Motorola má svůj nejdostupnější 5G telefon. A k němu jeden s ještě větší baterií

Motorola dnes přidala další dva smartphony do svého portfolia. Motorola Moto G 5G vystupuje v roli cenově nejdostupnějšího modelu s konektivitou páté generace, Motorola Moto G9 Power je zase zástupce s dosud největší kapacitou baterie u amerického výrobce. Obě novinky se v nejbližších týdnech budou prodávat i na našem trhu.

Motorola Moto G 5G patří k objemnějším telefonům, velikost je daná 6,7palcovou úhlopříčkou Full HD+ IPS displeje se zobrazením HDR10. Výkon včetně konektivity dodává zařízení čipset Snapdragon 750G 5G. Telefon obsahuje baterii s kapacitou 5 000 mAh a možností rychlého kabelového dobíjení Turbo Power 20 W. Čtečka otisků leží v tradičním místě na zádech.

Klepněte pro větší obrázek

Výrobce zvolil trojitý fotoaparát s primárním 48Mpx senzorem, druhý objektiv je širokoúhlý, třetí slouží pro makrosnímky. Telefon obsahuje nabíjecí USB-C konektor, 3,5mm jack, duální Wi-Fi a také NFC pro možnost bezkontaktních plateb. Tělo je vyrobeno z plastu a je odolné proti postříkání vodou (krytí IP52). Telefon se bude prodávat ve stříbrné a šedé barvě za cenu 8 tisíc korun (verze 4 + 64 GB paměti), resp. 9 tisíc korun (verze 6 + 128 GB paměti).

Vydrží 2,5 dne bez nabíječky

Přívlastek Power u Motoroly značí baterii s nadprůměrnou kapacitou. Vzhledem k tomu, že většina současných Motorol už běžně obsahuje 5 000 mAh, musí nová Motorola Moto G9 Power vytasit silnější kalibr. Její baterie disponuje kapacitou 6 000 mAh, která má většině uživatelů stačit až na 2,5 dne používání bez nutnosti dobíjení. Důležitá je v tomto kontextu také podpora rychlejšího kabelového dobíjení Turbo Power 20 W.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon spoléhá na 6,8palcový IPS displej s HD+ rozlišením. Výkon dodá procesor Snapdragon 662, v prodeji bude jediná paměťová varianta 4 + 128 GB s možností rozšíření úložiště microSD kartou. Trojitý fotoaparát 64 + 2 + 2 Mpx má druhé dva objektivy pro určení hloubky ostrosti a makro (ostření už od 2,5 cm). Zařízení obsahuje duální Wi-Fi, 3,5mm jack a nechybí ani NFC. Běží na Androidu 10 s prostředím My UX, v prodeji bude za 5 500 Kč.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: Isocell Vizion 33D. Samsung vyvinul ToF snímač, který nasadí u řady Galaxy S21

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , , , , , Turbo, MAh, Turbo Power, Velká baterie, Motorol, Přívlastek Power, Kapacita, Telefon, Dobíjení, Full HD,