Motorola M990 Smart Rider: novodobý auto-mobil

Je velký a těžký, ale komu by to vadilo, když neopustí kabinu auta? Vše bohatě vyváží pokročilé navigační funkce.

Novinka Smart Rider poslouží jako prodloužená ruka řidiče, ve své výbavě ukrývá GPS, zobrazení hustoty dopravy on-line či pokročilé hlasové ovládání. Zapněte si bezpečnostní pásy, vyrážíme!

Vzpomínáte si ještě na doby, kdy byly mobilní telefony umístěny v palubních deskách automobilů? Jednalo se o mobilní, čili přenosné telefony, ale jejich přenositelnost závisela na tom, kam je odvezete. Byly těžké, neskladné a nebylo možné je mimo automobil používat. Od takřka „prehistorické“ minulosti se nyní přenesme to blízké budoucnosti... Telefon Motorola Smart Rider M990 je unikátním spojením příjemného designu s užitečností, který dává zapomenout původnímu významu slova „autotelefon“. Hlavní výhodou telefonu je bezesporu širokoúhlý, avšak nedotykový, displej s úhlopříčkou 2,8 palce a rozlišením 320 × 240 bodů, který se ve spojení s vestavěným modulem GPS přemění na přehledný displej autonavigace. To však není jeho jedinou předností, umožní vytáčení, ovládání samotného telefonu nebo i navigaci na vybrané místo pomocí hlasových povelů. Telefon bude umístěn na palubní desce pomocí fixního držáku a nebudete jej vytahovat ani při příchozím hovoru. Díky Bluetooth může být hovor přesměrován do bezdrátových sluchátek nebo do opravdu velkého hlasitého reproduktoru, jenž byl umístěn na zadní kryt. S absencí fotoaparátu se u autotelefonu vyrovnáme poměrně snadno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázků bohužel není mnoho

Celkově vypadá Motorola M990 jako příjemný doplněk palubní desky, mohou za to rozměry 137 × 85 mm a také poměrně velká hmotnost, na které se podepsaly kovové kryty. Čtyři sta gramů není příliš vhodná cifra na celodenní přenášení, proto je telefon fixně umístěn v kabině řidiče. Mezi hlavní ovládací prvky patří navigační kolečko Jog Dial pod displejem se dvěmi kontextovými klávesami a tlačítky s barevně odlišenými sluchátky. Velmi využívanou se stane tzv. Smart key nad displejem, s jejíž pomocí aktivujete hlasové příkazy, vytočíte vybraný kontakt ze seznamu nebo řeknete celé číslo po cifrách, díky ní můžete také vytvořit hlasovou poznámku. Na levém boku, aby byly blíže k řidiči, se nacházejí velké klávesy pro redukci hlasitosti, na opačné straně je umístěn konektor miniUSB.

Klepněte pro větší obrázek
Několik detailů telefonu. Nahoře Smart key, snadno přístupné tlačítko aktivující hlasové ovládání 
Klepněte pro větší obrázek
Smart Rider ve svém přirozeném prostředí

M990 se připojuje k ostatním komponentům přes tzv. octopus cable ze zadní strany telefonu, který může být připojen k anténě pro lepší příjem signálu GSM. Nebude li stačit hlasité handsfree telefonu, můžete použít vytáčení jako u pevné handsfree sady napojené na reproduktory v autě. Pro lepší reprodukci hlasu můžete k telefonu připojit mikrofon, stejně tak můžete zároveň vyvést před čelní sklo nebo na střechu auta externí anténu pro GPS. Všechny tyto úkony vyžadují profesionální instalaci servisních techniků. Smart Rider nemá svou vlastní baterii, jako zdroj energie využívá autobaterii, což znemožňuje používání telefonu mimo dopravní prostředek. Přístroj může být z životodárného kabelu i odpojen, když není v plánu jeho využívání.

Klepněte pro větší obrázek 
Chobotnicový „octopus cable“

Na displeji mohou být v reálném čase zobrazeny aktuální informace o dopravě čerpané z internetu. Na cestách tedy budete moci dle pokrytí využít EDGE, pokud nebude v dosahu je zde alespoň záložní GPRS. V případě nečekaných událostí na cestě před vámi dokáže díky získaným informacím operativně přeprogramovat trasu. Smart Rider navíc rozpozná až tři uživatelské profily, což z něj dělá výborného partnera při cestování služebním automobilem. Díky podpoře lokalizačních služeb bude možné telefon využít i v nákladní dopravě, kde dopravní společnosti potřebují vědět, kde se jejich vozidla v dané chvíli pohybují. Typ softwarového navigátoru Motorola nezveřejnila, nic se zatím neví ani o mapových podkladech. Nezapomnělo se ani na přehrávač hudebních souborů MP3, součástí základního balení je 2GB paměťová karta microSD. Při povinných zastávkách na odpočívadlech navíc můžete vyřídit e-maily nebo si jen tak prohlížet webové stránky. Při psaní SMS či MMS čekejme nápomoc slovníku iTap, k organizačním funkcím ovládaným hlasem můžeme připočítat nahrávání hovorů či hlasové poznámky.

TIP: Máte-li zájem o podrobnější informace o telefonu, mohu vám doporučit anglický uživatelský manuál ze stránek Motoroly.

Motorola M990 je zacílena pro speciální zákazníky, využijí ji pravděpodobně řidiči kamionů na dlouhé vzdálenosti, poštovní doručovatelé, taxikáři či další, jejichž povolání je neoddělitelně spojeno s cestováním. Trh s „auto-mobily“ není nikterak velký, ale Motorola ukázala, že i zde se chce ucházet o co nejlepší postavení. M990 Smart Rider se začne prodávat na celosvětovém trhu již v červnu tohoto roku, cena, která rozhodne o úspěchu či neúspěchu, zatím stanovena nebyla.

Motorola M990 Smart Rider ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 137 × 85 mm, 400 g
  • sítě a data: čtyřpásmový GSM (850/900/1800/1900 MHz), GPRS, EDGE
  • displej: barevný, úhlopříčka 2,8", rozlišení 320 × 240 pixelů, 262 tisíc barev
  • paměť: interní uživatelská 16 MB, rozšiřitelná kartami microSD (v balení 2GB)
  • fotoaparát: není
  • konektivita: Bluetooth, GPS
  • dostupnost: červen 2008
Diskuze (1) Další článek: Samsung Soul dnes oficiálně vstupuje do Evropy

Témata článku: Motorola, Mobil, Telefon umístěný, Nov, MOBI, Motor, Služební auto, SMA, Auto, Příjemný doplněk, Dopravní společnost, Motorol, Velká hmotnost