Motorola Moto G: vítězství kompromisu [recenze]

Google, ani Motorola neumí zázraky a za 4 650 Kč vám nedají superphone. Kompromisy jsou ale tak šikovně skryté, že Moto G nadělá mnoho radosti.

Motorola u nás má velkou tradici, za všechny povedené přístroje jmenujme originální véčko Razr. Pak ale na firmu padla krize, telefony nebyly ani extra zajímavé, ani moc dobré, neprodávaly se a Motorola se postupně stáhla z mnoha zemí včetně naší maličké republiky. Pak přišel Google a koupil tu divizi Motoroly, která se zabývala vývojem mobilních telefonů. Čekali jsme, co se bude dít a zvenčí dlouho nebylo vidět nic. Nakonec je to celkem logické, výrobní cyklus jednoho modelu tehdy v Motorole trval asi dva roky, a tak se daly udělat jen dílčí změny. Už ty začaly pomáhat, jméno Motorola znovu začalo stoupat, a to teprve měla přijít Moto X.

„Über Android“, který se měl zařadit vedle legend – iPhonu a Galaxy S. Povedlo se. Tedy alespoň v očích recenzentů, veřejnosti to bude ještě chvíli trvat. Je to telefon postavený s důrazem na tři pilíře: výdrž baterie, rychlost systému a Android (nové funkce, které se do ostatních telefonů dostanou až později). Ne extrémy v podobě největšího displeje s nejvyšším rozlišením apod., spíše opravdu využitelné hodnoty.

Další historickou kapitolou je Motorola Moto G. Drží se podobných zásad, jako větší sestra, ale má poníženou výbavu a je levná. Podívejte se do tabulky technických parametrů a najděte mi druhý takový telefon za stejnou cenu. Na webových tržištích takové najdete, ale nebudou mít v zádech Google, Motorolu a všechno, co tato jména znamenají.

Klepněte pro větší obrázek
Moto G

Mezi Moto X a G je ještě jeden rozdíl. Zatímco po premiéře X padlo rozhodnutí, že se do Evropy oficiálně nepodívá, G do ČR dostanete mnohem snáze. Zkuste třeba německý Amazon, telefon budete mít doma za týden (k následujícím cenám přičtěte 4 eura/110 Kč). Varianta s 8GB pamětí aktuálně stojí 169 eur (4 650 Kč) a za dvojnásobek dáte 199 eur (5 470 Kč). Líbí se vám ceny? Tak spolkněte hořkou pilulku v podobě amerických 180 dolarů (tedy lákavých 3 600 Kč), to ovšem bez daně a cla. Co za své peníze dostanete? Stojí Moto G za to? Zvládnete to i bez Češtiny?

Motorola Moto G
rozměry a hmotnost: 130 × 66 × 11,6 mm, 143 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 326 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, RAM: 1 GB, baterie: 2 070 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

První dojmy z telefonu? Solidně postavená šedá myš. Abychom si rozuměli – jak vidíte, telefon je černý, ale narážím na jeho nevýrazný design. Spíše nenápadná elegance, než luxus, nebo snaha strhnut pozornost. Přesto je zde několik charakteristických prvků známých z Moto X – zakulacená záda, zajímavě zkosené hrany, nebo logo výrobce umístěné v důlku pod fotoaparátem. Poznámka o solidní konstrukci už neskrývá žádný jinotaj – vezměte telefon do ruky a budete si myslet, že je to „unibody“. Není, ale přijdete na to, až když začnete přemýšlet kam s microSIM kartou. Zadní kryt (nebo spíše vanička) jde sundat, ale připravte si trpělivost a odolné nehty. Vzhledem k tomu, že baterii nevyndáte a slot na „paměťovku“ chybí, tak bude sundávání krytu jen výjimečnou záležitostí a jeho houževnatost hodnotím pozitivně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kryt drží na 17 drobných západkách. Na rozdíl od jiných telefonů nehrozí jejich ulomení, přesto je to jen plast, a tak bych jej příliš často nepokoušel. Baterii sice vidíte, ale podle hlášky na nálepce není určená k výměně.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Proti dílenskému zpracování a použitým materiálům nemám jedinou výhradu, jen jsou (jako celý telefon) nenápadné. Zadní kryt je matný, přesto na něm ulpívají otisky. Celý telefon je velmi pevný, jistě k tomu přispívají i jasně viditelné šrouby.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Boky přístroje jsou čisté a prázdné, jen napravo je klasická kolébka na regulaci hlasitosti a vypínač/zámek displeje. Tlačítka jsou tenká, ostrá a dostatečně vystupují nad povrch, takže je snadno nahmátnete.

Konstruktéři se nehnali za rekordně tenkým tělem, dali přednost pevné konstrukci. V dnešní módě „čím větší úhlopříčka, tím lepší telefon“ vítám displej o pouhých 4,5 palcích. Je to ještě ten rozměr, který pohodlně zvládnete jedním palcem. Rámečky kolem displeje mohly být tenčí, ale opět připomínám, že jsme v cenovém patře, kde na takových veličinách příliš nesejde. Díky kombinaci rozměrů, použitých materiálů a zaoblených hran telefon příjemně padne do ruky (alespoň do té mojí).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V tabulkovém srovnání vás možná tloušťka lehce pod 12 milimetrů trochu vyděsí, ale pocitově to není problém – zřejmě kvůli zaobleným zádům.

Displej vzbuzuje nadšení, a to nejen s ohledem na cenu přístroje. O rozumných rozměrech už řeč byla a podobně je na tom i rozlišení – dostanete skvělých 1 280 × 720 pixelů. Ano, dnešní 1080p displeje jsou v přímém srovnání rozpoznatelně jemnější, ale v praxi si nedovedu představit, že by to někdo považoval za problém.

Á propos – vzpomínáte, jak nám Apple s příchodem displeje Retina vysvětloval, že to je ta jemnost za hranicí rozpoznatelnosti pouhým okem? Motorola Moto G má zcela stejných 326 pixelů na palec… Podání barev odpovídá modernímu IPS (výrobce použitou technologii neuvádí), barvy jsou velmi ostré, ve srovnání s OLED jsou však reálnější, oku příjemnější, ne tak agresivní. OLED má ze své podstaty černější černou, tady přece jen prosvítá podsvětlení – v této disciplíně však Moto G poráží i třikrát dražší HTC One, které mi leží hned vedle na stole. Regulaci podsvícení jsem nechal na automatice, funguje spolehlivě a na změny reaguje velice svižně.

Témata článku: Motorola, , , , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Lenovo Moto G (3. generace), Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, Motorola Moto G, Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto X,