Mobily prodávané v Evropě budou používat stejnou nabíječku

Evropská komise a přední výrobci mobilů se dohodli na jednotném standardu pro nabíječky, který budou všichni používat od roku 2010.

Největší výrobci mobilů se dohodli, že na území států Evropské unie budou dodávat přístroje s jednotným konektorem pro nabíjení. Za standard byl přijat typ microUSB, který už dnes někteří výrobci do svých telefonů osazují. Dohoda uzavřená kompletní velkou pětkou výrobců a několika dalšími společnostmi začne platit od roku 2010.

Nejdříve ekobalení, později standard

Standardizace prospěje nejen zákazníkům, kterým odpadnou starosti s hledáním vhodné nabíječky, ale také životnímu prostředí. Výrobci plánují prodávat tzv. ekologická balení telefonů, ve kterých nebude obsažena nabíječka. Tu mohou lidé použít z některého z předchozích vlastněných telefonů, jelikož všechny budou kompatibilní.

Dopad na životní prostředí omezí také nižší podíl elektroodpadu. Podle eurokomisaře pro průmysl Guntera Verheugena tvoří nechtěné mobilní příslušenství (nabíječky, kabely, sluchátka) v Evropě každý rok na tisíce tun odpadu. Není se čemu divit. Odhaduje se, že Evropané aktivně používají na 400 milionů mobilních přístrojů, přičemž každý rok je téměř polovina z tohoto množství vyměněna za nový.

Dohoda o používání společných nabíječek se ale netýká naprosto všech typů mobilních telefonů. Jednotný microUSB konektor bude osazován pouze do smartphonů a telefonů, které mohou sloužit k přenosu dat. Jednoduché lowendy bez možnosti tetheringu (použití jako modem) nebo připojení jako externí disk mohou být vybaveny původními zdířkami typickými pro každého výrobce. Krok je to logický. Standard microUSB bude totiž sloužit jako systémový konektor pro kabelové spojení a zároveň bude telefon dobíjet. U hloupých telefonů by ale jeho datová kapacita zůstala zbytečně nevyužita. Navíc Evropská komise předpokládá, že v roce 2010 bude více než polovina nových prodaných přístrojů patřit do kategorie vyšší a střední třídy, případně smartphonů.

Eurokonektor dokonce i na iPhonu

Komise počítá s tím, že do tří až čtyř let se většina obyvatel Evropy zbaví svých starých přístrojů a dojde k postupné plynulé obměně na modely se standardizovaným konektorem. Časem se nabíječky zcela vydělí z balení nových mobilních telefonů a budou se prodávat samostatně. Regulovaná cena ještě nebyla stanovena.

Dohodu podepsaly vedle pěti největších výrobců (Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, Motorola) také společnosti Apple, NEC, RIM, Qualcomm a Texas Instruments, které dohromady svými produkty nebo mobilními komponentami, dodávanými jiným výrobcům, pokrývají více než 90 procent evropského trhu mobilů. Eurokomisařství věří, že taková standardizace bude mít dominový efekt a evropský model budou následovat i ostatní části mobilního světa.

TIP: Smlouvu o společně používaném standardu nabíjení v Evropě podepsal i americký výrobce Apple. Znamená to, že i u iPhonu se setkáme s microUSB „eurokonektorem“. Nebyl by to ale Apple, aby si neponechal nějakou výjimku. Více čtěte: iPhone bude mít microUSB pro nabíječku, svého dokovacího konektoru se ale nevzdá

Diskuze (53) Další článek: Fotografie týdne: bez úprav, aneb co opravdu umí mobil

Témata článku: , , Apple iPhone 4GB, Obyvatel Evropy, MOBI, Pro +, Regulovaná cena, Evropský model, Mobil, Mobilní komponent, Starý přístroj