Motorola MPx200: velcí s velkými (velký test)

Motorola MPx200 je první výsledek spolupráce světově druhého výrobce mobilních telefonů s Microsoftem. Je to malý chytrý telefon, véčko, které velmi snadno spolupracuje s počítačem a Windows. V recenzi najdete 130 názorných obrázků.

Práce se zprávami: bez českého slovníku

Ačkoli chytrá Motorola umí pracovat i s multimediálním zprávami, nemohu bohužel popsat své zkušenosti. Po několika neúspěšných pokusech o nastavení MMS jsem telefon nakonec dostal do stavu, kdy se aplikace odvděčila pouze chybovým hlášením. Nepomohl ani kompletní reset telefonu a doinstalování externí aplikace pro MMS, multimediální zprávy jsem už prostě nerozjel. V jedné diskusi jsem se ale dozvěděl, že nejsem sám, komu se MMS nepodařilo zprovoznit.

Tip: Nevíte, jak na kompletní reset? Stačí při zapínání podržet modré tlačítko a posléze potvrdit, že to opravdu myslíte vážně.

Pro plnohodnotnou práci s multimediálními zprávami, ale i v jiných případech, chybí Motorole vestavěný digitální fotoaparát. Pro část uživatelů, která digitály v mobilech nesnáší, to je dobrá zpráva, absence fotoaparátu však sráží prodejní potenciál telefonu. Je to přinejmenším velmi dobrá marketingová funkce a všichni konkurenti ho mají.

Při psaní textových zpráv citelně chybí český slovník T9 – Eurotel ho ke svému Smartphonu nabízí, proč Motorola nikoli? Telefon poctivě od začátku odpočítává napsané znaky a ukazuje také počet zpráv, do kterých dlouhou SMS rozdělí. Editor se nezpomaluje ani při delším napsaném textu, podporuje i doručenky, které je však třeba aktivovat individuálně pro každou zprávu zvlášť.

  
Práce s SMS: píšeme textovku • zpráva byla odeslána • texstovka právě dorazila • čteme SMS

Textové a multimediální zprávy se ve schránce míchají dohromady s přijatými e-maily, a to není ani trochu přehledné. Microsoft mohl použít různé složky, stejně jako u kapesních počítačů PocketPC.

 Co je e-mail a co textová zpráva?

E-mailový klient: ne tak dobrý, jak by se mohlo zdát

Nastavení

Nastavení e-mailového prohlížeče je velmi jednoduché, možná až příliš, nelze zvolit porty serverů ani zabezpečení. Velmi omezující je možnost používat pouze jednu e-mailovou stránku a pokud využíváte synchronizaci e-mailů s Outlookem prostřednictvím ActiveSync, nemůžete už vybírat žádnou schránku přes protokoly POP3 nebo IMAP4 – můžete mít buď jedno, nebo druhé. Hodně uživatelů by určitě přivítalo možnost práce s více e-mailovými účty. Profil pro datovou komunikaci se nastavuje na jiném místě nabídky.

 
Pár obrazovek z nastavení e-mailového prohlížeče

Nastavení
počet schránek 1
schránka POP3 ano
   port POP3 ne
schránka IMAP4 ano
   port IMAP4 ne
protokol SMTP ano
   port SMTP ne
   ověření SMTP ano
práce prostřednictvím GPRS ano
práce prostřednictvím CSD ano
práce prostřednictvím HSCSD ne
adresa pro odpověď ne
automatické posílání v kopii na vlastní adresu ne
jméno odesílatele ano
e-mail odesílatele ano
manuální zadání hesla před připojením ano

Stahování zpráv

Stahování e-mailů je rychlé, lze zvolit, jestli má prohlížeč pracovat pouze s hlavičkami, s celými e-maily nebo s částmi. Je rovněž možné nastavit pravidelné stahování e-mailů. Ve spolupráci s Microsoft Exchange 2003 nebo doplňkem Mobile Information Server lze poštu a další databáze vzdáleně synchronizovat.

 
V případě práce s částmi e-mailů telefon u delších zpráv nabídne stažení celého těla

Stahování zpráv
napřed hlavičky ano
rovnou celé zprávy ano
nastavení limitu velikosti zprávy ano
pouze nové zprávy ano
postup stahování zpráv od nejnovějších
lze změnit řazení zpráv? ano
ukazuje počet zpráv na serveru ano
ukazuje průběh stahování ano
ukazuje přenesená data ne
zprávy se ukládají v paměti telefonu ano
zprávy zůstávají na serveru ano
   lze nastavit opačné chování? ne
pravidelná kontrola schránky ano
   přednastavené intervaly ano
   vlastní intervaly ne
   min. interval 15 min
   max. interval 1 den

Čtení zpráv

Motorola MPx200 zobrazí velké množství typů souborů, rozumí si s mnoha přílohami, umí dokonale česky. Nepříjemné však je, že se e-maily, textové a multimediální zprávy zobrazují vedle sebe v jedné složce.

  
E-mail bez diakritiky, s českými háčky a čárkami, e-mail ve formátu HTML

  
E-mail s textovou přílohou, při otevření má problémy s českou diakritikou; obrázek se ale zobrazí správně

Smazání zprávy v telefonu se při příštím spojení projeví i na serveru, takto smazané e-maily se přitom nedostanou do složky smazaných položek, jsou nenávratně pryč. Mazání i na serveru je dobrá vlastnost, ovšem nikoli v případě, kdy to zjistíte omylem a přijdete tak o většinu e-mailů ve schránce.

Příchozí e-maily
běžný text bez diakritiky ano
běžný text s diakritikou ano
   diakritika v předmětu zprávy ano
   diakritika v těle zprávy ano
zpráva ve formátu HTML ano
   tučné písmo ne
   větší písmo ne
   barevný text ne
   obrázek ano
ALT k obrázku ano
příloha: TXT ano
   diakritika ne
příloha: MID ano
příloha: JPG a GIF ano
příloha: XLS ne
ukazuje, že jde o e-mail s přílohou? ano

Posílání zpráv

Pro posílání e-mailů lze využít vestavěný adresář, Motorola podporuje více příjemců a kopii – slepou kopii však nezná. Zaslání přílohy je nutné iniciovat ze správce souborů, přímo z e-mailového prohlížeče přílohu nelze vložit. Při psaní e-mailů by se velmi hodil český slovník T9.

 Možnosti práce s e-mailovou zprávou

Práce se zprávami
odpovědět ano
odpovědět všem ano
přeposlat ano
   v původní podobě - přílohy ano
   v původní podobě - formátování ne
smazat z paměti telefonu ano
smazat ze serveru (ručně) ano
uložit zprávu ne
uložit adresu odesílatele do adresáře ano
lze využít adresář ano
více příjemců ano
posílání v kopii ano
posílání ve slepé kopii ne
nastavení priority ne
lze zadat předmět zprávy ano
psaní pomocí rychlého slovníku ano
psaní s diakritikou ne
max. délka zprávy více než 100 000 znaků
přílohy ano
   obrázek ano
   vyzváněcí melodie ano
   jiné ano
okamžité posílání ne
posílání v dávkách ano
automatický podpis ne
nastavení potvrzení o doručení ne
ztratí se rozepsaný e-mail, když někdo zavolá? ne

Celkové zhodnocení

Velkou výhodou Motoroly MPx200 je možnost vzdálené synchronizace e-mailů se serverem Microsoft Exchange, samotný e-mailový klient je však v mnoha ohledech pouze průměrný. Mezi největší nevýhody patří podporování pouze jedné e-mailové schránky a míchání e-mailů a ostatních zpráv v jedné složce. Tyto vlastnosti ale řeší externí aplikace, například Sunnysoft Mail Center (487 Kč).


Tématem následující kapitoly je zejména organizace času, podívám se ale také na možnosti mobilního internetu s Motorolou MPx200 a na další funkce

 

Témata článku: Motorola, , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Mobilní spojení, Celkové zhodnocení, Třetí znak, Sala, Mpx +, Motorol, Podporování, Vibrační upozorňování, Jednoduchá synchronizace, Velký