Motorola A780: když tučňák vaří kávu (test)

Chytrý mobilní telefon Motorola A780 je zkrátka jiný. Je jiný svým vzhledem i provedením, odlišuje se také použitým operačním systémem. Ale nejvíce se odlišuje až nebezpečně prudkou použitelností a doslova kontruje uživatelskou přívětivostí. Co nás ještě čeká? Bonus: 11× video s telefonem.

Musíte si jej pořádně hlídat

Výměnný akumulátor najdete pod plastovým překrytím zadní stěny telefonu, která bohužel při silnějším stisku mírně vrže. Akumulátor má kapacitu 970 mAh a výrobce slibuje až 180 hodin pohotovostního režimu nebo až 360 minut aktivního hovoru. Skutečná výdrž hodně závisí na způsobu použití přístroje – není problém pracovat celý týden bez nutnosti dobití akumulátoru stejně snadno, jako vybít plně nabitý akumulátor za necelý den.

Většinou záleží na „neposlušných“ javových aplikacích, které po použití zapomenete korektně ukončit a ony zatím v pozadí vytěžují procesor a brání tak přepnutí telefonu do úsporného režimu. Dobití akumulátoru prostřednictvím dodávané cestovní nabíječky trvá o chvíli déle než dvě hodiny, dobití prostřednictvím USB portu stolního počítače trvá při vypnutém telefonu až šest hodin.

Klávesnice a ovládání

Klávesnice telefonu je poměrně kvalitní, tlačítka jsou dostatečně velká a jednotlivé řady kláves tvarově dostatečně hmatově odlišitelné. Potěšující je také dobře patrná hmatová značka na klávese s číslicí pět. V horní řadě barevně odlišených kláves je kromě dvojice kláves určených pro ovládání hlasových hovorů také prostřední tlačítko určené především pro vstup do hlavního menu z pohotovostního stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice a joysticku

Ovládání telefonu bude vyhovovat úplně každému. Telefon totiž plnohodnotně podporuje jak práci s dotykovým displejem, tak i postranním kolečkem nebo čtyřsměrovým joystickem. Je tedy úplně na vás, který způsob ovládání použijete – například v průběhu testování jsem téměř na postranní kolečko nesáhnul a telefon jsem ovládal téměř výhradně použitím dotykového pera. Naopak kolega preferoval právě kolečko a na neustálé vytahování pera byl příliš líný.

Linux v mobilu

Prostředí telefonu je opravdu velmi rychlé, reakce jsou prakticky okamžité. Drtivou většinu času telefon čeká na uživatele namísto toho, aby uživatel čekal na reakce telefonu. Procesor StrongARM pracuje s frekvencí 312 MHz.

Operační systém recenzované Motoroly A780 je postavený na Linuxu, ale Linux jako takový – ve smyslu kompletní distribuce – to vlastně není. Motorola totiž použila totiž pouze upravené linuxové jádro, nad kterým spouští běhové prostředí jazyka Java. Celý systém telefonu včetně všech aplikací je tak kompletně celý napsaný právě v Javě s využitím QT knihovny vzhledu známé například z desktopového prostředí KDE. Je až překvapivé, jak je takto postavený systém stabilní, rychlý i uživatelsky přívětivý. Také si můžete být stoprocentně jistí, že nikdy v průběhu používání telefonu nepoznáte, že všemi těmi ikonkami a obrázky hýbe oblíbený tučňák.

   
Tučňák za každou ikonou hlavní nabídky • dvě velikosti písma • správce souborů

Uživatelské prostředí je jednoduché a přitom elegantní a rozhodně nezapře jistou inspiraci grafiků operačními systémy společnosti Apple. Veškerý zobrazený text je při všech řezech písma vyhlazen a díky použití kódování UTF-8 mu nečiní problémy ani zobrazení znaků s českou diakritikou.

Opera, Real Player, e-mail

Základní obrazovka telefonu je rozdělena do čtyř částí. Horní část obsahuje čtyři ikony sloužící pro rychlé spuštění základních aplikací telefonu (hlavní menu, telefonní seznam, menu zpráv a telefonní aplikaci). Kousek níže najdete stavový řádek obsahující informace o síle signálu mobilní sítě, přítomnosti rychlých dat GPRS, aktivním GPS přijímačem, úrovně zbývající energií v akumulátoru a aktuálním čase.

Největší část obrazovky slouží jako životní prostor pro samotné aplikace. V základním režimu zobrazuje přicházející události kalendáře, název mobilní sítě a aktuální datum. Ve spodním řádku obrazovky pak najdete pětici ikon určených k rychlému spouštění přednastavených aplikací. Na stejném místě se také zobrazuje menu aktuálního programu.

 
Hlavní displej s různými obrázky v pozadí

Co vše nám mobilní telefon tedy dokáže nabídnout v základní nabídce? Kromě telefonního seznamu a správy textových zpráv najdete v základním menu také aplikaci pro Sim Toolkit mobilního operátora, kalendář, webový prohlížeč Opera, aplikaci digitálního fotoaparátu, hudební a videopřehrávač RealPlayer, e-mailový klient, aplikaci modemu, bezdrátovou synchronizaci.


V příští kapitole najdete deset videoukázek práce s telefonem. Podíváme se také na běžné funkce mobilního telefonu

Témata článku: Motorola, , Nokia N90, Rychlá paměť, Průhledový displej, Linuxové jádro, Přenosový kanál, Průhledové okénko, Motor, Test, Klasické sluchátko, Zobrazený text, Var, Obrazovka telefonu, Obyčejná textovka, Desktopové prostředí, Motorol, Necelý den