Mobily v New Yorku opět nefungovaly

Při pondělním pádu dopravního letounu v New Yorské čtvrti Queens se opět opakovala situace z 11. září – mobily nefungovaly. Tentokrát je však důvod výpadku těchto sítí přinejmenším podivný a existují o něm mnohé spekulace.
 

Proč vypadly mobilní sítě?

Několik málo minut poté, co se zřítilo v New Yorské čtvrti Queens dopravní letadlo, následoval opětovný výpadek mobilních sítí. Někteří New Yorčané si tak znovu prožili ony nemilé okamžiky, kdy před sebou viděli hořící trosky a přitom se nemohli dovolat nikomu ze svých blízkých. Oproti 11. září zde však nebyl pro výpadek sítí nejmenší důvod. Nebyl totiž porušen žádný vysílač a ani jiný prvek tamních mobilních sítí jako tomu bylo v předchozím případě.

Důvodem, který by mohl vést k výpadku sítí by bylo náhlé extrémní zvýšení jejich zátěže. New Yorští operátoři však v průměru uvádějí pouze 10% nárůst počtu volání. Jediné vysvětlení, které byli prozatím operátoři sto poskytnout bylo, že se příliš mnoho uživatelů snažilo volat v rámci malé oblasti (řekněme na jednom BSC). Technicky vzato totiž BSC neboli kontrolér základnových stanic (vysílačů) funguje při volání v rámci dané oblasti podobně jako telefonní ústředna. Když chce uživatel z ulice A volat uživatele z ulice B, která je hned vedle, tak jejich hovor vůbec nemusí zatěžovat MSC (mobilní telefonní ústřednu), ale je veden přes místní BSC. Pokud by tedy v rámci malé oblasti chtělo volat hodně uživatelů, tak se může stát, že dojde k přetížení daného BSC.

Záhadný výpadek

Zkusme tedy připustit, že by se přetížilo jedno BSC. V tomto případě se může stát, že jeho přetížení začne mít vliv i na zbytek sítě, obzvláště pak pokud se jedná o nějaké frekventovaně používané BSC. V případě Queens mohl nastat případ, že zděšení lidé, kteří byli třeba na Staten Islandu a viděli v televizi záběry hořících trosek letadla, začali zběsile volat svým známým či příbuzným do Queens. BSC v Queens ale bylo přetížené a tak nemohlo obsluhovat hovory, které přicházely „zvenčí.“ Ostatní části sítě na něj tedy musely čekat. To ovšem zatěžovalo MSC, přes které jdou všechny hovory, které nejsou v rámci jedné oblasti. Mohlo se tedy stát, že při špatném dohledu nad sítí se tak přetížilo MSC, čímž pádem došlo k přetížení celé sítě.

Celý tento záhadný výpadek byl vyřešen teprve poté, co operátoři dodali do Queens několik mobilní BTS. Je však možné, že mnohem více než provizorní instalace dalších BTS (s pravděpodobnou příslušností k jinému BSC než tomu v Queens), celou situaci pomohl vyřešit čas. Když si totiž lidé všimli, že jim nefungují jejich mobilní telefony, tak po předchozí zkušenosti uznali, že nebude mít cenu se pokoušet s nimi volat, a tak se mohla celá síť postupně uvolnit.

Na celém tomto případu je ale divná jedna věc – k tomu, aby došlo k přetížení celého MSC je totiž třeba směrovat na přetížené BSC velké množství hovorů v krátkém okamžiku. „Pád“ sítí tak mohla způsobit buď velká náhoda a nebo velká neschopnost těch, kteří se o síť starali. Existují ale také domněnky, že vláda sítě přikázala z bezpečnostních důvodů dočasně vypnout a nebo že jejich signál dokonce rušila. To se již ale pravděpodobně nikdy nedozvíme.

 

Diskuze (1) Další článek: Dočkáme se ICQ v mobilech Nokia?

Témata článku: , Mobil, Telefonní ústředna, Dopravní letadlo, York, MOBI, New York