Modem pro všechny

Konečně se nabízí řešení, jak vylepšit dosud velkou slabinu kapesních počítačů - připojení k Internetu.
Nejslabším místem mobility kapesních počítačů s Windows CE je jejich připojení k Internetu. Řešení se nabízí – připojit se prostřednictvím mobilního telefonu a vesele číst poštu, synchronizovat kalendář s firemním informačním systémem. Jenže když už kapesní počítač s Windows CE disponuje slotem pro PC karty (jen kapesní počítače s klávesnicí), neexistují obvykle správné ovladače. U kapesních počítačů bez klávesnice můžete použít jen komunikaci přes infračervené rozhraní, nebo sáhnout po některém z modemů v provedení CompactFlash.

On-line se dá dělat spousta věcí
Digital Phone Card je nabízen pro mobilní telefony Nokia (61xx, 51xx, 31xx, 81xx) nebo Ericsson (6xx, 7xx, 8xx, Txx) a jeho použití je velmi jednoduché: karta CompactFlash se vloží do slotu, konektor na druhém konci kabelu se připojí k mobilnímu telefonu. Před prvním použitím je ještě třeba nainstalovat potřebný ovladač a zkonfigurovat internetové připojení.

Komunikační software se s tímto modemem nedodává, ovladač však umožní přidat do aplikace Pošta (Inbox) dvě nové služby – SMS Service a Internet Mail. Textové zprávy se posílají úplně stejně jako obyčejný e-mail, jen do pole Komu přijde telefonní číslo příjemce. Nevýhodou řešení dodávaného s modemem je v tom, že sice dokáže textové zprávy odeslat, ale neumí už je přijmout – vytáhnout z telefonu. Elektronická pošta funguje bez problémů.

Z Internetu si můžete stáhnout spoustu užitečného komunikačního softwaru pro kapesní počítače např. pro prohlížení webových stránek, klienty ftp, programy pro čtení zpráv nebo oblíbené ICQ.

Ericssony nejen pro Windows CE
Uživatele, který s sebou nenosí krabici náhradních baterií, může zajímat doba, po kterou vydrží být mobilně připojen k Internetu. Karty CompactFlash jsou sice energeticky méně náročné než PC karty, nicméně doba strávená on-line je na bateriích znát. Můj Everex vydržel po 45 minutách komunikace asi čtvrtinu obvyklé doby.

Protože jsem Digital Phone Card testoval s mobilním telefonem Ericsson T18, nemůžu tento modem nesrovnat s komunikačním doplňkem DI-27. To je malé zařízení s infračerveným portem, které se připevní k datovému konektoru telefonu. Stojí asi tři tisíce korun méně a když chci komunikovat, stačí přiložit mobil k počítači a několikrát kliknout na displej. Navíc je univerzální a využijete jej i u notebooku, kapesním počítači Palm nebo u Psionu.

Jenže pro telefony Nokia modul DI-27 neexistuje a pro ně je Digital Phone Card dobrým pomocníkem.

Diskuze (1) Další článek: Skřítci - mobilní telefony Nokia 8210 a 8850

Témata článku: , , , Pro +, Náhradní baterie, Infračervené rozhraní, Malé zařízení, Dobrý pomocník, Inbox, Psion, Internetové připojení, Nejslabší místo, Webová stránka, Ovladač, Pošta, ICQ, Datový konektor, Mode, Telefon, Kapesní počítač, První použití, Nová služba, Velká slabina, CompactFlash, Textová zpráva,