Motorola Accompli 008 (test)

Po komunikátorech Ericsson R380 a Nokii 9210 se v blízké době dostane na trh třetí zařízení. Motorola Accompli 008 vychází z kapesních počítačů ovládaných perem a jako jediný přístroj tohoto druhu všechno vsadila na dotykový displej.

Když jsme před několika týdny zveřejnili článek o Nokii 9210 Communicatoru, v diskusích mu často byly vyčítány rozměry a hmotnost. Opravdu nejde o příliš kapesní zařízení a bez přimhouření oka se to nedá prohlásit ani o Ericssonu R380. V tomto ohledu se vám bude Motorola 008 velice líbit: vypadá jako krabička cigaret a jestli znáte starší modelovou řadu StarTAC, už jste doma. Za podobnost se StarTACem nemůžou jen proporce, ale také rozvírací konstrukce. Hmotnost komunikátoru je také velmi nízká a lze ji srovnávat i s běžnými mobilními telefony. (Označení komunikátor ale používám trochu proti vůli Motoroly, která Accompli 008 chápe v první řadě jako mobilní telefon.)

Zavřený Accompli 008 Zavřený Accompli 2 Otevřený Accompli 

Nejdetailnější displej

Plastový hladký povrch zdobí stříbrná metalíza se slabým zlatým nádechem. Kvádr s klenutou horní plochou narušuje pouze externí anténa a několik (velmi málo) tlačítek. Na předním panelu jsou kromě vypínače jen dvě šipky pro pohyb po stránkách a tlačítko, kterým se vždy dostanete do hlavního menu. Jedna boční plocha je vybavena mačkacím ovládacím kolečkem, druhá tlačítkem pro ovládání hlasového záznamníku. Zbývá už jen infraport, zdířka pro dodávanou bondovku a kontrolka indikující stav. Konstrukce komunikátoru je dostatečně pevná a nezavrže ani velmi namáhaný kloub mezi oběma rozevíracími částmi.

Po rozevření horní části se sluchátkem odkryje displej. Je monochromatický se čtyřmi odstíny šedi, s možností zeleného podsvětlení a je úžasně detailní. Přestože je jeho plocha menší než třeba u kapesních počítačů Palm, rozlišení je téměř dvakrát vyšší. Takže se připravte na detailně vykreslené a vystínované ikony, na dokonale vystínované písmo (i když k němu se později dostanete v ne zcela pozitivním hodnocení). Protože velký displej je patrně velkým žroutem energie, po nastaveném intervalu se stejně jako při zavření vypíná.

Profil Accompli (ve velkém obrázků je celý komunikátor) Accompli 008 Anténa je ve skutečnosti o polovinu menší (na komunikátor, který jsme měli k dispozici, byla namontována jiná anténa) 

Nazobejte textovku

Displej je tlakově citlivý a ovládá se perem skrytém v bočním otvoru. Aby se pero do malého komunikátoru vešlo, je teleskopické a po rozložení si na jeho rozměry nemůžu stěžovat. Motorolu budete nosit v koženém, na míru ušitém pouzdru, ve kterém je pro pero také místo.

Ovládací pero

Ikony, jejichž prostřednictvím se dostanete k jednotlivým funkcím, jsou poskládány do čtyř záložek. V horní části displeje jsou políčka, která dotykem vyvolají podrobnější okno: síla signálu, nová událost (SMS, zmeškaný hovor), tlačítková klávesnice mobilu, čas, stav baterie. Podobně ve spodní části je pruh s volbou typu vyzvánění, operátorskými čísly a nabídkou SIM Toolkitu. Motorola používá svůj vlastní operační systém, nejde o „standardní“ systémy jako je EPOC, Palm OS nebo PocketPC, je však také rozšiřitelný dalšími aplikacemi.

Když chcete do Accompli něco napsat, můžete si vybrat ze dvou metod. Při první se na displeji zobrazí malá klávesnice a „zobáním“ z ní vybíráte potřebná písmenka. Je to náročnější na soustředění, ale rychlejší než druhá metoda rozpoznávání ručně psaných znaků. Je dobré, že se u ní nemusíte učit nový rukopis jako například u počítačů Palm, můžete psát běžná tiskací písmena. Rozpoznávání je však pomalejší a abyste nemuseli dlouho čekat, pro psaní jsou vyhrazeny dvě plošky, které pravidelně střídáte. Když potom navíc v nastavení zvolíte rychlé rozpoznávaní, bude Motorola čekat na vás a ne vy na Motorolu.

Detail na tlačítka Detail na ovládací kolečko 

Accompli jako mobilní telefon

Jde o běžný mobil se všemi standardními funkcemi a navíc s vymoženostmi, které získal spojením s kapesním počítačem. Accompli může využívat velký adresář, textové zprávy dokáže ukládat nejen na kartu SIM, ale i do interní paměti apod. Příchozí hovor přijmete rozevřením komunikátoru, ale jelikož si až potom přečtete, kdo volá, doporučuji v nastavení zvolit manuální příjem: napřed se podíváte a potom tlačítkem vezmete hovor. Accompli může zvonit (hodně hlasitě), nebo vibrovat, jako všechny lepší Motoroly umí i inteligentní vibrace, kdy se vyzváněcí tón nebo melodie ozve až po několika sekundách brnění.

Při vytáčení telefonních čísel si musíte zvyknout, že ve většině případů budete muset použít i druhou ruku s perem, nebo na displej sahat prstem. U volby čísla, které není uloženo v adresáři, to lze pochopit – za stávajícího konstrukčního řešení bez klávesnice by to ani jinak nemohlo jít. Motorola však mohla lépe vyřešit volbu čísla z adresáře. Ne, že by to teď nešlo, pomocí bočního mačkacího kolečka se krásně dostanete do seznamu, ale pokud nechcete strávit dlouhé minuty jeho listováním, raději vezměte do ruky pero a buď rychlejším pohybem pomocí rolovacího pruhu nebo prostřednictvím funkce pro vyhledávání najděte požadované jméno. Ovládání prsty je asi nejlepší řešení, i když osobně mám velkou averzi k zapatlanému displeji a na kapesních počítačích důsledně používám pero.

Pomoci by mohlo hlasové vytáčení vybraných telefonních čísel, ale ačkoli se o něm oficiální zdroje zmiňují, nedokázal jsem ho zprovoznit. Hlasové ovládání funkcí Accompli 008 také nenabízí.

Dobré tipy: Stisknutím kolečka se dostanete ke klávesnici, následně pohybem nahoru do telefonního seznamu a pohybem dolů do seznamu naposled volaných čísel. Když chcete zavolat na poslední volané číslo, stačí třikrát stisknout kolečko.

Detail na ovládací kolečko Bez zadního krytu

Accompli jako komunikátor

Zařízení zvané komunikátor se od samostatných mobilních telefonů a samostatných kapesních počítačů liší tím, že slučuje možnosti obou zařízení. Klíčovou funkcí je to mobilní přístup k Internetu a Motorola jako jediný z komunikátorů podporuje rychlá data GPRS - se třemi timesloty pro download a jedním timeslotem pro upload.

Accompli 008 neobsahuje webový prohlížeč, a to je asi největší výtka v této kapitole. Na WAPu prostě nenajdete všechno a přestože malý displej není pro prohlížení webu ideální, nelze říct, že by byl nepoužitelný. Nicméně se proslýchá, že s webovým prohlížečem se setkáme jako s doinstalovatelnou aplikací, takže tuto výtku budeme moci škrtnout. Wapování je s Accompli pohodlné, zejména když používáte GPRS a nemusíte se ohlížet na dobu spojení. Prohlížeč podporuje záložky částečně i prohlížení stránek off-line.

Nejpoužitelnější mobilně-internetovou aplikací je ale prohlížeč e-mailů. Podporuje jak přístup přes POP3, kdy se větší e-maily nestáhnou a hranici pro nestahování bohužel není možné nastavit, ale také IMAP4, kde si sami vybíráte, které příspěvky stáhnout a které ne. Vzhledem k GPRS by bylo určitě užitečné, kdyby se v prohlížeči e-mailů dalo nastavit pravidelné stahování pošty (opět vím, že se taková aplikace připravuje).

Accompli jako kapesní počítač

Z pohledu kapesních počítačů Motorola Accompli obsahuje všechny potřebné aplikace: kalendář, adresář, úkolovník i poznámky. Data lze prostřednictvím dodávaného programu TrueSync synchronizovat s organizačními programy na stolním počítači, například MS Outlookem. S TrueSync dostanete rovněž slabší náhradu organizačního programu: TrueSync Desktop. Pro úspěšnou synchronizaci je nutné k propojovacímu kabelu připojit nabíječku (čtěte manuál).

Přestože Accompli ve verzi, kterou jsme měli k dispozici, neměl české menu a nebylo možné psát české znaky; při synchronizaci se však čeština v pořádku přenesla – až na exotická písmena, jako ne „ň“. Jen řazení, například adresáře, není správné a na prvním místě najdete jména začínající na „č“.

To je ale snesitelné, více mi vadí záležitost, o které jsem se zmínil už na začátku článku. Ačkoli má displej Motoroly velmi vysoké rozlišení, ve všech aplikacích je použito obrovské písmo s obrovským řádkováním a na displej se vejde jen velmi málo informací. V kalendáři tak třeba místo položky „Mobility vycházejí“ vidím pouze Mobility (viz obrázek) a abych se dozvěděl víc, musím položku otevřít. V adresáři se celé jméno často nevejde na řádek a je useknuto, při čtení e-mailů a práci s wapem musíte neustále rolovat obrazovkou. Příklady vidíte na obrázcích. Nevím, proč bylo zvoleno tak velké písmo, protože displej by v pohodě zvládl poloviční a snad ještě menší znaky. Důkazem jsou třeba názvy aplikací vyvedené nádherným drobným písmem. Chápu argument Motoroly, že velké písmo je výborné třeba pro starší lidi, ale v telefonu mohla být v tomto případě funkce lupa, kterou by se dala velikost písma v několika stupních měnit. Bude prý však existovat dodatečná aplikace, která písmo dokáže zmenšit.

Hlavní displej Klávesnice Už v textovce je vidět, že menší písmo by určitě pomohlo 

Motorolu Accompli 008 bude možné rozšířit dalšími programy připravenými v jazyku Java. Pro uživatele jsou z celkových osmi megabajtů paměti k dispozici sice jen dva, do kterých se kromě programů musí vejít i data z kalendáře, adresáře apod., mělo by to však stačit. Programy v Javě jsou podobně jako třeba u Palmů velmi malinké. Zatím je nikde nenajdete a doufejme, že jich časem bude dostatek.

Drobnosti, které se nevešly jinam

Možná by nebylo vhodné, aby se vaše data uložená v komunikátoru dostala někomu dalšímu do ruky. Tady Accompli nabízí automatické zamykání, kdy je po každém zapnutí komunikátoru nutné zadat heslo. Možná to je málo, spíš by se hodilo automatické zamykání po nastavené době.

Stejně jako manažerské mobilní telefony Motoroly, i Accompli obsahuje hlasový záznamník. Lze nahrát záznamy do souhrnné délky tří minut (je trochu škoda, že není možné využít celou volnou paměť komunikátoru). V Accompli najdete tři hry, běžnou a vědeckou kalkulačku, převodník jednotek a měn, světový čas. Budík svým hlasitým zvukem dokáže vzbudit každého, nesmíte však komunikátor vypnout; budí jen v zapnutém stavu.

Také v kalendáři vidíte kvůli velkému písmu jen málo informací Výborný skladatel vyzváněcích melodií 

Dva v jednom, nebo dva místo jednoho?

V diskusích u recenzí komunikátorů se vždy ozvou hlasy, že výhodnější je použití dvou samostatných zařízení: mobilu a kapesního počítače. Je to pravděpodobně názor většiny, jak ukazují výsledky ankety MobilManie: 45 % respondentů bylo pro komunikátor, 55 % pro samostatná zařízení. Hlavním důvodem tohoto postoje asi budou kompromisy, ke kterým vždy při slučování dvou věcí musí dojít – v komunikátoru je sice vše pohromadě, ale možnosti dvou samostatných mobilit jsou větší.

Mobilní telefon v Motorole Accompli 008 těží z propojení s PDA a když zapomeneme na obvyklé výtky k telefonům Motoroly (profily, skupiny volajících …), je velmi dobře použitelný. Kompromisy vidím na straně kapesního počítače: byl jednak použit proprietární systém, který je překážkou většího rozšíření dodatečných aplikací - přestože Java je otevřeným standardem, problém vidím hlavně v menším rozšíření a následně v nedostatku vývojářů. Accompli zatím neobsahuje plnou podporu češtiny (neměli jsme k dispozici úplně finální verzi softwaru) a hlavně jsou zde drobnosti týkající se ergonomie: Psal jsem už o neefektivním využití displeje velkými znaky a můžu přidat další zkušenosti: pokud je v adresáři pouze jméno firmy bez osoby, tento kontakt uvidíte jako <No Name>, stránkování v seznamu nedoprovází změna fokusu položky, takže je použitelné jen pro prohlížení, v e-mailové schránce lze položky řadit jen podle data nebo předmětu, podle odesílatele to je neskutečně pomalé. Možná si řeknete, že to jsou drobnosti, na kterých nezáleží, ale z vlastní zkušenosti vím, že právě takové „nepodstatné věci“ při vlastním používání hodně vadí.

Motorola se povedla

Nechtěl bych ale, aby mé dojmy z Motoroly Accompli 008 vyzněly negativně. Je to totiž velmi elegantní a až na výše zmíněné drobnosti velmi dobře použitelné zařízení. Accompli 008 je první komunikátor, který neutrhne kapsu a rozměry s hmotností spolu s podporou rychlých dat GPRS budou asi nejdůležitějším argumentem, proč se rozhodnout právě pro Motorolu.

Infobox:

Komunikátor Motorola Accompli 008

  • Cena: zatím nestanovena (odhad 30 000 Kč)
  • Kontakt: Motorola, (02) 21 85 21 01
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 98 (+ 12 anténa) × 60 × 28 mm
  • Hmotnost: 155 g
  • Udávaná pohotovostní doba: 90–145 h
  • Udávaná doba hovoru: 160–270 minut
  • Zjištěná výdrž: neměřeno
  • Doba nabíjení: 1,5 h
  • Kapacita paměti: 8 MB, 2 MB pro data a programy, které lze doinstalovat
  • Počet míst v seznamu volání: 20 přichozích, 20 odchozích a 20 zmeškaných hovorů
  • Displej: monochromatický, 4 odstíny šedi, rozměry 54 × 40 mm, rozlišení 320 × 240 bodů
  • Druhy vyzvánění: normální, tiché, vibrační (i tzv. inteligentní) vyzvánění, 18 zvuků a melodií, vlastní melodie
  • Baterie: Li-Ion
  • Podporované funkce: budík, časové funkce, data a fax, diktafon, hardwarový modem, hry, infraport, kalendář, kalkulačka, minutové pípání, prohlížeč e-mailů, SIM Toolkit, synchronizace s PC, upomínky, vícepoložkový telefonní seznam, WAP, záznamník hovoru
  • Nepodporované funkce: Bluetooth, hlasité handsfree, hlasové ovládání, hlasové vytáčení, minutka, odlišení volajících různým zvoněním, rychlé psaní SMS, stopky, vyzváněcí profily
Diskuze (38) Další článek: Sagem WA 3050: ideální kombinace? (test)

Témata článku: Motorola, , Pozitivní hodnocení, Rozvírací konstrukce, Accompli, Rozevírací část, Motor, ACC, Test, Motorol, Otevřený standard, Tlačítková klávesnice