Motorola Krzr: kočka do postele, kterou politika nezajímá (test)

Motorola má novou vlajkovou loď. Na místo slavného Razru teď nastupuje Krzr. Blyští se do všech stran a ukazuje svou novou hodnotnou tvář. Jenže změny oproti předchůdci napočítám na prstech jedné ruky. Něco je špatně? Vůbec ne, pokud hledáte hlavně pohlednou milenku.

Lomození

Už jsem vzpomínal dobrý pocit při držení telefonu během hovoru. Mikrofon je umístěn uprostřed brady pod klávesnicí, takže je jedno, jestli s Krzrem volá levák či pravák. Druhá strana vás uslyší dobře a zvuk ze sluchátka je rovněž přirozený a „čitelný“.

Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon uprostřed "brady"

Zvukové projevy Motoroly Krzr se linou ze zad telefonu. Je tam reproduktor s průměrnou hlasitostí, rozhodně známe větší řvouny. Motorola Krzr mezi ně nepatří, na druhou stranu její zvuk není ani při nejvyšší úrovni hlasitosti zkreslený. Klasicky postrádá basovou složku, výšky ale nevystřelují. Bohužel jsme k telefonu nedostali sluchátka a momentálně nemáme ani žádná „motorolí“ v redakci, takže nedokážu soudit tento druh projevu. V poslední době sice razí Motorola trend Bluetoothových řešení a model Krzr podporuje bezdrátový přenos A2DP, uvítal bych však ideálně klasický jack, abych nemusel používat jen firemní náhlavní soupravy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Štěrbina hlasitého reproduktoru na zádech

Způsob vyzvánění je možné rychle volit pomocí profilů. Těch je v telefonu pět a lze u nich měnit melodie vyzvánění a zvukových upozornění. Dva profily počítají s vibračním vyzváněním – s jedním budete upozorněni pouze vibracemi, u druhého telefon vibruje i vyzvání. Hlasitost se nastavuje zvlášť bočními tlačítky. Každá změna hlasitosti je doprovázena pro Motorolou typickým zvukovým efektem, který hodně ruší. Vyzváněcí profily je možné měnit bočními tlačítky i se zavřeným telefonem – vyberete si pomocí vnějšího displeje.


Nastavení zvonění

Už V3x mělo povedený adresář

Kontakty je možné zobrazit dvěma způsoby. Prvním je strohý seznam jmen, u kterých je vždy malá ikona symbolizující primární číslo, na které zavoláte po stisku zeleného tlačítka. Druhý způsob zobrazuje na displeji zároveň pouze tři kontakty, ale pod nimi uvidíte nejen ikonku primárního čísla, ale i číslo samotné, a na levé straně miniaturu přiřazeného obrázku. Vertikálními směry se pohybujete mezi kontakty, horizontálními je možné listovat mezi čísly a e-maily přiřazenými k jednomu jménu. Přímo ze seznamu můžete odeslat na vybraný kontakt zprávu nebo e-mail.


Adresář • vyhledávání postupným psaním • náhled vybraného kontaktu

K jednomu kontaktu lze přiřadit jméno, příjmení, přezdívku, sedm telefonních čísel, dva e-maily, dvě webové adresy, dvě kompletní poštovní adresy, datum narozenin, obrázek a specifickou vyzváněcí melodii. Jednotlivé položky si přidáte podle potřeby, ke každé můžete navíc zvolit typ.

V seznamu se vyhledává postupným psaním jména. Pořádek si můžete udělat pomocí skupin, mezi kterými se lze přepínat stiskem hvězdičky nebo mřížky – to si Krzr vzal od vybavenější sestry V3x. Zvláštní skupinu tvoří čísla uložena na kartě SIM, nicméně v rámci hlavní skupiny uvidíte všechny kontakty z karty SIM i telefonu pohromadě. Užitečnou skupinou je také E-mail, ve které jsou automaticky vytříděny kontakty s vyplněnou e-mailovou adresou.

 
Listování ve skupinách

K dispozici je i hlasové vytáčení jednotlivých kontaktů, telefon bude na váš povel čekat po stisknutí tlačítka na pravém boku telefonu. Celkem se do adresáře vejde tisícovka jmen.

Až podle toho, jak bude vypadat

Nová Motorola je pro práci se zprávami dobře vybavena. Kromě klasických textovek zvládne odesílat i rozšířené EMS zprávy, multimediální zprávy a e-maily. Při tvorbě nové zprávy se potkáte s novým pojetím nastartovaným modelem E1070: telefon nedá klasicky na výběr, jaký typ zprávy si uživatel přeje napsat. Editor pro textové a multimediální zprávy je totiž stejný a typ zprávy se určí automaticky podle obsahu. Stejně tak automaticky proplujete z psaní SMS do MMS překročením třetí části klasické textovky (3 × 160 znaků). Myšlenka je to zajímavá, ale je potřeba si zvyknout.

 
Editor zpráv • přijaté • detaily vybrané přijaté zprávy

Pro tvorbě zpráv je k dispozici celkem šest řádků, stejný počet pak pro čtení příchozích. Při psaní textovky se počítají znaky od prvního a číslo postupně roste. O celkovém počtu částí jedné zprávy se dozvíte až těsně před odesláním. Se psaním pomáhá v Motorolách tradiční slovník iTap, v případě Krzr předem naučený opravdu používaným slovům, nezdržující a skutečně dobře použitelný. Bohužel ale jeho diakritika zkracuje 160 znaků zprávy na pouhou sedmdesátku, přičemž háček a čárek se nedá při současném zachování predikce zbavit. Celý slovník samozřejmě vypnout jde.


Listování složkami zpráv v telefonu a těch, které jsou na kartě SIM

Pokud se rozhodnete pro MMS zprávu, stačí z kontextové nabídky vybrat „Vložit“ a najít si v některé z multimediálních složek požadovaný objekt. Je možné vkládat obrázky, zvuky i video a vše můžete také ihned nově vytvořit. Textových i multimediálních zpráv si můžete shromažďovat kolik chcete, dokud se nezaplní sdílená paměť o velikosti 21 MB.

 
Výběr typu zprávy je omezený • píšeme textovu • vložení objektu do MMS zprávy • po stisknutí červeného tlačítka

E-mailové zprávy se tvoří zvlášť. Obsluhovat je možné několik účtů zároveň a to pomocí protokolů POP3 i IMAP4. E-maily můžete nechat kontrolovat automaticky v nastaveném intervalu nebo ručně – však budete při každém vstupu do složky doručených zpráv dotázáni. Na zprávy je možné rychle odpovědět nebo je předat dál, pracovat můžete i s multimediálními přílohami. Posílat se dají i snímky z vestavěného fotoaparátu v plném rozlišení.


V další kapitole: fotoaparát, hudební přehrávače, data a doplňky, zhodnocení

Témata článku: Motorola, , , Motorola Krzr K1, Motorola Razr, Post, Kočka, Polití, Současné zachování, Nová černá, Kter, Původní razr, Požadovaný objekt, Motorol, Výrazná brada, Nízká kvalita, Postel, Motor, Primární číslo, Pol, Test, Digitální hodina