Modrý zub, jak ho neznáte

Diskuze čtenářů k článku

VojTECH.NO  |  03. 03. 2008 20:34

Zdravim.... poběží mi BT sluchátka Nokia BH-503 na N6280??? Četl jsem něco o aktualizi firmwaru, ale na to se neodvážim.. Mám starý.. 3.65 .. ten prý nepodporuje A2DP! To znamená, že jsem v p****i ??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leonardo Cupránek  |  03. 03. 2008 12:52

Ten SAP bych řekl je vysvětlen poněkud nepřehledně. Na příkladu Nokia 610 to lze vysvětlit docela srozumitelně:
Nokia 610 je v podstatě autotelefon, zcela samostatný a plnohodnotný - je schopný funkce i bez připojeného mobilu. Má slot na vlastní SIM (!), má hlasitý telefon (jako HF), vlastní displej, ovládací prvek, externí mikrofon. Za příplatek lze zakoupit klasické telefonní sluchátko na kroucené sňůře (v ČR z něj legálně smí asi telefonovat jen spolujezdec, nebo řidič v zaparkovaném voze).
Od normálního autotelefonu se liší tím, že si právě pomocí SAP profilu může "vypůjčít" (nasdílet) SIM kartu z mobilu (pokud ten je vybaven BT a SAP). Tento mobil pak VYPNE svou vysílací část, takže vám nevyzařuje vysokofrekvenční elmag záření do hlavy v autě (faradayova klec). O vysílání a vše ostatní se pak stará Nokia 610 (má vnější anténu).
V autotelefonu může být vložena SIM, v menu pak lze volit, jestli se autotelefon má k mobilní síti připojit prostřednictvím vlastní SIM, nebo prostřednictvím SIM některého ze spárovaných mobilů.
Tím to ale nekončí. Nokia610 vám pomocí BT nabízí zalší možnosti. Jednak se k ní lze připojit třeba BT sluchátkem (bondovkou), pokud požadujete při telefonování nějaké to soukromí, či nechcete rušit hlasitým hovorem rodinu.
Jelikož zvládá datové přenosy, mohou si třeba děti na zadních sedadlech otevřít notebook a pomocí BT se prostřednictvím Nokia 610 připojit k internetu a zahrát si online hru (chce to ale nějaký ten "travelbox", resp. stolek s držákem notebooku).
Zadávání kódu při párování s Nokia 610 je relativně náročné, protže z důvodu bezpečnosti jde o dlouhý kód (ne klasická 4 čísla). Ale stačí jej zadat jen jednou, příště již se zařízení samozřejmě propojí automaticky. Nokia610 se umí spárovat s více telefony, tedy může mít v paměti uloženo párování s více přístroji. A samozřejmě když auto opustíte, v telefonu se automaticky opět zapne GSM část a připojí se do mobilní sítě.
Ještě je dobré dodat, že SAP profil je přítomný snad ve všech novějších WindowsMobile6 ROMkách.
Nevýhodou je, že se telefon nenabíjí (ale zase se příliš nevybíjí, protože BT podle mne spotřebovává méně, než GSM komunikace). Pro dokonalý komfort je ale dobré mít na telefon i aktivní držák. Pokud však již pro váš telefon existuje aktivní držík (s dobíjením), který má i vývod na externí anténu, získáte vlastně podobou funkcionalitu jako má N610 i kombinací AktivníDržák+BtSluchátko

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M27  |  04. 03. 2008 16:28

Hezké a smysluplné doplnění, máte bod člověče

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor