Motorola MPx200: velcí s velkými (velký test)

Motorola MPx200 je první výsledek spolupráce světově druhého výrobce mobilních telefonů s Microsoftem. Je to malý chytrý telefon, véčko, které velmi snadno spolupracuje s počítačem a Windows. V recenzi najdete 130 názorných obrázků.

Co dalšího najdeme na telefonu

Malým kolečkem na levém boku se nastavuje hlasitost, stisknutím se dostanete k poznámkám. Jedinou funkcí tlačítka pod kolečkem je vypínání a zapínání telefonu, ještě níže je infraport. Pouze přes něj a přes malý USB konektor ve spodní části telefonu lze telefon propojit s počítačem. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Levý bok: masivní kloub, ovládací kolečko, vypínač a infraport • USB konektor chrání
odnímatelná krytka, ale kdepak je jí konec?

Záslepka na pravém boku chrání zdířku pro připojení sluchátek/handsfree – jedná se o miniaturní jack, nelze tedy použít klasická sluchátka. Druhá krytka schovává slot pro paměťovou kartu formátu SD. Kartu s kapacitou 16 MB rovnou na rozdíl od osobní handsfree dostanete v balení, jsou na ní instalační soubory pro několik doplňkových aplikací. Začnou se instalovat automaticky po vložení karty do slotu.

Paměťové karty lze vyměňovat i za provozu, slot je navíc typu SD I/O, takže v něm lze použít i komunikační karty. V tomto formátu existují přídavné digitální fotoaparáty a teoreticky by se tímto způsobem dal do MPx200 přidat i Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pravý bok: krytka zdířky pro handsfree a slotu pro paměťovou kartu • kartu o kapacitě
16 MB rovnou dostanete k telefonu

Pod zadním odnímatelným krytem je baterie typu Li-Ion s kapacitou 1 000 mAh. K výdrži nelze dát jednoznačnou informaci. Dlouho jsem se potýkal s tím, že Motorola na jedno nabití vydržela nanejvýš den a večer jsem vždy musel dobíjet. I když tyto zkušenosti odpovídali názorům některých uživatelů v diskusích, jiní jim oponovali dvěma až třemi dny výdrže. Když jsem však přestal používat a odinstaloval programy, které se rezidentně usídlily v paměti, dosáhl jsem k těmto vyšším výsledkům. Bohužel ale teď nemám přehled o datech přenesených přes GPRS a musel jsem se vzdát aplikace, která odlišovala volající obrázkem přes celý displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie a prostor pro kartu SIM

S Motorolou MPx200 mám tedy stejné zkušenosti jako třeba se Siemensem SX1 – rezidentní programy mají na výdrž nepříjemný vliv. Nabíječka je ale docela malá, telefon se navíc nabíjí přes synchronizační USB kabel a na cesty, kdy máte s sebou i notebook, není nabíječka nutná. Telefon začne křičet o příliv nové energie už asi v třetině ukazatele, se zbývající energií ale vydrží jen několik hodin a mezi tím se ozývá čím dál častěji.

 
Informace o stavu baterie v systému a v dodávané aplikaci System Info

Operační systém, prostředí a ovládání

Motorola MPx200 využívá operační systém Microsoft Windows Powered Smartphone 2002. Hardwarové parametry telefonu jsou dostačující k přehrání systému na novou verzi 2003, Motorola ji ale zatím nedala k dispozici. Hlavní výhodou novějšího systému pro české uživatele je chystaná lokalizace – v současnosti mluví Motorola pouze anglicky a nemá český slovník T9 pro rychlé psaní.

 
Motorola mluví anglicky, a to může někomu vadit.
Na obrázku je nabídka pro nastavení telefonu

Microsoft jako jednu z výhod svého systému udává prostředí podobné stolním Windows, ale tady příliš nesouhlasím. Ovládání pomocí několika tlačítek a styl prostředí je natolik odlišný, že v takovém případě bychom mohli k Windows přirovnávat jakýkoli mobil. To ale neznamená, že je ovládání špatné – i když mám drobné připomínky, celkově jsem spokojen a některé vlastnosti bych u jiných telefonů jedině uvítal; například způsob vyhledávání v telefonním seznamu, o kterém ještě bude řeč.

 Seznam hovorů: ani tady to nejsou Windows

Vadí mi například nemožnost poskládat nabídku podle vlastních potřeb. Nyní jsou jednotlivé aplikace seřazeny podle abecedy a po osmi rozděleny na jednotlivé stránky. Když se často potřebujete dostat k programu, který začíná na Z, musíte mu přiřadit klávesovou zkratku. Naštěstí jich může být až devětadevadesát, neměly by chybět.

 
Správce aplikací: až na několik úvodních položek jsou všechny další seřazeny podle abecedy

Pro uživatelská data a programy je v Motorole k dispozici 32 MB paměti, další megabajty jsou na paměťové kartě. Z uživatelského hlediska je velmi výhodné, že k paměti telefonu mohu přistupovat z počítače prostřednictvím správců souborů Servant Salamander a Total Commander. Připojený telefon si otevřu v jednom okně a pracuji s ním stejně jako s jinými složkami.

Motorola MPx200 je velmi stabilní a k oživení vytáhnutím akumulátoru jsem vůbec nemusel přistoupit. V diskusi se zcela jistě objeví ohrané vtípky na stabilitu operačních systémů Microsoftu, ale kéž by se stejně jako Motorola chovaly i chytré telefony se Symbianem. K rychlosti práce také nemám větší připomínky. Po zapnutí telefonu sice chvíli trvá, než se aplikace dostanou do paměti, práce s nimi je potom ale už svižná a srovnatelná s ostatními chytrými telefony (s výjimkou extrémně rychlého Handspringu Treo 600).

 Takhle vypadají přesýpací hodiny, objeví se například při stahování e-mailů

Jaký dnes budu mít hlavní displej?

Velmi oceňuji možnost personalizace hlavního displeje telefonu. Zde se podobně jako u kapesních počítačů Windows Mobile zobrazují aktuální události, které vás čekají, je zde datum a čas, počet nepřečtených zpráv, zmeškané hovory, aktuálně nastavený profil a přehled naposled spuštěných programů, ke kterým se lze rychle dostat zpět kurzorovými šipkami. Uživatel byznysového telefonu přitom nepotřebuje na hlavním displeji obrázek, ale právě přehled aktuálních událostí. Proč to zatím pochopil jen Microsoft?

 
Standardní hlavní obrazovka a její nastavení

Na displej lze samozřejmě vložit vlastní barevnou tapetu, síla personalizace se ale skrývá v tom, že hlavní obrazovka je popsaná v souboru XML. Když víte, jak na to, snadno si můžete nastavit, jaké údaje se mají na hlavním displeji zobrazovat, na kterém místě, jakým písmem a jakou velikostí. Takovou volnost žádný jiný telefon – ať už chytrý nebo hloupý – nenabízí.

 
Na internetu jsem našel a stáhnul jiné uspořádání hlavního displeje,
které jsem si posléze ještě přizpůsobil vlastním potřebám

O možnosti úpravy pohotovostního displeje chytrých telefonů Microsoft Smartphone jsme psali ve starší bleskovce.


V následující kapitole se zaměřím na vlastnosti, které dělají chytrý telefon chytrým telefonem, většina textu je ale věnována popisu funkcí pro telefonování

 

Témata článku: Motorola, , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Mpx +, Motorol, MPx, Celkové zhodnocení, Vibrační upozorňování, Motor, Test, Třetí znak, Tenký displej, Servant