Moderní hudební minipřehrávač: nový směr mobilních telefonů?

Převezmou digitální fotoaparáty, hudební přehrávače nebo třeba sluneční brýle brzy funkce našich mobilních telefonů, nebo se jedná jen o bublinu nafouknutou hamižnými výrobci pod vidinou tučných zisků? Čím budeme telefonovat zítra nebo pozítří?

Korejská společnost Pantech & Curitel nepatří k výrobcům mobilních telefonů, kteří by u nás byli příliš známí. Přitom ve své domovině je třetím největším výrobcem mobilních telefonů a síťových komponent (jedničkou v prodeji mobilů v Koreji je Samsung, dvojkou LG) a rozhodně není na trhu žádným nováčkem. Mobilní telefony určené pro sítě CDMA totiž vyrábí již od roku 1997 a GSM přístroje má v nabídce od února roku 2001. A zcela pravdivý není ani úvod tohoto odstavce: výrobky společnosti Pantech (je dceřinou společností korporace Huyndai) známe i v našich krajích, protože tato společnost je také výrobcem komponentů některých mobilních telefonů prodávaných pod značkou americké Motoroly.

Pantech & Curitel lze bez obava zařadit mezi neúnavné inovátory mobilních přístrojů; téměř vždy patří její novinky mezi technologickou i designérskou špičku ve svém oboru. Nejinak je tomu také v případě nejnovějšího modelu značky, multimediálního modelu PH-S4000. Nejedná se však o úplně klasický mobil – ano, je na něm něco divného.

Když dva dělají totéž

První mobilní telefony vůbec opravdu pouhými telefony. Teprve později začali přibírat nejrůznější více či méně užitečné funkce: textové a multimediální zprávy, barevné displeje, digitální fotoaparáty nebo třeba hudební přehrávače. Ale stále se jednalo o mobilní telefon v první řadě; všechny ostatní funkce byly jen doplňkové. V současné době se však karta zájmu uživatelů začíná obracet. Trh i my uživatelé jsme mobilními telefony přesyceni, vídáme je na každém kroku a staly se také běžnou součástí našich životů. A když nechtějí uživatelé přijít k mobilům, musí mobily přijít k uživatelům.

Jak toho však dosáhnout? Jednoduše: mobilní moduly jsou natolik malé, že je můžeme vestavět v podstatě do čehokoli – třeba do přístrojů, od kterých si klasické mobilní telefony až doposud funkcionalitu pouze přebíraly. Tento trend, kdy zařízení je v první řadě (téměř) plnohodnotným fotoaparátem, hudebním přehrávačem nebo kapesním počítačem a jen jako doplňkovou funkci umí také telefonovat či datovat můžeme hezky spatřovat také u přístrojů běžně prodávaných také u nás. Vybavujete si například oboustrannou reklamu na Sony Ericsson K700i?

A zařízení, která na Evropském trhu teprve váhají na půli cesty v Asii již hezky vykoukly ze své ulity. Stejně jako již zmiňovaný Pantech PH-S4000, který je v první řadě pořádným hudebním přehrávačem nevelkých rozměrů: hodnoty 80.5 x 37.5 x 24.3 milimetrů jej řadí do přímé konkurence kartovým MP3 přehrávačům. Například přehrávač Diva Gem GB4000 má totiž téměř shodné rozměry 86 x 32 x 20 milimetrů.

Klepněte pro větší obrázek MP3 přehrávač s anténkou..

Na rozdíl od něj má ale Pantech také barevný aktivní displej s rozlišením 128 x 143 obrazových bodů, vestavěný digitální fotoaparát s VGA rozlišením, 40 megabajtů úložné paměti rozšiřitelné prostřednictvím miniSD paměťových karet až na (teoretických) 512 megabajtů úložného prostoru. Volba karet miniSD se v současné době nejeví jako právě nejvhodnější volba, protože v prodeji téměř nenajdete karty s kapacitou větší než 256 MB. Přehrávač podporuje souborové formáty MP3 a WMA, lze jej použít také jako prohlížeč fotografií ve formátu JPG. Telefon by měl být v Koreji k dostání již v těchto dnech v přepočtu za necelých deset tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

No vidíte, na mobilní vlastnosti bychom dočista zapomněli. Takže jen pro pořádek dodejme, že hudební MP3 přehrávač Pantech PH-S4000 v sítích CDMA a podporuje také rychlé datové přenosy, GSM verze s podporou EDGE by měla být k dispozici v první čtvrtině příštího roku a objeví má se objevit také v Evropě. Troufám si tvrdit, že určitě na něj časem narazíme především v Rusku, kde je právě značka Pantech poměrně silným hráčem na trhu. Hlasové hovory lze vést prostřednictvím stereo bondovky nebo klasicky přiložení aparátu k uchu, pro psaní textu a čísel máte k dispozici běžnou telefonní klávesnici vysouvatelného provedení.

Všichni se domluví?

Stále více se blíží doma, kdy mobilní telefon – nebo přesněji modul mobilního telefonu – bude vestavěn snad i v bačkorách. Jedním z důkazů je nejen přehrávač Pantech PH-S4000, ale také digitální fotoaparát Pantech PH-K1500 (informovali jsme v této bleskovce) nebo starší mobilní digifoťák Pantech P1, který ve své inovované verzi dostal podporu protokolu Zigbee. Ten je určen k automatickému vzdálenému řízení (především) domácích elektrospotřebičů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pantech PH-K1500

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pantech P1 Zigbee

Diskuze (2) Další článek: Dva velcí operátoři v USA se spojili: vznikl Sprint Nextel

Témata článku: Sony Ericsson K700i, Hud, Mobil, Nov, Nový směr, Mobilní telefon, Mini +, MOBI, Směr, Min, Mini, Telefon, ZigBee, Mode