Motorola MPx200: velcí s velkými (velký test)

Motorola MPx200 je první výsledek spolupráce světově druhého výrobce mobilních telefonů s Microsoftem. Je to malý chytrý telefon, véčko, které velmi snadno spolupracuje s počítačem a Windows. V recenzi najdete 130 názorných obrázků.

Co dělá chytrý telefon chytrým telefonem?

Chytrý telefon odlišuje od běžného mobilu hlavně použití standardního operačního systému a tím možnost doinstalovat nové aplikace. Pro Microsoft Smartphone jich zatím není tolik jako pro Symbian, kapesní počítače Windows Mobile nebo dokonce Palm, ale přibývají. Motorolu jimi můžete rozšířit například o ICQ, o prohlížeč dokumentů Microsoft Office, objevují se ale například i mapové programy.

Internetový tip: o nových programech pro mobily se systémem Microsoft Smartphone píšou servery MSmobiles.com, Coolsmartphone, Smartphone.net, informace a programy najdete také na webu Microsoftu

Dalším hlediskem, který u chytrých telefonů posuzujeme, jsou možnosti komunikace. A jakkoli je Bluetooth často zprofanovaná funkce, Motorole MPx200 opravdu chybí. U zařízení, které je nutné velmi často synchronizovat s počítačem, do něhož se z počítače instalují programy, přistupuje se mu do paměti, by nemělo být omezeno jen na použití kabelu nebo infraportu. Absence Bluetooth je v tomto případě obrovské mínus a Motorole se může vymstít.

Synchronizace dat s Microsoft Outlookem je však přitom ukázková. Pokud už máte na počítači aplikaci Active Sync pro práci s kapesním počítačem PocketPC, nemusíte nic instalovat. Motorolu stačí připojit kabelem, nastavit, co všechno se má zesynchronizovat, a po minutě jsou všechna data z Outlooku v telefonu. Perfektně se přenáší čeština, synchronizují se i poznámky a řada méně obvyklých údajů.

Ještě lepší je, když máte na firemním serveru Microsoft Exchange 2003, nebo na něj správce doinstaloval doplněk Microsoft Mobile Information Server. V takovém případě totiž můžete synchronizovat vzdáleně přes GPRS – e-maily, kalendář, úkolovník, adresář. Poznámek se synchronizace bohužel vůbec netýká.

Pro mobilní spojení je k dispozici GPRS třídy 8, tedy konfigurace 4 timesloty pro stahování a 1 timeslot pro nahrávání dat. Velmi nepříjemné však je, že telefon nijak nezaznamenává, kolik kilobajtů přenesl, takže vůbec nemáte představu, kolik za připojení k internetu zaplatíte. Situaci vyřeší externí programy, ale po nainstalování jednoho z nich se u testovaného kousku projevila už zmíněná nižší výdrž na jedno nabití baterií.

Chytré telefonování

Motorola MPx200 je triální, funguje tedy i v Americe. Ke zvuku při telefonování nemám připomínky, v klidné místnosti lze použít hlasité handsfree, v automobilu ale není jeho hlasitost dostatečná. Pro přijetí hovoru stačí véčko rozevřít, jestliže vám ale tento způsob odpovídání nevyhovuje, můžete ho v nabídce zakázat. I v případě zavřeného telefonu ale lze hovor odmítnout nebo utlumit vyzvánění pomocí ovládacího kolečka.

Kapacita telefonního seznamu je omezená pouze volnou pamětí, využívá se pro něj adresář, který jste před tím zesynchronizovali s Microsoft Outlookem. Jedno číslo se v něm standardně nastaví jako výchozí a vytočíte ho rovnou bez hledání v detailech jména, bohužel však jde většinou o pracovní telefon, nikoli mobil. Standardní číslo je potom nutné v adresáři postupně přenastavit.

 
Detail jména a displej při telefonování

Geniální je zůsob vyhledávání v telefonním seznamu, kde se používá systém podobný slovníku T9. Ať je zadávaný znak na začátku nebo klidně až na čtvrtém místě tlačítka, pro každé písmeno stačí stisknout klávesu pouze jednou. Když například hledám osobu jménem Široký, stačí, když jednou postupně stisknu tlačítka 7, 4, 7 ... a většinou to už stačí, protože mezi několika výskyty si už vyberu šipkami. Tímto způsobem se hledá jak v křestním jménu, tak v příjmení, bere se v úvahu paměť v telefonu i na kartě SIM. Před telefonováním navíc nemusíte vůbec otevírat telefonní seznam, rovnou lze tlačítky zadávat jméno. Je to opravdu nesmírně pohodlné a návykové; ještě teď se na běžných telefonech snažím vyhledávat stejným způsobem.

 Stačilo stisknout tři tlačítka

Jednotlivé osoby můžete řadit do skupin, odpovídají však pouze kategoriím v Outlooku a nemají žádnou vazbu například na vyzváněcí profily. Telefonní seznam podle nich akorát lze filtrovat – nechat zobrazit pouze jména z vybrané skupiny. Zvoleným kontaktům ale lze přiřadit osobní vyzváněcí melodii a po nainstalování programu Caller ID také fotografii. Ale opět jsme u problému s nižší výdrží, na kterou má podle mých testů právě tato aplikace velký vliv.

 
Takhle vypadá příchozí hovor u osob, které nemají v programu
Caller ID přiřazenu fotografii (resp. mají zakázanou identifikaci)

Vyzváněcí profily jsou dostupné přímo z hlavního displeje. Lze v nich vybrat různé kombinace zvonění a vibračního upozorňování, a k tomu nastavit hlasitost u různých typů událostí. Jednotlivé zvuky se ale nastavují centrálně, takže nemůžete zvolit, aby v různých profilech zněly různé melodie. Ze standardní nabídky vyzvánění jsem měl trochu problém si vybrat, ale do telefonu naštěstí dostanete vlastní melodie. Mezi vyzváněcími profily je i možnost vypnout rádiovou část telefonu, aby se Motorola MPx200 dala používat i v letadle.


Nabídku pro výběr vyzváněcích profilů doplňují další položky:
vypnutí telefonu, zamknutí přístupu, zamknutí tlačítek, mód letadlo


Celá následující kapitola je věnována práci se zprávami. Velmi podrobně jsem prozkoumal zejména vestavěný e-mailový prohlížeč.

Témata článku: Motorola, , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Test, Velký, Sala, Úspěšný prodej, Velký test, Motorol, Jednoduchá synchronizace, Tenký displej, Servant, Vibrační upozorňování