Motorola Dext: Američané se vytáhli. S Androidem

Novinka pojmenovaná Dext je prošpikovaná sociálními sítěmi a je velmi slušně vybavená. Zlomový model navíc rozjíždí službu Motoblur.

Spekulacím o nových Motorolách s operačním systémem Google Android je konec, první androidí vlaštovka k nám dorazí nikoli na jaře, ale už na konci podzimu. Jde o přístroj s QWERTY klávesnicí, dotykovým displejem a slušnou výbavou. Na starém kontinentu se bude jmenovat Motorola Dext. Novinku zaměřenou na sociální sítě včetně zcela nové služby MOTOBLUR uvedla včera v kalifornském San Francisku Sanjay Jha, ředitelka Motoroly pro mobilní zařízení. O Dextu přitom hovoří jako prvním telefonu se „společenskými“, nebo chcete-li „sociálními“ dovednostmi a to především díky spojení s inovativní Motoblur.

Klepněte pro větší obrázek
První Android v podání Motoroly se povedl, (nejen) teenageři z něj budou šílet

Facebook, Twitter, MySpace – trojlístek nejpopulárnějších sociálních sítí které můžete mít s novou Motorolou snadno pod kontrolou. Všechny najednou je lze mít seřazené na ploše displeje jako tzv. widgety a sledovat veškeré dění, přispívat, upravovat statuty (klidně na všech sítích zároveň), atd. Motoblur ale dovede více, automaticky aktualizuje kontakty, přidává k nim fotografie, průběžně zálohuje a přes web dovede z telefonu vše odstranit i obsah opětovně nahrát. Po vzoru Apple navíc nechybí možnost si ztracený nebo ukradený telefon pomocí služby Motoblur vyhledat.

DEXT a CLIQ: kámoši na jeden klik

Novinka s výsuvnou klávesnicí a atraktivním designem by mohla tápající Motorole vytáhnout trn z paty, tedy alespoň co se týče evropského trhu. Jak už jsem uvedl výše, její doménou jsou sociální sítě, což znamená cílení na teenagery a mladší skupinu zákazníků, které by se dle mého názoru měl telefon zamlouvat i po funkční stránce. Co se týče fyzických dispozic, boubelatější Dext váží 163 gramů a měří 114 × 58 × 16 milimetrů. Prodávat se bude v šedé barvě Titanium a do Evropy dorazí ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Motorola ale myslí i na domácí trh, za velkou louží bude přístroj k mání u T-Mobile, jen bude se jmenovat Cliq.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ćtyřřádková klávesnice působí bytelně, stejně jako telefon samotný

V zavřeném stavu vévodí přední straně 3,1 palcový displej s rozlišením 320 × 480 bodů (HVGA), který je dotykový a díky akcelerometru přizpůsobí obraz podle toho, jak přístroj natočíte. Zobrazit dovede pětašedesát tisíc barev. Na vysoké úrovni je konektivita, Dext zvládá všechny čtyři pásma sítě GSM i sítě UMTS. Datovat v síti třetí generace bude možno svižně díky podpoře HSDPA až do rychlosti 7,2 Mb/s, našinec se stále ještě musí spokojit spíše s GPRS/EDGE, obojí dvanácté třídy. Kruciální bude pro mnohé přítomnost Wi-Fi a asistované GPS včetně praktického elektromagnetického kompasu. Chybět nesmí Bluetooth 2.0+EDR a vysokorychlostní port MicroUSB 2.0 pro připojení k PC.


Motorola sází na integraci sociálních sítí, heslo zní jednoduše, snadno, přehledně a pohodlně

Google rád sladkosti

Model DEXT běží na Androidu ve verzi 1.5 řečené Cupcake (koláček, následovat bude kobliha) z čehož vyplývá integrace služeb jako GMail, Google Mapy se Street View, GTalk a samozřejmě YouTube. Vestavěný e-mailový klient si ale díky podpoře protokolů POP3/IMAP můžete nastavit i pro jiné poskytovatele (Macmail, Yahoo!, MSN a AOL) a náročnější uživatelé ocení podporu Microsoft Exchange. Ve výbavě najdeme dále 5Mpx fotoaparát s automatickým ostřením a Geo-Taggingem, což je funkce přidávající do snímků souřadnice. Nahrávat umí opět v rozlišení HVGA při frekvenci 24 snímků za sekundu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MOTOBLUR si můžete interaktivně vyzkoušet na webu Motoroly

Dle posledních informací bude Dext osazen procesorem taktovaným na 528 MHz, což představuje stejný výkon jako nabídne třeba HTC Hero. Přístroj podporuje širokou paletu audio a video formátů a hlavně má 3,5 mm konektor pro sluchátka. Nechybí ani FM rádio. Soubory všeho druhu si najdou místo buď v 512 MB vnitřní paměti nebo na paměťové kartě microSDHC až do kapacity 32 GB. S 1 420 mAh Li-Pol baterií vydrží Dext buď šest hodin hovoru nebo 13,5 dne na příjmu. Cena zatím nebyla oznámena.

Motorola Dext
Motorola DextPrvní Motorola se systémem Android od Googlu jde do boje proti konkurenci s výsuvnou QWERTY klávesnicí, konektorem 3,5mm jack a novým systémem pro synchronizaci Motoblur. V Americe se můžete u stejného přístroje setkat s názvem Cliq.rozměry a hmotnost: 114 × 58 × 16 mm, 163 g
displej: 3,1'', kapacitní TFT, 320 × 480, 65 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/1 700/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (7,2 Mb/s), GPS
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 420 mAh, procesor: ARM1136 528 MHz
operační systém: Android 1.5
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (320 × 480), autofocus
78 %
(46. místo z 1176)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává
Diskuze (52) Další článek: Městské mapy Garmin CityXplorer už i v Česku

Témata článku: Motorola, , , , , HTC Hero, Motorola Dext, Američan, Motorol, Motor, Čtyřřádková klávesnice, #Android,