Motorola i930: smartphone těžké váhy (první pohled)

Americký operátor Sprint Nextel uvedl na trh novinku od Motoroly s označením i930. Je to chytrý telefon postavený na operačním systému Microsoft Windows Mobile 2003 SE a je určen nejen pro specifickou síť iDEN, ale také pro evropský standard GSM.

Skutečný světoběžník

Ten, kdo někdy cestoval do oblasti Jižní Ameriky, se možná setkal s problémem dostupnosti mobilních služeb v tamních končinách. Síť iDEN, kterou provozuje americká společnost Sprint Nextel, je značně odlišná od standardu GSM a kombinuje spíše služby mobilní a radiové sítě. Najdete ji vedle jiných standardů i na území USA a na Filipínách.

V Brazílii, Mexiku, Peru a Argentině je to jediný kanál, který můžete k mobilní komunikaci použít. Nová Motorola i930 sice není jediný telefon, se kterým lze komunikovat v sítích iDEN i v klasických pásmech GSM, v takto zaměřených přístrojích s sebou ale nese prvenství díky otevřenému operačnímu systému a s tím spojené funkční výbavě.

Dietu nezná

Při pohledu na tělo nové Motoroly vás jistě zaujmou charakteristické rysy klasických vysílaček. Její příbuznost s těmito přístroji je více než patrná nejen díky vzhledu, ale i kvůli nezanedbatelným rozměrům 88 × 49 × 30 milimetrů. Impozantních je i celých 167 gramů hmotnosti. Robustní anténa je potřebná pro komunikaci právě v sítích iDEN 800/900 MHz, krom nich si ale tenhle „drobeček“ porozumí i s technologií GSM 900/1800/1900 MHz. Telefon má oblíbenou véčkovou konstrukci a je vyveden v kombinaci stříbrné a černé barvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro maximální kontrolu důležitých událostí jsou připraveny dva displeje. Vnější pracuje s paletou 4 096 barev, jedná se o pasivní STN LCD a má rozlišením 96 × 65 obrazových bodů. Po rozevření přístroje se objeví displej TFT nabízející rozlišení 176 × 220 pixelů. Kdo by se snad těšil na podporu statisíců barev, bude zklamán – Motorola i930 se spokojila s podporou 65 536 barevných odstínů.

Jednoduše Microsoft

Přístroj pohání procesor s taktovací frekvencí 180 MHz a nabízí 32 MB RAM a 32 MB ROM paměti. Počítat musíte s menšími hodnotami, jelikož část si ukousne samotný operační systém, kterým je v tomto případě Windows Mobile for Smartphones 2003 SE. Podporovány jsou i paměťové karty typu SD/MMC.

Synchronizace telefonu s počítačem je díky použitému operačnímu systému na již tradičně velmi vysoké úrovni, kontaktů či poznámek v kalendáři půjde uložit nespočet – jejich kapacita je limitována pouze volnou pamětí. Malou bolístkou může být chybějící Bluetooth. Infračervený port a možnost připojení kabelu je u této novinky ale standardem.

S přístrojem se dostanete i na internet, a to přes GPRS, případně pomůže technologie WiDEN. Dostupná je i vzdálená synchronizace telefonu, díky podpoře roamingu tak lze být ve spojení s kanceláří téměř kdekoli na světě. V sítích iDEN lze komunikovat i stylem „walkie-talkie“, u nás známým jako Push to talk. E-mailový klient, podpora zpráv SMS, EMS, MMS či Instant Messagingu je u takovéh přístroje běžnou záležitostí.

Nejen prací živ je člověk

Motorola myslela ale i na zábavu. Proto najdeme na jejím těle integrovaný fotoaparát umožňující pořizování fotografií s maximálním rozlišením 640 × 480 obrazových bodů. Lze s ním pořizovat i videozáznamy, do nepříznivých světelných podmínek je připravena přisvětlovací dioda.

Budete-li mít chvíli volného času, můžete si zahrát jednu z předinstalovaných her, případně nahrát vlastní díky rozhraní systému a podpoře Javy. Telefon poslouží i jako MP3 přehrávač, skladbou v tomto formátu umí i zvonit – kdo si na takové melodie nepotrpí, může se spolehnout na klasickou polyfonii. Ostatní aplikace jako je budík, světový čas, poznámky a podobně jsou použitému operačnímu systému vlastní.

Motorola i930 by se dala kvůli své hmotnosti a rozměrům, případně i chybkám ve funkční výbavě, zařadit mezi zpátečnické přístroje. Nelze na ni ale brát stejný metr, jakým hodnotíme u nás dostupné přístroje GSM. Kouzlo celé novinky spočívá v kombinaci podporovaných sítí a pro tuto oblast nevídané funkční vybavenosti. V Evropě je předurčena pouze pro úzký okruh lidí, za „velkou louží“ si ale tento model může získat nemalou popularitu. Motorola i930 se začíná prodávat za cenu 499 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 12 500 korun.


Ve zkratce

  • Rozměry a hmotnost: 88 × 40 × 30 mm, 167 g
  • Operační systém: Windows Mobile for Smartphone 2003 Second Edition
  • Paměť: 32 MB RAM, 32 MB ROM, podpora SD/MMC paměťových karet
  • Dostupné barvy: kombinace černé a stříbrné
  • Displej: vnitřní aktivní TFT, 176 x 220 obrazových bodů, 65 tisíc barev; vnější STN LCD, 96 × 65 obrazových bodů, 4 tisíce barev
  • Fotoaparát: rozlišení VGA (640 x 480 bodů), možnost natáčení videa
  • Multimédia: MP3, MPEG4, Windows Media Player 10, polyfonie
  • Datová komunikace: propojení s PC pomocí IrDA, USB; GPRS třídy 10, WiDEN
  • Zajímavé funkce: PTT, operační systém, podpora sítí GSM a iDEN
Diskuze (4) Další článek: Koncepty telefonů Nokia z designérské soutěže

Témata článku: Motorola, Motorol, Světoběžník, Jediný kanál, Stejný metr, První pohled, Úzký okruh, Skutečný svět, Pohled, SMA, Smartphone, Motor