Motorola A780: když tučňák vaří kávu (test)

Chytrý mobilní telefon Motorola A780 je zkrátka jiný. Je jiný svým vzhledem i provedením, odlišuje se také použitým operačním systémem. Ale nejvíce se odlišuje až nebezpečně prudkou použitelností a doslova kontruje uživatelskou přívětivostí. Co nás ještě čeká? Bonus: 11× video s telefonem.

Prohlédněte si videa práce s Motorolou A780

Všechna videa jsou ve formátu WMV.

Telefonní seznam a volání

Do paměti mobilního telefonu můžete uložit tolik záznamů, kolik sami chcete. Omezeni jste pouze velikostí volné uživatelské paměti, která má u tohoto telefonu velikost celých osmačtyřicet megabajtů. Tato paměť je sdílená pro všechny ostatní aplikace i textové a multimediální zprávy.

  
Telefonní seznam • detail jména • softwarová klávesnice

Ke každému kontaktu lze přiřadit opravdu mnoho položek včetně vlastního vyzvánění, fotografie nebo i videosekvence, která se pak přehraje na displeji telefonu při každém příchozím hovoru. Položek je opravdu hodně a z největší pravděpodobností nikdy nedokážete vyplnit všechny. V seznamu jmen lze vyhledávat velmi sofistikovaně a mnoha způsoby, například i zadáním řetězce znaků vyskytujících se kdekoli v hledaném jménu, adrese nebo třeba i poznámce.

   
Editace kontaktu

Kvalita zvuku je opravdu velmi, velmi dobrá, zvuk je dostatečně sytý a kvalitní. Překvapí především při zapnutém hlasitém odposlechu, kdy je zvuk dostatečně hlasitý a při tom s dostatečně výraznou basovou složkou. Telefon podporuje vyzváněcí profily. Lze připojit jak klasickou drátovou handsfree sadu, tak i bezdrátovou Bluetooth sluchátkovou sadu. Prostřednictvím Bluetooth dokáže telefon i komunikovat s počítačem a může sloužit také jako modrozubý bezdrátový modem.

 
Vyzváněcí profily • Motorola jako modem

Zprávy a e-maily

Práce s textovými zprávami je dostatečně jednoduchá a rychlá. Editor zpráv při svém spuštění začne psát zprávu a nerozlišuje, jestli jde o textovku nebo MMS. Dokud píšete pouze text, zpráva se odešle jako obyčejná textovka. Jakmile však do textu vložíte obrázek nebo třeba fotografii, editor se automaticky přepíná do režimu MMS. Je to rychlé a neobyčejně užitečné.

 
Nabídka zpráv • editor MMS

Text můžete zadávat jak prostřednictvím malé hardwarové klávesnice, tak i ťukáním perem na softwarovou klávesnici nebo prostřednictvím rozpoznávání ručně psaného písma. Ve spodní části obrazovky je tak zobrazena dvojice psacích ploch, jejichž střídáním píšete jednotlivé znaky. Je to rychlejší než použití jediné psací plošky – písmena tak lze zadávat střídavě a není třeba po zadání znaku vyčkávat na zadání dalšího znaku.

   
Různé způsoby zadávání znaků

Zprávy lze tvořit také při zavřeném telefonu pouze s využitím malého průhledového displeje. V tomto stavu dokáže telefon zobrazit až tři řádky textu.

E-mailový prohlížeč je na vysoké úrovni. Podporuje všechny důležité standardy dnešní doby (POP3, IMAP4 i SecureIMAP4, SecureSMTP) a problémy mu nečiní ani opravdu velké imapové schránky. Díky bohatému nastavení můžete omezit stahování určitých typů zpráv v několika krocích (podle počtu znaků, bajtů, typů příloh). Prohlížeč dokáže zobrazit dokumenty ve formátech PDF, XLS i DOC – se správnou češtinou.

E-mailový klient dokáže také používat paměťovou kartu jako místo pro ukládání stažených příloh. Toto velmi pomáhá v udržení co nejvíce volné vnitřní paměti telefonu, jejíž nedostatek má velký vliv na ostatní aplikace. Chybí pouze jakákoli podpora šifrovaných přenosových kanálů, alespoň podpora VPN prostřednictvím jednoduchého PPTP by mnoho zákazníku ve firmách přivítalo.

Ráj webového prostoru

Webové prohlížeče v mobilních telefonech ne vždy dosahují vysoké míry použitelnosti. V případě Motoroly A780 je tomu však jinak, protože o prohlížení webu se stará mobilní verze známého prohlížeče Opera. Ten je opravdu přeborníkem v rychlosti vykreslování a stránky vypadají stejně jako na stolním počítači. Samozřejmě s přihlédnutím k omezeným možnostem zobrazení malého displeje.

   
Internetový prohlížeč Opera

Stránky si můžete prohlížet jak v autorském módu (stránka tedy vypadá stejně, jako na stolním počítači), tak i v módu určeném pro zobrazení na malých displejích mobilních telefonů (stránka je přepočítána tak, aby stránku nebylo nutné horizontálně rolovat). Prohlížeč dostatečně zvládá javascript i na složitějších stránkách a svého uživatele tak ničím neomezuje. Své oblíbené stránky můžete ukládat do záložek.


Další kapitolu zahájíme popisem práce s multimediálními soubory. Dočkáte se také datových přenosů, přijímače GPS a na závěr hodnocení telefonu

Témata článku: Motorola, , Nokia N90, Průhledový displej, Obyčejná textovka, Motorol, Obrazovka telefonu, Var, Motor, Klasické sluchátko, Linuxové jádro, Test, Zobrazený text, Přenosový kanál, Desktopové prostředí, Necelý den, Průhledové okénko, Rychlá paměť