Motorola MPx220: prostě nejlepší mobil (veký test)

Motorola MPx220 se dostala na úplnou špičku žebříčku mobilních telefonů. Je to smartphone postavený na systému Microsoft Windows Mobile a skvěle spolupracuje se stolním počítačem. Motorola navíc přidala Bluetooth a megapixelový fotoaparát.

Blikne a nic neřekne

Pojďme se podívat na jednotlivé prvky, které najdeme u zavřeného telefonu. Čelní displej měla už i starší Motorola, byl ale černobílý a nepříliš výrazný. U nového modelu už najdeme barvy, displej je ale pasivní a i když v pokojových podmínkách stačí, zapomeňte na to, že byste na něm na slunci něco viděli. Můžete si u něj vybrat ze dvou stylů, podle toho, jestli vás víc zajímá název operátora nebo aktuální čas, Na pozadí je také možné vložit obrázkovou tapetu a při fotografování malý displej může posloužit jako hledáček.

 Klepněte pro větší obrázek Malý displej a lesklý čelní štítek

Na malém displeji se tradičně zobrazuje číslo nebo jméno volajícího, může se objevit i jeho fotografie. Při příchozí SMS ale displej jen problikne a po několika sekundách zhasne. To je hodně nepříjemná vlastnost, kvůli tomuto chování jsem zmeškal důležitou textovou zprávu. Stejné to je i se zmeškanými hovory – na zhasnutém displeji si jejich ikonky určitě nevšimnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé stavy malého displeje

Na čelní ploše telefonu najdeme ještě objektiv vestavěného fotoaparátu a přisvětlovací diodu. Fotoaparátu v recenzi poději věnuji samostatnou část. Na levý bok se vešla zdířka pro připojení handsfree nebo sluchátek; je chráněna pryžovou krytkou. Bohužel jde o miniaturní jack, takže se k telefonu bez redukce nedají připojit běžná sluchátka. Na boku vidíme také kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti. Delší stisknutí směru nahoru aktivuje hlasové ovládání, směr dolů zapne diktafon. Vlevo dole je potom hlavní vypínač.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvakrát fotoaparát a přisvětlovací dioda • hlavní vypínač • kolébkový ovladač hlasitosti

Přišla o USB

Na pravé straně najdeme samostatné tlačítko pro ovládání vestavěného fotoaparátu. Jeho podržením se spustí aplikace pro focení, tlačítko pak funguje i jako spoušť. Pod tlačítkem je infraport, nahoře slot pro paměťovou kartu. Karty se dají vyměňovat bez vypínání, Motorola ale bohužel sáhla po méně rozšířeném formátu miniSD. Nemám k dispozici prodejní balení, takže nevím, jestli k telefonu rovnou dostanete nějakou paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport a tlačítko fotoaparátu • slot pro paměťové karty

Na zadní straně je zajímavý špuntík, chránící konektor pro připojení externí antény, a otvor pro provléknutí poutka. Telefon ale potom visí hodně nakřivo. Motorola Mpx220 přišla o USB konektor a už nelze použít běžný a snadno dostupný kabel, přes který se telefon dal rovnou i nabíjet. Konektor je nyní firemní a kdybyste chtěli mobil k počítači připojovat kabelem, musíte Motorole zaplatit. Je ale možné, že kabel bude přímo v balení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Logo Motoroly a zátka nad konektorem pro externí anténu • už bez běžného portu USB

Baterie typu Li-Ion s kapacitou 1 000 mAh se skrývá pod plastovým krytem. K výdrži opravdu mohu napsat jen udávané hodnoty: až 260 hodin pohotovosti nebo až 440 minut hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod kryt baterie

Čidlo na klávesnici

Vnitřní displej je překvapivě menší než u Motoroly MPx200. Má rozměry 32 × 40 mm, srovnejte je s 34 × 44 milimetry u staršího modelu. Rozlišení ale zůstalo stejné, 176 × 220 bodů, a displej je proto velmi jemný. Zobrazí pětašedesát tisíc barev a je samozřejmě aktivní. Na slunci to ale ničemu nepomůže, na displeji neuvidíte skoro nic; ukázkové snímky jsem fotil doslova naslepo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je kvalitní, při různých úhlech pohledu se ale zobrazení, hlavně barvy, mění

Klávesnice se dělí na dvě části. Ve spodní jsou číslicová tlačítka uspořádaná do pravoúhlé a nijak designérsky ozdobené matice. Tlačítka jsou dostatečně velká a skvěle se s nimi píše. Pokud si budete myslet něco jiného, zkuste v nastavení změnit dobu, po kterou mobil čeká, než přejde k dalšímu znaku na stejné klávese. Někdy to výrazně zlepší pocit při psaní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číslicová tlačítka se skutečně povedla

Horní polovina je vyhrazena funkčním klávesám. Hlavní ovládací prvek, čtyřsměrné tlačítko s modrým potvrzovacím knoflíkem uprostřed, je možná až zbytečně velký. Nad ním jsou dvě tlačítka, jejichž funkci vždy ukazuje spodní řádek displeje, dole klávesy pro návrat o krok zpět a na pohotovostní displej.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Funkční část klávesnice zabírá snad i zbytečně mnoho místa

Dvojice tlačítek s červeným a zeleným sluchátkem je ještě o trochu níž. Jejich symboly nejsou moc zřetelné a občas ještě tápu, které tlačítko stisknout. Bílé popisky na číslicové části klávesnice jsou vidět lépe. Tlačítka jsou modře podsvětlena, díky čidlu v levém spodním rohu klávesnice ale Motorola může šetřit energii. Klávesnici podsvítí jen v případě, kdy je šero nebo tma (v nejhorším lze čidlo vždycky oslepit prstem).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení tlačítek (klávesy se sluchátky nejsou téměř vidět) •
světelné čidlo je v rohu telefonu, úplně ve spodní části obrázku


V následující kapitole se napřed zaměřím na megapixelový fotoaparát. Popíšu také prostředí telefonu s Windows Mobile a dozvíte se, k čemu slouží ActiveSync

Témata článku: Motorola, , LG T5100, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 6230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Panasonic X700, Siemens SX1, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson S700i, Pro +, Správný tvar, Motorol, MPx, Slušný telefon, Loňský podzim, Mpx +, Zátka, Nejlepší mobil, Mobil