náklad, Cin, Mobil, Pře, MOBI, Jak