Motorola Accompli A6188 – budoucnost na dosah

Konečně jsme získali na recenzi mobil kombinovaný s kapesním počítačem Accompli A6188, jehož fotografie jste na Mobilmánii mohli vidět v invexovém týdnu. Pozor, právě nahlížíte do budoucnosti…
Accompli A6188 je u nás jediným kouskem svého druhu. I když se ten, co jsme testovali, prodává již v Číně, na náš trh bude uveden s mnohými změnami a bude se jmenovat Accompli 008. To, co tedy nyní budu popisovat, je vlastně jakási koncepce, jak by mohly mobily vypadat a jak asi v blízké budoucnost vypadat budou.

Je to Palm, není to Palm? Je to Accompli!

Co tedy Accompli A6188 je? Zjednodušeně řečeno, mobil kombinovaný s kapesním počítačem typu PDA, funkcemi je podobný Palmu, vzhledem dříve oblíbenému modelu Motorola StarTac. Stejně jako dnešní véčka je rozklápěcí, displej však není ve víku, ale přímo v těle mobilu. Barva Accompli je stříbrná, přístroj tedy vypadá docela luxusně. Všude, kde jsem přístroj vytáhl z originálního koženého pouzdra přímo od Motoroly, jsem vzbudil údiv. Každý si prostě chtěl sáhnout a zkusit. Samozřejmě ne na mě, ale na Accompli.

Z obrázků je patrné, že Accompli A6188 nemá klávesnici, veškerou komunikaci obstarává dotykový displej. Motorola tedy šla odlišnou cestou než Nokia 9110, která je kvůli klávesnici poměrně velká. Accompli A6188 je prostě unikát, který zatím nemá v Evropě obdoby – Motorola se vytáhla hodně nahoru.

Příliš popisovat tvary, velikost a hmotnost asi nemá cenu. Na evropský trh přijde Accompli A6188 nejen s kompletně upraveným vzhledem a menší baterií, ale také dalšími novými funkcemi, které stávají čínský model nemá. Design současného modelu je hodně dobře vidět z obrázků; přístroj je zhruba 160 g těžký (lehký), jeho stávající rozměry jsou 95 x 58 x 25 mm. V evropské verzi by měl mít podstatně nižší váhu díky tenčí baterii, takže jej v saku vůbec neucítíte.

Jak už jsem psal, koncepčně vychází Accompli A6188 z mobilu Motorola StarTac. Ve víčku je tedy pouze sluchátko, vše ostatní je skryto v těle mobilu. Na boku telefonu je kapsička pro stylus (pero), tlačítko hlasového záznamníku, který pojme až tři minuty poznámek, a na druhé straně kolébkový ovladač. V horní části telefonu je pak infračervený port a konektor pro sluchátka. Vše je velmi praktické, hned po ruce.

Detailní displej

Asi nejvíc na této mobilu zaujme displej s opravdu detailním rozlišením. Umí zobrazit i několik úrovní šedi, písmenka a grafika je tedy perfektně vyhlazená. Telefon lze používat ve dvou režimech – buď je vložena karta SIM a z telefonu lze i volat, nebo telefon slouží pouze jako kapesní počítač. I když je do mobilu vložena karta SIM, můžete si mobil vypnout a používat jen PDA; hodně tak prodloužíte provoz baterie.

Pro vytáčení čísel si můžete na displeji vyvolat imitaci klávesnice mobilu. Tu lze používat i během hovoru, tj. ovládat pomocí „kláves“ třeba hlasovou schránku. V pohotovostním stavu však není na displeji vytáčecí klávesnice, ale ikony zastupující aplikace. Dále vidíte v horní řádce stavové informace (síla signálu, nabití baterií, čas, příchozí zprávy), funkce spodního řádku je pak závislá na aplikaci, která je právě spuštěná. V pohotovostním stavu se zde zobrazuje také jméno sítě.

        

Co tedy telefon má a umí? Samozřejmě velký telefonní seznam, neboli adresář. Ke každému člověku lze vložit kromě telefonu také adresu, e-mail, další telefon, fax apod., celkem 25 údajů. Kontakty je samozřejmě možné synchronizovat s počítačem, to vše pro maximální pohodlí. Číslo ze seznamu můžete samozřejmě kdykoliv vytočit.

Textovky prostě píšete rukou

Pohodlná je taky práce s textovkami. Kromě zpráv z karty SIM můžete používat integrovaný „Outlook“ – máte koš, položky k odeslání, odeslané a doručené textovky. Prostě paráda. Textovky se píši buďto vyťukáním na softwarové klávesnici nebo přímo píšete přímo písmenka podobně jako na počítači s Windows CE. Lepší a rychlejší byla pro mě metoda druhá, protože na klávesy jsou velmi malé a trefit se do nich třeba za chůze je poměrně těžké.

Co dalšího Accompli A6188 umí? Má samozřejmě WAP, který se na velkém displeji čte velmi pohodlně. Telefon umí také SIM Toolkit, má tři čínské logické hry a možnost zapisovat poznámky. Můžete si také uložit poznámku hlasovou, popř. si nějakou nakreslit. V evropské verzi navíc bude e-mailový klient, s kterým si budete moci pohodlně číst a odesílat poštu, a několik dalších vylepšení, která zatím nejsou známa.

Budoucnost už nyní

Accompli A6188 se velmi dobře používá, je dostatečně reprezentativní a má přesně tolik funkcí, kolik potřebujete. Ovládání je překvapivě pohodlné – nejprve jsem si nedokázal představit, že se s něčím takovým vůbec bude dát volat. Podle mého názoru má tento koncept vysokou šanci na úspěch. I v současné podobě se mi přístroj moc líbí a těším se na jeho oficiální evropskou verzi. Mohla by znamenat úplnou změnu našeho chápání mobilních telefonů a kapesních počíatčů.
Diskuze (9) Další článek: Jak na přesměrování u Oskaret

Témata článku: Motorola, Motor, ACC, Dosah, A/B, Budoucnost, Motorol, Funkce spodní, Čínský model, Accompli, DOS