Mobily od čtyř do pěti tisíc: je z čeho vybírat

Pokud je pro vás investice čtyř až pěti tisíc korun do mobilního telefonu tak akorát, jistě se vám bude hodit náš přehled telefonů na trhu v tomto cenovém rozmezí. Vyberete si ze směsice stylových i výkonných telefonů vánoční dárek?
Kapitoly článku

Tradiční véčka na asijský způsob

Véčka jsou stále v módě a platí to především o zaoblených telefonech z produkce asijských výrobců. Jedním z typických zástupců je například Samsung E330. Kulatý oblázek nabízí dva barevné displeje, vestavěný VGA fotoaparát, 9 MB vnitřní paměti, adresář pro tisíc jmen a líbivé vyzvánění. Nechybí ani přehledný kalendář. Zprávy se nezkracují, do paměti se jich vejde 200. Samozřejmostí jsou datové přenosy GPRS a Java. Hodil by se Bluetooth nebo alespoň infraport. Cílovou skupinu uživatelů ale možná více potěší kvalitní konstrukční zpracování.

Samsung E330 
Cena: 4 898 (Eurotel - 4 795 Kč)

V nabídce Oskara se už také objevil nový Samsung X660. U něj výrobce vsadil na atraktivní černou barvu, kterou ovšem doplňuje tradiční stříbrná. Pasivní, ale přesto kvalitní vnitřní barevný displej doplňuje vnější černobílý zobrazovač. Nad ním je čočka VGA fotoaparátu a na boku najdete okénko infraportu. Výbava je jinak v podstatě stejná jako u modelu E330.

Samsung X660 
Cena: 4 577 Kč (Oskar)

Starší Samsung E600 už asi nikoho příliš nenadchne. Design již není v dnešní době tolik atraktivní a přímo odpudivým prvkem je vyčnívající anténa. Ani jeden ze dvou barevných displejů nijak neoslní a výbava je jinak v podstatě shodná s modelem E330.

Samsung E600
Cena: 4 684 Kč

Nechcete-li Samsung, nabízí se LG 3320. Je stříbrné, kulaté, bez špalíku antény. Samozřejmostí jsou dva displeje, vestavěný VGA fotoaparát a standardní nabídka funkcí obsahující vícepoložkový adresář, základní organizační funkce, podporu Javy a GPRS. Do paměti se vejde 250 zpráv a 4 MB multimediálních dat. Nevýhodou je malá kapacita adresáře a kalendáře, hodil by se také infraport.

LG C3320
Cena: 4 255 Kč

Jde to i jinak

Pokud se vám véčka podle asijského vzoru nelíbí, na výběr máte z několika úplně odlišných. Jedním takovým je například Siemens CF75. Jednoduchý design je velmi elegantní, lákavá je také výbava telefonu. Základem je tradičně výtečný adresář a kalendář s možnosti synchronizace, nechybí ani vestavěný VGA fotoaparát a samozřejmostí jsou dva displeje. Ten vnější je pouze monochromatický, ale o to lépe čitelný na přímém světle.

Siemens CF75 
Cena: 4 227 Kč

Mobilní telefony značky Philips se vyznačují svým osobitým designem. Výjimkou není ani véčko Philips 855. Díky své konstrukci se dá rozevřít až do úhlu 180°. Dále se může pochlubit kvalitním, aktivním  displejem, který doplňuje barevný vnější displej. Výbava telefonu je bohatá, nabízí 7 MB vnitřní paměti, adresář na tisíc jmen, organizační funkce i vestavěný VGA fotoaparát. Mezi nevýhody patří vyhledávání v adresáři pouze podle prvního znaku nebo chybějící odpočet znaků při psaní zprávy.

Philips 855
Cena: 4 374 Kč

Ze stejné dílny pochází také Philips 655. Má podobnou výbavu, ale zcela odlišný vzhled. Vnější displej už není barevný, ale využívá technologii OLED. Funkce jsou s modelem 855 takřka identické. Telefon se chlubí dlouhou výdrží na jedno nabití, ale vyznačuje se pomalejšími reakcemi a vrzajícími kryty.

Philips 655 
Cena: 4 246 Kč

Motorola V500 je véčko zase úplně jinak. Konstrukce je ovšem dost zastaralá - telefon je docela velký, těžký a čouhá z něj anténa. Kvalitní barevný vnitřní displej doplňuje monochromatický bráška na vnějším krytu. Zde také najdeme čočku vestavěného fotoaparátu. Funkční výbava je opět standardní a zahrnuje velký vícepoložkový adresář, možnost práce se všemi standardními formáty zpráv včetně e-mailů, organizační funkce, wapový prohlížeč, podporu Javy...

Motorola V500 
Cena: 4 842 Kč


V poslední kapitole budeme pokračovat véčkovými telefony a dále si představíme některé specifické kousky

Témata článku: , LG C3320, Motorola V500, Nokia 6020, Nokia 6021, Nokia 6610i, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Panasonic X400, Panasonic X500, Philips 655, Philips 855, Samsung E330, Samsung E600, Samsung X660, Siemens CF75, Siemens ME75, Siemens S65, Siemens SL65, Sony Ericsson K700i, Standardní podpora, MOBI, Odvážný design, Čas kritizovaný, Mobil