Mobily se stěhují na zápěstí. Máte zájem?

Miniaturizace pokročila a mobily se už vejdou do hodinek. Po čínských plasťáčcích se do hry dostávají první zajímavé kousky.

Mobilní přístroje v hodinkách zažívají velký rozkvět a výrobci se navzájem předhánějí v originalitě. Dnes si proto ukážeme véčkové hodinky s ciferníkem, model s klávesnicí na pásku nebo dokonce chytrý náramek s Windows Mobile!

Cool G108 Watch Phone: véčko na zápěstí

O hodinkách G108 můžeme bez nadsázky mluvit jako o mobilním véčku na zápěstí. Má rozměry 51 × 51 × 20 mm a hmotností 65 gramů. V zavřeném stavu zobrazuje externí OLED displej informace o času, stavu signálu a baterie a také o případných zmeškaných událostech. Vedle něj se nachází ještě čočka 1,3 Mpix fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro bližší prozkoumání je ale třeba „véčko“ rozevřít. Odhalí se tak interní displej s rozlišením 128 × 160 bodů a s podporou 262 tisíc barev, na opačném dílu se nachází leptaná klávesnice á-la Razr ve tvaru ciferníku evokující staré telefony pro analogové pevné linky. Prostřední část je pak určena pro dostatečně velkou kurzorovou klávesu s potvrzovacím středem. A co se týče výbavy, v telefonu je připraven slot pro paměťové karty (interní 500kB paměť je na dnešní poměry opravdu málo) a multimediální přehrávač. Zaručena je také podpora spojení s počítačem přes USB, Bluetooth nebo GPRS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Van Der Led WM2: klávesnice se vměstnala na pásek

Další hodinky, o kterých se dnes zmíníme, nesou název WM2 a pocházejí od holandské společnosti Van Der Led. Již na první pohled vás jistě upoutá klávesnice na pásku hodinek, to je to, čím se od ostatních podobných produktů odlišují. Klávesky jsou opravdu malé, takže trochu pochybuji o jejich reálném využití. Bez pásku jsou rozměry hodinek 62 × 45,5 × 17,6 mm a na první pohled nepůsobí díky zkoseným hranám středního dílu tolik robustně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
WM2 jsou první mobilohodinky s vlastní numerickou klávesnicí

Dotykový displej s podporou 262 tisíc barev a úhlopříčkou 1,3 palce je zapuštěn pod okolní povrch, aby nehrozilo možné poškrábání. Výrobce hodinky označuje slovním spojením „Little but waterproof“ takže bych potenciální zákazníky raději varoval dříve, než bude pozdě. WM2 nabízí v základním balení 1GB paměťovou kartu microSD, o kterou se budou dělit soubory MP3, MP4, obrázky z 1,3 Mpix fotoaparátu nebo Java hry. Schopnost hudební reprodukce dále doplňuje FM rádio, které bude hrát jen s připojeným handsfree. U GSM hodinek nemůže chybět podpora bluetooth (včetně profilů Handsfree a Headset), pro spojení s počítačem poslouží i dodávaný USB kabel. Příchozí hovory budou signalizovány vibracemi a také se vám zápěstí rozzáří jednou se sedmi zvolených barev. Další informace naleznete na stránkách výrobce, kde lze tento model zakoupit za 299 USD.

Klepněte pro větší obrázek
Van Der Led MW1: předchůdce modelu WM2

EGP-WP98: s Windows Mobile CE 5.1

Pokud jste hravě překousli miniklávesnici i véčkovou konstrukci, je zde ještě jedno překvapení. Další hodinky tentokrát nenabídnou žádný designový výstřelek, jejich přínos bude softwarový – jedná se o první hodinky na světě s Windows Mobile! Jako blesk z čistého nebe se na trhu v těchto dnech objevují hodinky s krkolomným názvem EGP-WP98, které uživatele potěší nejen ověřeným operačním systémem, ale také podporou Wi-Fi. Pro připojení na internet lze však dále využít pouze GPRS, hodinky ale přicházejí s vestavěným klientem Skype a MSN!

Klepněte pro větší obrázek 

Procesor AM403, který bude řídit všechny operace má podle výrobce tyto specifikace: DGT ARM926 @ 266MHZ CPU+533MHZ. Samotná frekvence procesoru je však z uvedených symbolů nejasná. Co je ve specifikacích jasně dané je dotykový displej s úhlopříčkou 1,45 palce, čočka 1,3 Mpix fotoaparátu nebo podpora bluetooth. Interní paměť nevalné kapacity je rozšiřitelná paměťovými kartami T-Flash až do velikosti 2 GB. Tyto čtyřpásmové hodinky jsou dle výrobce voděodolné, navíc je pásek zhotoven z krokodýlí kůže. V základním balení jsou spolu s telefonem na zápěstí dvě baterie, nabíječka, USB kabel, bluetooth sluchátko a 1GB paměťová karta. Pokud by všechny tyto informace byly pravdivé, určitě by se jednalo o nejzajímavější GSM hodinky vůbec. Distributor však na svých stránkách uvádí, že specifikace jsou pouze předběžné, doufejme, že první prodané kusy budou předběžnou funkční charakteristiku výrobku jen a jen potvrzovat. Do oficiálního začátku prodeje zbývá již jen několik dní, cena přístroje se v internetovém obchodě gadgetcraver.com pohybuje na hranici 630 dolarů.

Brando Q007: oranžové s displejem naležato

Jak jste si již mohli povšimnout i v našich předchozích článcích, kdy jsme informovali o CECT W100+ nebo o M800, všechny displeje hodinek jsou orientovány na výšku, ostatně stejně, jako u telefonů klasické konstrukce. Novinka s „bondovským“ 007 však nabízí dotykový displej na šířku, čemuž se musela přizpůsobit i organizace hlavní nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej má, pro hodinky standardní (avšak v opačném pořadí), rozlišení 160x128 obrazových bodů, dotykové teleskopické pero se ukrývá v pásku hodinek. Ze specifikací můžeme vyčíst podporu 1,3 Mpix CMOS snímače, nejkvalitnější obrázky jsou podle výrobce ty v rozlišení 640x480 pix. Propracovaný multimediální přehrávač si poradí se soubory MP3 i 3GP, kapacita paměti či podpora paměťových karet není známa. Nabídku funkcí uzavírá Java 2.0 spolu s Bluetooth. V základním balení se mimo telefonního náramku nachází dvě baterie, dva stylusy, nabíečka, stereo bluetooth hansfree, drátové handsfree, návod v tradiční Čínštině a vcelku nepochopitelně dva USB kabely. Datový kabel je podle mě ta poslední věc, kterou bych z originálního balení telefonu vytratil. Více informací o hodinkách Q007 naleznete na stránkách společnosti Brando, kde je lze také za 235 USD zakoupit.

Klepněte pro větší obrázek 

Jsou hodinky dobrým směřováním do budoucna?

Kdo by si kdy troufal odhadnout, že se mobilní telefony z nevzhledných plastových krabic a těžkých neforemných kvádrů budou přesouvat na zápěstí svých uživatelů? Hodinky se začaly ve velkém vyrábět v Číně, kde se prodává nespočet modelů, které se liší prakticky jen designem a velké výrobní firmy vyrábí stále další a další zařízení. Je to však na úkor kvality, všechny hodinky mají displej s rozlišením 128 × 160 pixelů, stejné rozhraní a stejné funkce, samozřejmě se najdou i nějaké světlé výjimky, ale je jich pramálo.

Pokud půjde vývoj touto cestou, bude zajímavé čekat, jak výrobci zareagují na požadavky uživatelů na snížení rozměrů a hmotností náramkových telefonů. Důraz bude také kladen na design, lidé už se nespokojí jen s levnými plastovými přístroji. Pokud se vývoje navíc ujmou renomované značky na mobilním trhu, můžeme se dočkat zajímavých produktů. Éra mobilních hodinek začíná.

Diskuze (46) Další článek: Návrat legendy Golden Axe a Superkráva (Java hry)

Témata článku: Motorola Razr, Leptaná klávesnice, Zájem, Levný plast, MOBI, Krokodýlí kůže, Výstřelek, Designový výstřelek, Mobil, Zápěstí