Morange: sedm splněných přání

Integruje několik užitečných aplikací do jediné, funguje na většině telefonů a je zdarma. Morange mění představy ve skutečnost.

Už delší čas se uživatelé mobilních telefonů nemusí spoléhat na omezenou softwarovou nabídku od výrobce a zcela běžně si telefony dovybavují softwarem, který postrádají. A nemusí být řeč pouze o Symbianu a Windows Mobile, stále významnější roli hraje Java. Často se jedná o několik aplikací různých výrobců, na které si uživatelé zvyknou, a které s sebou rádi přenáší i do nového telefonu. Jen málo vývojářů dovede ale realizovat takovou aplikaci, jakou už delší čas prezentuje společnost MOZAT se sídlem v Singapuru.

MOZAT už více jak rok vyvíjí a zdokonaluje software Morange, který sjednocuje několik užitečných nástrojů do jediné aplikace. Takové řešení má hned několik výhod. Především je to současná práce se všemi komponenty, což je nesrovnatelně pohodlnější oproti spouštění dalších nástrojů, dále pak jednotné uživatelské prostředí a způsob ovládání.

Programová skladba Morange staví na popularitě několika internetových služeb. Díky mobilním aplikacím o ně uživatelé nepřichází ani ve chvílích, kdy jsou mimo dosah svých počítačů a notebooků. Klienti elektronické pošty nebo RSS čtečky jsou dnes běžným standardem. Služby jako instant messaging, vzdálený přístup k PC, sdílení souborů nebo personální organizace si však pozornost a zájem uživatelů získají. Dvojnásob to platí, nabízí-li toto vše jediná aplikace.

Morange je dostupný telefonům s podporou Javy a smartphonům na platformě Windows Mobile. Distribuován je ve dvou edicích - Standard a VIP. Zdarma, ale s několika málo omezeními je nabízena verze Standard. VIP edice v ceně 29$ ročně nabízí navíc současný login k několika IM účtům, až desetinásobný diskový prostor na službě MoSpace nebo emailového klienta bez omezení v podobě limitu velikosti zpráv. Rozdíly mezi oběma edicemi si můžete prohlédnout v následující tabulce.

Plný potenciál aplikace využijete s oběma jejími součástmi – mobilním (stáhnout) i desktopovým klientem (stáhnout). Pro vzdálený přístup k počítači a bezdrátovou personální organizaci je klientský software v počítači přímo vyžadován. Rovněž z něj lze pohodlně spravovat RSS čtečku a instant messagingového klienta Morange Friends.

Bez registrace a mobilních dat to nepůjde

Nástroje obsažené v Morange prozrazují, že bez datových přenosů se aplikace neobejde. Mimo to bude třeba krátká registrace, která spočívá ve vytvoření uživatelského účtu. Registraci lze pohodlně provést přímo z mobilní aplikace, stačí vyplnit uživatelské jméno spolu s heslem. Registrační (mini)formulář vybízí také k zadání tak osobní informace, jako je telefonní číslo (to je skutečně třeba až při platbě licenčního poplatku). Ztráty soukromí se ale obávat nemusíte, ať už kolonku ponecháte prázdnou nebo ji vyplníte fiktivním číslem, na úspěšné dokončení registrace to nemá vliv.

00.jpg 01.jpg 02.jpg 03.jpg
Průběh založení uživatelského účtu služby Morange

Osobní uživatelský účet s sebou nese několik osobních nastavení; jedná se o nastavení poštovních účtů, RSS kanálů nebo instant messagingových služeb. K načtení těchto dat dochází kdykoliv se ke službě přihlásíte, přitom to vůbec nemusí být z vašeho telefonu. Postačí jakýkoliv, vybavený klientem Morange. S uživatelským účtem pracuje také desktopovým klient, který bude v průběhu článku ještě několikrát zmíněn.

Po přihlášení ke službě, zůstává mobilní klient po celou dobu své činnosti připojený k datové síti. Provoz v tomto „udržovacím“ stavu, kdy aktivně nevyužíváte žádný z nástrojů, se nebojím označit za minimální. Přesto se při aktivním využití neubráníte větších objemů stažených dat, pro které doporučuji zvolit vhodný datový tarif.

Klient, který umí a má vkus

Javový klient, kterého jsem měl možnost vyzkoušet, se vyznačuje graficky povedeným, decentním a velmi přívětivým uživatelským prostředím. Soudě dle mnoha diskuzí na internetu a diskuzního fóra tvůrců aplikace na něj uživatelé reagují velmi kladně.

Po spuštění aplikace se ocitnete v horizontálně řazeném menu s celkem osmi položkami, mezi kterými se přechází pohybem směrové klávesy do stran. Na displeji telefonu je vždy pouze jediná položka menu jenž je uvedena graficky zdařilou ikonou, jménem nabídky a aktivní oblastí, zobrazující stav komponenty. Přechod mezi nabídkami (nástroji) je animovaný a dostatečně plynulý také na starších telefonech. Pro lepší orientaci v několika položkovém menu, je ve spodní části displeje umístěn nenápadný navigační prvek v podobě řady osmi malých čtverců. Aktuální pozici vyznačuje čtverec s odlišnou barvou. V průběhu práce v jednotlivých nabídkách lze stisknutím hvězdičky na klávesnici vyvolat další navigační prvek. Panel s ikonami není nepodobný tomu, jenž je znám z OS Windows pod názvem „Quick Launch“, stejná je i jeho funkce.

04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg
Nabídka v hlavním menu • možnosti nastavení klienta • výběr komponent, které se zobrazují v hlavím menu • navigační prvek pro rychlé přepínání mezi komponenty

Ovládání aplikace vsadilo na model již mnohokrát použitý - levá klávesa vyvolává kontextovou nabídku, prává vrací o úroveň zpět a středová klávesa slouží pro potvrzení a vstup do nabídky. Vysouvání nabídek a přechody mezi nimi jsou plynulé a animované.

08.jpg
Úplné, horizontálně řazené menu mobilního klienta Morange

Menu javového klienta Morange nabízí tyto položky: Email, RSS, Contact, Chat, Files, Calendar, Tasks a Morange. Nabídka nástrojů je na první pohled lákavá, jak moc do hloubky každého z nich se ale pustili vývojáři? Na to se už podíváme společně v další části článku, v níž prověříme nástroje po praktické stránce.

Témata článku: , , , Rozšířené nastavení, Plný potenciál, Bílý podklad, Časová prodleva, Bluetooth adaptér, Státní příslušnost, Mora, Programová skladba, Bezdrátová synchronizace, Procentuální stav, Výsledek hledání, Přání, Šedé písmo, Dvacítka, Drobná ikona, Úspěšné dokončení, Obsah zprávy, Jediná položka, Pohodlný způsob, Sed, Praní, Grafický smajlík