Motorola Moto U9: jak se oblázek naučil zpívat

Líbil se vám Pebl? Máme jeho přímého nástupce, který vyjma hezkého zevnějšku přináší i slušnou funkční výbavu.

Konec plastovému skřípění

Klasický způsob otevření véčka trošku komplikuje velmi úzká štěrbina oddělující obě části. Na kloub, kritickou část všech véček, použil výrobce kov a dobře udělal. V zavřeném ani otevřeném stavu nevykazují obě části takřka žádnou vůli a otvírání nedoprovází nepříjemné plastové skřípění. Nezaručuji zachování těchto vlastností po celou životnost telefonu, nicméně v tomto směru trumfuje U9 i korejskou a japonsko-švédskou konkurenci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kovový kloub zde má své opodstatnění: na plastové skřípění s klidem zapomenete

Po otevření a zapnutí se v celé kráse rozzáří vnitřní displej. Pravda, mohl nabídnout ještě trošku větší úhlopříčku, po stranách zbývá až zbytečně velký okraj. Rozlišení 240 x 320 bodů vykresluje neuvěřitelně jemné písmo i grafiku. Při prvním otevření telefonu za slunečného dne jsem znejistěl nad hodnocením čitelnosti. Stačilo však intenzitu zvýšit na maximální úroveň a textová zpráva se stala čitelnou. Netvrdím, že se stala pohodlně čitelnou, nicméně například ve srovnání s LG KF600 jde o výrazný rozdíl ve prospěch Motoroly. Škoda, že se výrobce nerozhodl pro automatickou úpravu podsvícení světelným čidlem, za tmy již displej nepříjemně bodá do očí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici se palec hůře orientuje

Celkový dojem z designu a dílenského zpracování trošku kazí laciný povrch klávesnice. Ano, jemné vroubkování mi nedovoluje napsat „zcela obyčejný plast“. Tlačítka jako taková v podstatě neexistují, palec mačká přímo mikrospínače pod tenkým plastem. U numerických tlačítek ještě lze hmatem rozeznat oddělení jednotlivých polí a zde k překlepům dochází jen v minimální míře.

Horší je to s pětisměrným ovladačem. Prostřední miniaturní tlačítko nelze hmatově odlišit a právě zde jsem se dopouštěl nejvíce překlepů. Na celou klávesnici musíte také více přitlačit.

Prostoru dostatek

Pokud máte Motorolu stále spojenou s pojmy jako nestandardní ovládání i prostředí, nastal nejvyšší čas staré zvyklosti přehodnotit. Motorola již před časem zcela změnila způsob ovládání, který se nyní takřka neliší od ostatních výrobců. Zapomeňte na středové tlačítko pro vyvolání menu a kontextové nabídky. Máme zde dvě soft-tlačítka, prostřední tlačítko pro potvrzení i klávesu C pro mazání znaků. Tlačítko pro přímý přístup k hudebnímu přehrávači prozrazuje orientaci tohoto mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka a menu pro rychlý přístup k nejčastěji využívaným funkcím

Ovládání usnadňují čtyři volitelné funkce pro šipky a menu Zkratky. Hlavní nabídka pak čítá devět ikon, které mohou být v matici, seznamu, nebo rolovací řadě. Poslední způsob patří mezi nejefektnější, nicméně k efektivitě má daleko. Osobně preferuji klasické maticové rozvržení, které si navíc mohu jednoduše přeskládat podle svých preferencí. Další úrovně jsou již klasicky textové, kde vybraná položka nejen změní barvu, ale i zvětší písmo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kancelářské nástroje a úkolovník 

První příjemnou vlastnost nacházím v telefonním seznamu, kapacitu totiž stanovuje pouze sdílená paměť. K jednomu kontaktu můžete přiřadit přes dvě desítky položek, včetně jedinečného obrázku, zvonění, data narozenin a dalšího výročí. U9 umí vytáčet hlasem, povely si musíte „ručně“ namluvit. Telefon hlasové povely tedy nevytváří dynamicky, jako u Nokií. Tento způsob mi přijde lepší, namluvíte si jen nejdůležitější jména přesně tak, jak jste zvyklí je vyslovovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam umožňuje snadnou správu kontaktů i na SIM kartě

To nejlepší vám ale stále tajím, Motorola umí vytáčet nejen klasicky postupným zadáváním znaků, ale i tzv. T9 způsobem. V pohotovostním stavu stisknete numerická tlačítka obsahující písmena hledaného jména a telefon vyfiltruje odpovídající záznamy. Navíc najde i kontakt, který obsahuje vyťukané číslo. Výrobce ale nedotáhl vše k dokonalosti, telefon hledá jen v té části jména, podle které seznam kontakty řadí. Ano, tento způsob nabízí již nějaký čas Windows Mobile a nově třeba i platforma A200 nových Sony Ericssonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola nepostrádá podporu vyzváněcích profilů

Motorola nabízí plně přizpůsobitelné vyzváněcí profily, chybí však jakákoli možnost filtrace hovorů. S Motorolou U9 jsem volal opravdu rád, sluchátko poskytovalo dostatečně hlasitý, vyrovnaný a velmi věrný zvuk. Bezproblémovou se jevila i spolupráce s bezdrátovým sluchátkem konkurenčního výrobce.

Témata článku: Motorola, , , LG KF600, Motorola Pebl U6, Motorola U9, Jak, Výborný zvuk, Typ oled, Konkurenční výrobce, Červená varianta, Jemné vroubkování, Motor, Boda, Oblázek, Plastová krytka, Vybraná položka, Motorol, Sdílená paměť, Velký okraj, Motorola Moto, Celé slovo