Motorola E398: malý stereo jukebox (test)

Nový telefon od Motoroly volně navazuje na předchozí véčkové modely. Má ale klasickou konstrukci a pyšní se kromě jiného jednou převratnou vlastností: má dva reproduktory a dokáže hlasitě a ve stereu přehrávat MP3.

Roztančené klávesy

Hlavní nabídka nezapře původ telefonu. Tím je míněno to, že pro uživatele, který s modely Motorola řady V již do styku přišel, nebude menu telefonu žádným překvapením. Je možno ji zobrazit v podobě seznamu nebo jako čtvercovou matici o devíti místech, kde jsou oproti seznamu ikony animované.

Stejně jako u předchozích modelů si lze na úvodní displej zobrazit nápovědu k přiřazení funkcí jednotlivým směrům pohybu joysticku. Lze si také v rámci personalizace vybrat ze dvou různých grafických témat: v telefonu byl černo-růžový T-Mobile a modravý styl Moto. Celkově je orientace v nabídce pohodlná, ale mobil má poněkud pomalejší reakce při zadávání hodnot. 


Různé varianty úvodních displejů

Pohyb v menu pomocí joysticku je i přes jeho malý rozměr jistý a pohodlný. Joystick neklouže a je optimálně tuhý. Dobře se pracuje i s funkčními klávesami. Jen tlačítko pro menu se mi zdá vedle klávesy pro přístup na t-zones poněkud utlačené.  

Klávesnice je také vcelku pohodlná. Tlačítka se sice při stisku poněkud nejistě kývou, což o krajních řadách platí dvojnásob, ale na správný stisk to kupodivu příliš vliv nemá. Klávesy jsou přiměřeně tuhé a díky mírnému polštářkovitému vyboulení se po nich palec pohybuje poměrně jistě. Pro větší jistotu mohlo být ale vyboulení i o něco větší. Poněkud rušivě působí zadní kryt, který při psaní na klávesnici neustále výhružně povrzává. 

Nemohu si odpustit zmínku o jednom subjektivním pocitu. Při prudším stisknutí nebo poklepání na klávesu 1 nebo 4 se tiše ozve něco jako brnknutí na pružinku. Rezonace je dokonce slabě cítit i v dlani. Nejsem si jist, ale mám pocit, že by to mohlo souviset s funkcí klubových světel, o které se dozvíte dál.

Vyzvánění ve stereu

Telefonní seznam může obsahovat až tisíc vícepoložkových záznamů, ke kterým si můžeme podle chuti přiřadit fotografii či obrázek nebo specifické vyzvánění. Dovoluje práci s pamětí telefonu a SIM najednou. Vyhledávání v seznamu se však opět provádí pouze podle prvního písmene. Sestavování hovoru je stejné jako u souvisejících modelů.

 
Telefonní seznam • detail jména

Co mě však zarazilo, je ukončování hovoru. I zde jsem totiž narazil na problém s reakcemi telefonu. Při stisknutí tlačítka se i přes to, že je hovor ve skutečnosti ukončen okamžitě, téměř celou sekundu na displeji nic neděje. Zpočátku to vedlo k tomu, že jsem opakovaně mačkal červené tlačítko v domnění, že jsem je prve nestiskl správně.

 
Ukázka sestavení hovoru

Sluchátkový reproduktor je kvalitní a pohodlné je i nastavování hlasitosti hovoru bočním dvojsměrným tlačítkem. Kvalitní zvuk má i vestavěné hlasité handsfree.

Co však určitě stojí za pozornost je zvonění, které může být až čtyřiadvacetihlasé. Díky výjimečným kvalitním reproduktorům, jež jsou skryty pod mřížkami po bocích, je vyzváněcí tóny radost poslouchat. Je jich v telefonu dostatek a jistě si mezi nimi vyberete. Jsou tu dokonce i stereofonní vyzváněcí melodie, u kterých zvuk přelévá zleva doprava a naopak, což působí velice efektně. Zvuk je také i při maximální hlasitosti krásně čistý, prostorový a ani o basové tóny není díky kvalitním reproduktorům nouze. Není to pochopitelně žádné Hi-Fi, ale na telefon tedy klobouk dolů.

Při maximální hlasitosti je síla zvuku taková, že při výrazných tónech drnčí volnější kryt baterie. Rezonance je silně cítit i v dlani. Pokud je telefon právě položen třeba na stole, pak po něm do rytmu poskakuje a popojíždí. Na to je třeba myslet a nepokládat takto nastavený mobil na výše položená místa, odkud by při vyzvánění mohl spadnout.

Současně se zvoněním také problikávají zpoza obou reproduktorových mřížek vestavěné barevné LED diody, a to podle světelného schématu, které si ke zvonění výběrem jedné z osmi variant přiřadíte. K tomu navíc v různých intervalech bliká i bíle podsvícená klávesnice.

Kampak, pane šneku? 

Díky velké a standardně uspořádané klávesnici je psaní textu pohodlné. Horší je to rychlostí telefonu. Rychlost reakcí mobilu je vůbec nešvarem, který telefon provází všude, kam se jen podíváte. A u psaní SMS to bohužel platí dvojnásob. V klasickém režimu psaní je rychlost sice nižší, ale ještě vcelku normální. Zkuste ale využít možnosti kopírovat a vkládat text. S textem ve schránce se reakce telefonu při klasickém neprediktivním psaní zpomalí tak, že se téměř dotýká meze únosnosti. A to nejsem nijak závratně rychlým psavcem. Funkci kopírování textu, která se mi zprvu zdála být užitečnou, se proto nyní intuitivně snažím spíše vyhnout. Škoda.

  
Ukázka psaní SMS

Vestavěná česká verze slovníku iTAP pro rychlé psaní zkracuje zprávy na sedmdesát znaků. Při psaní zpráv se neukazuje přímo počet zpráv k odeslání, ale v pravém horním rohu displeje se zobrazuje odpočítávání znaků od čísla 450. Při prediktivním psaní se navíc projevuje další záhadná vlastnost, a sice nečekané zhasínání klávesnice. Při psaní SMS ve tmě, kde potřebujete mít klávesy bezpodmínečně podsvícené, je tato roztodivnost nanejvýš nepříjemná. Při klasickém ručním zadávání textu bez predikce klávesnice nezhasíná. Tohle ale bude zřejmě vlastnost aktuálního firmwaru.

Telefon obsahuje také e-mailový prohlížeč a nechybí samozřejmě ani podpora MMS.


V poslední kapitole se dočkáte popisu organizačních funkcí, MP3 přehrávače a dalších funkcí pro zábavu. Je zde také zhodnocení telefonu

Témata článku: Motorola, , Motorola E398, Klasické uspořádání, TV, Motorol, Test, Motor, Skvělý zvuk, Hlasitý projev, Zajímavá věc, Stereo, Sluchátkový reproduktor, Miska, Dobrý jas