Mobily s foťáčkem mají problémy

Mobily s integrovaným fotoaparátem se těší veliké oblibě. Lidé na celém světě si rychle zvykají na to, že v jednu chvíli volají a druhou zase fotí. Vše ale není tak růžové. Začínají se vynořovat první problémy.

Mobilní telefony s integrovaným foťáčkem čelí paradoxní situaci. Na jedné straně stojí výrobce mohutně podporovaný samotnými uživateli, kteří si život bez svého mobilního telefonu (s foťáčkem) nedokáží leckdy představit, na druhé straně se vynořil nepříjemný protihráč v podobě provozovatelů sportovišť a vládních institucí. Napříč celým světem se v poslední době množí případy, kdy je na určitém místě zakákáno používat mobilní telefon s foťáčkem.

Zatím poslední zákaz tohoto druhu padl v Austrálii. Tamější provozovatel bazénů, posiloven a sportovních center (YMCA) vykázal mobilní telefon ze všech svých zařízení, respektive míst, kde se lidé převlékají. Rozhodnutí vzniklo jako reakce na několik případů, kdy došlo ke zneužití fotografií pořízených právě v těchto místech. Ačkoliv se zákaz bezprostředně dotýká zatím menšiny zařízení, další budou následovat. Celkově zasáhne až 3000 zařízení.

Tip: přečtěte si článek Pravidla slušného chování pro majitele mobilů s foťáčkem

Mluvčí společnosti Nokia vyjádřil politování nad tímto rozhodnutím. Uvedl, že na jedné straně chápe důvod zákazu, na druhé straně by ho však bylo nutné rozšířit také na klasické digitální fotoaparáty. Na trhu je totiž k dostání celá řada přístrojů, které se svými rozměry i hmotností od mobilu s integrovaným digitálním fotoaparátem příliš neliší. „Lidé by měli respektovat soukromí druhých, na což je také upozorňujeme v manuálech k telefonům,“ dodal tiskový mluvčí Nokie.  

Austrálie, jak již bylo naznačeno, není první zemí, která se dočkala takového omezení. Milovníci mobilů s integrovaným foťáčkem by si příliš neužili ani v Japonsku, kde se takto vybavené mobilní telefony nesmí objevit ve fitcentrech. V Severním Irsku s vámi telefon nesmí na bazén, v Itálii dostanete příručku, která poradí, kdy a kde je možné telefon použít. Zato v Saudské Arábii se s vámi nikdo bavit nebude. Kategorický zákaz používání mobilních telefonů s foťáčkem platí všude a pro všechny.

Uvidíme, zda čeští provozovatelé koupališť, posiloven a jiných zařízení, kde lidé sundávají šat, nepřistoupí v budoucnu k podobnému omezení. Vše závisí na tom, do jaké míry se v České republice rozšíří mobilní fotografování, stejně jako na morálce majitelů digitálním fotoaparátem vybavených mobilů.

Diskuse: myslíte si, že je dobré zamezit používání mobilních telefonů s foťáčkem na koupalištích či v posilovnách? Neměly by místo zákazu přijít raději tvrdé postihy? Jaké jsou vaše zkušenosti? Znají lidé hranici soukromí?

Diskuze (50) Další článek: Windows Mobile 2003: nový systém pro kapesní počítače

Témata článku: , Podobné omezení, F +, Pro +, MOBI, Mobil