Motorola Moto U9: jak se oblázek naučil zpívat

Líbil se vám Pebl? Máme jeho přímého nástupce, který vyjma hezkého zevnějšku přináší i slušnou funkční výbavu.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • líbivý vzhled a příjemné rozměry
  • vnitřní QVGA displej a vnější OLED displej
  • doteková tlačítka pro ovládání hudby
  • 2 Mpix fotoaparát
  • paměťové karty microSD
  • mass storage a přímý přístup do paměti telefonu
  • vyzváněcí profily
  • quad-band
  • sdílená paměť pro kontakty, sms i kalendář
  • rychlé vyhledávání kontaktů T9
  • výborný zvuk sluchátka

Hlavní nedostatky

  • tuhá klávesnice s horší orientací
  • lesklý povrch se snadno odře
  • micro USB konektor
  • maximálně 4 GB karty

Motorola Pebl U9
Pebl U9 Malý stylový oblázek zaujme na první pohled skrytým vnějším OLED displejem, který umí rozehrát nevídané divadlo. Funkční výbavou však neohromí, zamrzí například nestandardní výstup na sluchátka.rozměry a hmotnost: 90 × 49 × 16 mm, 88 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 33 MB, paměťové karty microSD
baterie: ?
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 2MPx (1600 × 1200), video (176 × 144)
60 %
(255. místo z 846)
katalogpreview
cena: 6 000 Kč (Cybex)

Pamatujete na Motorolu Pebl U6? Líbivý a maximálně zakulacený oblázek si získal srdce všech, kteří jej jen na chvíli vyzkoušeli. A to otvírání! Naprosto netradiční způsob uchycení obou částí dvojicí magnetů a otevření posunutím horní části s displejem. Zatím žádný konkurent jej v tomto směru nenapodobil. Recenzovaný Moto U9 však takový není. Neotevřete jej netradičním grifem afunkční výbava se posunula o mílové kroky vpřed. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola U9 v nenápadné černé barvě

Tvary však zůstávají zachovány. Při promnutí v dlani nenarazíte na žádnou byť jen trošku ostřejší hranu. Nechci podceňovat vkus mužů, Moto U9 však budeme dle mého názoru vídat spíše v rukou žen. A těm se zřejmě zalíbí víc červená varianta, nežli námi testovaná strohá černá. Překvapení v podobě dalších barevných variací nemůžeme vyloučit.

Displej hledejte důkladně

Kdo nečetl tuto recenzi, bude zřejmě v obchodě ohrnovat nos: véčko bez vnějšího displeje? Nechci!Moto U9 ale dokonale klame svým tělem. Vnější displej totiž výrobce umně skryl pod krycí plast horní části. Na první, ba ani druhý, důkladnější pohled jej neobjevíte. Rozzáří se až po zapnutí telefonu. Z technického hlediska se jedná o displej typu OLED s rozlišením 128 bodů v obou směrech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej zcela splývá s okolním povrchem telefonu

V pohotovostním stavu vám však nic neprozradí, nechá se rozzářit až stiskem některého z bočních tlačítek. Informuje o zmeškaných hovorech, nových zprávách nebo originálními tečkovanými ikonkami o síle signálu a stavu akumulátoru. Vnější displej však ukrývá ještě jedno eso v rukávu: při přehrávání hudby se aktivují tři virtuální doteková tlačítka pro pozastavení přehrávání nebo posun mezi skladbami. Na vnějším displeji vypadají vzhledem k jeho neviditelnosti skvěle především nápadité animace. Nechejte mobil zavřený a za chvíli se po krytu roztančí červený oheň nebo sytě zelené paprsky. Vskutku efektní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka po stranách a telefon v otevřeném stavu

V zavřeném stavu si dále povšimněte čočky dvoumegapixelového fotoaparátu. Sklíčko pro pořizování autoportrétů zastoupí vnější displej. V levém horním rohu je ukryta drobná stavová diody. Matnou zadní část přístroje pokrývá povrch výrobcem nazývaný Soft-touch. Jde vlastně o jemné pogumování, díky kterému se přístroj lépe drží v dlani. Ano, se stejným úspěchem jej využívají i ostatní výrobci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda telefonu pokrývá povrch Soft-touch

Ve spodní hraně, dovolíte-li mi vzhledem k zaoblení vůbec hrana říkat, najdete micro USB konektor. Výrobcům vyhovuje v rámci neustálé minimalizace a údajně by měl být odolnější při každodenním používání. Při pohledu bych nad tímto tvrzením i trošku pochyboval, ale nezbude mi, než si koupit dvě nebo tři další redukce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytku konektoru odloupnete pouze nehtem

Mírně ohebná, avšak plastová krytka na svém místě drží jako přibitá a určitě si na své konto připíše nejeden zlomený dámský nehet. Bohužel jde také o jediný konektor na těle U9, vlastní sluchátka připojíte jen přes redukci nebo prostřednictvím modrého zubu a profilu A2DP.

Témata článku: Motorola, , , LG KF600, Motorola Pebl U6, Motorola U9, Oblázek, Vybraná položka, Motorol, Plastová krytka, Velký okraj, Výborný zvuk, Boda, Typ oled, Červená varianta, Motorola Moto, Jemné vroubkování, Celé slovo, Konkurenční výrobce, Motor, Jak, Sdílená paměť