Mobito v praxi: platit mobilem můžete i vy

Mobito má velké ambice. Je to systém pro placení mobilem, ale zvládne i spoustu věcí okolo. Jak si poradí s nastupující technologií NFC?

O mobilním platebním systému Mobito jste si mohli přečíst už v článku Jana Sedláka, který se zabýval spíše ekonomickým pohledem. Pojďme si ale ukázat, jak můžete Mobito v praxi využívat dnes už i vy.

Co je potřeba?

Nepotřebujete v podstatě nic, než mobilní telefon. Jakýkoliv. Respektive, výjimka by se tu našla, o tom ale až za chvíli. Nezáleží ani na operátorovi, díky tomu, že společnost Mopet je budována O2, T-Mobilem i Vodafonem dohromady. Rovnocenný podíl v akciové společnosti mají ještě i čtyři banky: Česká spořitelna, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a GE Money Bank. Pokud ale ani u jedné z nich účet nemáte, zas tak zásadně to funkčnost Mobita neomezí.

Abyste mohli Mobito používat, musíte se registrovat. Ani to ale není tak úplně platba: na Mobito vám může někdo zaplatit, aniž byste účet měli. Přijde vám pak SMS zpráva o tom, že na už na Mobitu máte peníze a musíte se zaregistrovat, abyste s nimi mohli nakládat.

 Klepněte pro větší obrázek
Na Mobito vám někdo může peníze poslat, aniž byste ho používali

Možnosti, jak se zaregistrovat, jsou hned tři:

Klepněte pro větší obrázek
Takhle to vypadá u České spořitelny

Registrace ale není nijak hrozná, v podstatě jen zadáte svoje telefonní číslo, přijde vám SMS, zvolíte si PIN, heslo a je to.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Registrace je opravdu rychlá

Mobito zvládne i 15 let starý telefon

Mobito můžete ovládat skutečně třeba i 15 let starým telefonem, to je jeho hlavní výhoda. Trik spočívá v použití tzv. USSD zpráv. Znáte způsob zjištění zbývajícího kreditu zavoláním *104*#? To je přesně ono řešení, které Mobito používá. Akorát budete volat na *135*#.

To je způsob, který funguje téměř na všech telefonech. Ale právě operační systém Windows Phone už USSD zprávy přijímat neumí. A protože, na rozdíl od iOS a Androidu, pro tyto operační systémy není k dispozici ani aplikace, můžete na placení Mobitem zapomenout.

Tím se dostávám právě k aplikaci, která používání v chytrých telefonech značně zpříjemní. Místo vyťukávání kódových signálů máte k dispozici docela přehledné uživatelské rozhraní. Aplikace komunikuje samozřejmě přes internet, datové přenosy ale neplatíte, operátoři to pro aplikaci umožnili zdarma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikaci pro iPhone si stáhnete v App Store, ta pro Android se moc neliší

Třetím ovládacím rozhraním je web, kde můžete Mobito pohodlně spravovat, nabíjet, prohlížet si historii plateb a spoustu dalších věcí.

Mobito funguje jako předplacená peněženka, do které si zašlete vlastní prostředky buď převodem na účet nebo pomocí platební karty (za poplatek). Pokud ale máte jednu z výše uvedených bank, můžete si účet v Mobitu spárovat přímo s vaším bankovním účtem a platit tak přímo z peněz, které máte na účtu, bez nutnosti přednabíjení Mobita.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Propojení s bankovním účtem je otázkou několika kliků

Nejen placení v obchodech

Mobito svůj úspěch zakládá na tom, že nemá sloužit pouze jako náhrada peněženky v kamenných obchodech. To si ostatně nemůže dovolit, protože těch obchodů, kde dnes můžete zaplatit Mobitem, je sedm. Pro srovnání, bezkontaktních NFC terminálů je po republice už několik tisíc.

Platba v obchodě
Jak už jsem naznačil, toto je paradoxně největší kámen úrazu pro celé Mobito. Platba v obchodě probíhá dvěma způsoby: buď obchodníkovi sdělíte svoje telefonní číslo nebo Mobito ID, a během chvíle vám pak přijde na telefon účet, který potvrdíte PINem, nebo to proběhne přesně opačně: obchodník sdělí své číslo vám, vy mu pošlete částku, kterou požaduje a vzápětí mu dorazí potvrzení na telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá platba vyžádaná od obchodníka, ať už online nebo v kamenném obchodě

Platba na internetu
Tady se Mobito stává jednou z mnoha internetových peněženek, i když už to má něco do sebe. Místo opisování čísla karty a podobných věcí prostě jen zadáte své telefonní číslo a během několika sekund platbu potvrdíte na telefonu. Dá se tedy mluvit i o další bezpečnostní vrstvě.

Klepněte pro větší obrázek
Platba v e-shopu: stačí zadat telefonní číslo

Dobití kreditu
To je věc, kterou jste asi čekali. Prostě zadáte telefonní číslo, částku, PIN a máte nabitou svou nebo cizí SIM kartu.

Nákup z plakátu
Tady už se objevuje zcela nová věc, nejlepší bude příklad. Jdete okolo plakátu zvoucího na koncert, opíšete si jeho ID, a Mobito vám pak nabídne, jaká místa na sezení si můžete zakoupit. Vy si vyberete, opět potvrdíte PINem a za chvíli vám už přistanou vstupenky na mailu. A u vstupenek to určitě nekončí, použití je tady celá řada.

Platba z telefonu na telefon
A samozřejmě funguje i placení mezi lidmi. Prostě zadáte telefonní číslo, částku, potvrdíte PINem a příjemce platby ji má ihned na svém Mobito účtu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí zadat telefon a částku

Placení účtů
Tohle je dost podobné s placením u obchodníka. V reálu to ale může fungovat i na klasické složenky: energie, voda, faktury od operátora a podobně. Prostě se vám v položce Účty k zaplacení objeví všechny platby a vy jedním kliknutím a zadáním PINu zaplatíte.

Velké ambice

Jak vidíte, Mobito zdaleka není jen placení mobilem, zahrnuje to ještě spoustu věcí okolo. A to je jeho velkou výhodou oproti mobilním platbám, které jsme doposud znali, tedy ty využívající technologii NFC. Na druhou stranu Mobito přichází právě v době, kdy placení mobilem v obchodech přes NFC začíná být realitou a vybudovat kolem podobnou infrastrukturu už nebude takový problém. Jestli se Mobito chytí, to ukáže až čas.

Diskuze (48) Další článek: Dobrý hejtman pro Android: korupční hříčka s českou tematikou

Témata článku: , , Apple iPhone 4GB, MOBI, PLA, Zbývající kredit, Hlavní výhoda, Plát, Mobito, Mobil, Největší kámen, Mobil m