Morange: sedm splněných přání

Integruje několik užitečných aplikací do jediné, funguje na většině telefonů a je zdarma. Morange mění představy ve skutečnost.

Klient elektronické pošty

Emailový klient podporuje oba nejrozšířenější poštovní protokoly – POP3 i IMAP, dovede přijímat a odesílat zprávy z několika účtů, inteligentně pracovat s přílohami a upozornit na příchod nové pošty.

Jeho první spuštění provází otevření nápovědy, která ve čtyřech bodech informuje a provází nastavení emailového účtu. To by nemělo činit problémy ani těm uživatelům, kteří se podobným věcem věnují pouze svátečně. Struktura nabídky rozšířeného nastavení účtu zahrnuje pět položek: výběr typu serveru příchozí pošty (POP3, IMAP), úplnou emailovou adresu, adresu POP3 nebo IMAP serveru, jméno pro přihlášení ke schránce a v poslední řadě heslo.

09.jpg 10.jpg 11.jpg
Průběh nastavení emailového účtu

Pracovní plochu klienta tvoří schránka emailových zpráv. Aplikace netřídí zprávy na přijaté, odeslané nebo koncepty, ve schránce tak postupně vzniká změť všech druhů zpráv, seřazených sestupně podle data. Situaci částečně zachraňují dostatečně zřetelné grafické ikony, které rozliší přijatou zprávu od odeslané právě tak dobře, jako od konceptu nebo nepřečtené zprávy. Pokud byste hledali jejich filtrování, budete hledat marně, oproti tomu vyhledávání je zastoupeno poměrně schopným nástrojem.

12.jpg 13.jpg 
Ikony zřetelně odlišují druh zprávy • menu emailového klienta

Načtení zpráv proběhne automaticky při spuštění Morange. Stejně automatické a okamžité je načítání po celou dobu online připojení, nastavení časového intervalu se mi nepodařilo nikde najít. Je-li připojena příloha, klient ji stáhne na váš na virtuální disk (MoSpace – o něm dále v textu), kde ji můžete prohlédnout a dále s ní pracovat. Tento způsob zacházení s přílohami má pozitivní vliv na minimální datový provoz – stahujete jen to, co opravdu chcete. O příchodu emailu klient uvědomí zvukem nebo vibrací, spolu s textovým údajem v aktivní oblasti hlavního menu. Ještě před samotným vstupem k emailům tak vidíte počet nepřečtených zpráv spolu s adresou posledního odesilatele.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 
Příloha ve zprávě a možnosti práce s ní • přílohy jsou ukládány na virtuální úložiště MoSpace do adresáře .mail • aktivní zobrazení informací o stavu vaší schránky

Editor nové zprávy je koncipován prakticky identicky, jak jej známe z ostatních emailových klientů. Je-li nastaven více než jeden emailový účet, lze z roletkového menu snadno vybrat ten, který bude k odeslání použit. Kladně hodnotím zejména spolupráci klienta s adresářem telefonu, odkud vyberete emailovou adresu stejně jednoduše, jako při odesílání SMS. Přístup k němu je nabídnut ve chvíli, kdy ještě nejsou kontakty importovány do integrovaného správce kontaktů. Z dalších vlastností zmíním možnost připojení přílohy, uložení rozepsané zprávy nebo odeslání jako neviditelné kopie.

RSS novinky z celého světa

Integrovaná RSS čtečka dovoluje odebírání a čtení webových novinek. Přitom se neomezuje pouze na titulky a perex, ale nabízí stažení plného obsah zpráv.

Vnitřní nabídka je rozdělena do tří položek. První je určena přihlášení, organizaci a čtení RSS zdrojů. Odebírané RSS zdroje jsou seřazeny pod sebou, spolu se jménem je na řádku i počet nepřečtených zpráv. Jednotlivé zprávy jsou uvedeny krátkými titulky, drobná ikona po jejich levé straně označuje ty, které ještě nebyly otevřeny. Ťuknutím na titulek dojde k otevření v novém okně a načtení perexu. Zde získáte možnost podělit se o novinku emailem, načíst do čtečky plný obsah zprávy, otevřít ji integrovaným webovým prohlížečem nebo vymazat. Při načtení celých zpráv jsem zaznamenal problémy s nekorektní českou diakritikou.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg 
Aktivní zobrazení RSS zpráv v hlavním menu • vnitřní nabídka • seznam RSS zdrojů • přehled odebíraných zpráv

Pod druhou položkou se nachází více jak dvacítka kategorií s předdefinovanými RSS zdroji. Poslední položkou nabídky je RSS Settings, jenž zahrnuje volby pro pozastavení čtečky, mazání zpráv po jejich přečtení a nastavení limitu počtu stahovaných zpráv z jednotlivých zdrojů. Podobně jako v případě emailů je i zde využit aktivní prostor v hlavním menu pro zobrazení nejnovějších zpráv.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg 
Čtení zprávy • zpráva s úplným obsahem, diakritika se nezobrazovala vždy korektně • předdefinované zdroje • nastavení čtečky

Správu RSS je možné provést také z desktopového klienta Morange, což můžete považovat za pohodlnější. Podobně jako v telefonu se dostanete ke svým informačním kanálům i předdefinovaným kategoriím. Správa je ale velmi omezená a mimo přidání nového informační zdroje nic dalšího nenabízí.

25.jpg 
Správa RSS z desktopového klienta a jeho prostředí

Témata článku: , , , Mor, Přání, Pohodlný způsob, Mora, Procentuální stav, Šedé písmo, Grafický smajlík, Praní, Obsah zprávy, Rozšířené nastavení, Dvacítka, Bílý podklad, Bezdrátová synchronizace, Plný potenciál, Sed, Drobná ikona, Úspěšné dokončení, Programová skladba, Státní příslušnost, Bluetooth adaptér, Osobní nastavení, Časová prodleva