Motorola MPx220: prostě nejlepší mobil (veký test)

Motorola MPx220 se dostala na úplnou špičku žebříčku mobilních telefonů. Je to smartphone postavený na systému Microsoft Windows Mobile a skvěle spolupracuje se stolním počítačem. Motorola navíc přidala Bluetooth a megapixelový fotoaparát.

Fotoaparát: zatím hrůza hrůzoucí

I když jsem četl zahraniční články, které kritizovaly kvalitu vestavěného digitálního fotoaparátu, stejně mě to překvapilo. Testovaná Motorola MPx220 je nejhorší megapixelový fotomobil, dosud „vedoucí“ LG T5100 se přesouvá na předposlední příčku, protože perfektně zvládá alespoň makrofotky. Snímky z Motoroly jsou rozmazané a vzhledem k zahraničním recenzím už moc nevěřím, že s tím něco udělá nový firmware. Ale buďme objektivní a počkejme ještě na prodejní kusy.

Oživeno: Nakonec to možná nebude tak hrozné. Na serveru msmobiles.com vyšlo srovnání fotografií pořízených chytrými telefony s Windows Mobile a snímek z prodejní verze Motoroly MPx220 je lepší než na našich testovacích fotografiích. Na druhou stranu ale není v plném rozlišení a zmenšení má na kvalitu, hlavně na zachycené detaily, velký vliv. Zmešením se viditelně zlepší i fotografie, které jsme pořídili s testovaným kouskem.

Možnosti fotomobilu jsou přitom nadprůměrné. Kromě nejvyššího rozlišení 1 280 × 960 si můžete vybrat ještě z pěti dalších formátů, fotoaparát má čtyřnásobný digitální zoom, který lze nastavovat v šestnácti krocích. K dispozici je i ruční kompenzace expozice, uživatelské nastavení bílé, samospoušť nebo sériové snímání. Do obrázku lze přidat značku s datem pořízení snímku. Pro přisvětlení lze použít světelnou diodu, objekty ale musí být velmi blízko, aby to mělo nějaký efekt.

Prostředí aplikace pro fotografování

Ukázkové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom (brrrrrr)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky zblízka: nejsou zase tak špatné, text lze dokonce přečíst, ale celkový dojem to nespraví 

Obrázky se dají prohlížet ve Fotoalbu. Program je také dokáže mírně upravovat: otáčet, ořezávat, přidat text, rám nebo klipart.

 Fotoalbum

S Motorolou MPx220 lze natáčet i video ve formátu 176 × 144 bodů. V nastavení můžete zvolit, jestli má být velikost videa omezena pětadevadesáti kilobajty kvůli posílání v MMS, nebo jestli má nahrávka využívat celou sdílenou paměť. Stejně jako u focení si lze vybrat paměť v telefonu nebo na kartě.

  
Natáčení videa • přehled videoklipů • přehrávání videa

Tlačítko Start Windows nedělá

Občas se ještě objevuje názor, že mobilní operační systém Microsoftu je pro uživatele stolních počítačů nejlepší, protože jde rovněž o Windows. Je to ale nesmysl. Windows Mobile má z pohledu ovládání k Windows úplně stejně daleko jako třeba Symbian nebo kterýkoli jiný mobilní systém. Ovládání muselo vzniknout od začátku znovu.

Výborná je ale spolupráce se stolními Windows. Stačí do počítače nainstalovat program ActiveSync a potom si už užívat výhod průběžné a extrémně rychlé synchronizace. Přímo z počítače se dá dostat do paměti telefonu, existují i plug-in moduly pro nejznámější souborové manažery. Symbian Series 60 se v tomto ohledu také velice zlepšil, ale zatímco Windows Mobile je jakoby přímo napojen na Outlook, Symbian si musí víc pomáhat.

Motorola MPx220 podporuje Bluetooth, takže jsem ji chtěl s počítačem a ActiveSync propojit bezdrátově. Strávil jsem nad tím asi dvě hodiny a z internetových diskusí je jasné, že problémy jsem neměl jen já. Nyní sice vše naprosto krásně funguje, zprovoznění byl ale horor. Zkoušel jsem tolik různých možností, že teď nakonec už ani nevím, která byla správná; mohu ale nabídnout několik tipů:

  • Napřed v počítači připravte port pro příchozí sériové spojení (alespoň u ovladačů Microsoftu ve Windows XP je to nutné)
  • Párování nezačínejte z počítače, ale z telefonu
  • Je vhodné napřed rozjet spojení přes infraport nebo kabel a až posléze v nastavení ActiveSync vybrat port, který je připraven pro Bluetooth
  • Až je všechno hotovo, spojení je třeba iniciovat z telefonu, protože počítač Motorolu sám nenajde a nespojí se s ní

Když dosáhnete úspěchu, budete potom moci kromě synchronizace a přístupu k paměti telefonu z počítače využívat i jeho internetové připojení. Místo toho, aby se telefon připojoval přes GPRS, sáhne přes Bluetooth do počítače a využije třeba jeho ADSL.

 
Spojení je třeba aktivovat z aplikace ActiveSync v telefonu

Co potřebujete vidět na hlavním displeji?

Microsoft neplýtvá místem a hned na hlavním displeji vidíte, jaká schůzka vás v nejbližší době čeká. Obrazovka Today, známá z kapesních počítačů Pocket PC, byla pro potřeby menších displejů trochu upravena, i tak se z ní ale dozvíte víc než ze smartphonů se Symbianem. U nich se můžete nanejvýš podívat na obrázek.

   
Nastavení hlavní plochy • ukázky standardních témat

U Windows Mobile je navíc skvělé, že titulní obrazovku popisuje soubor XML. Nejenže lze tedy změnit barevnou tapetu, ale i zvolit jednotlivé prvky, které chcete na hlavním displeji mít, a také určit jejich místo, písmo a další parametry. Pro běžného uživatele je to trochu složitější, ale kdo si chce hrát, může připravit titulní obrazovku přesně podle svých představ. Ostatní si mohou stáhnout už hotová témata – špičkové věci jsou například tady.

   
Hlavní plocha Motoroly může vypadat i takhle

Výbornou vlastností je třeba i přehled naposled spuštěných programů, ke kterým se potom rychle dostanete i z titulní obrazovky. Jak jsem ale psal, u Windows Mobile lze přesně zvolit, které prvky se mají na hlavním displeji zobrazovat, takže se s ikonami posledních aplikací nesetkáte na všech tématech.


V další kapitole začnu hodnocením rychlosti telefonu, popíšu orientaci v nabídce, klávesové zkratky a vynikající hlasové ovládání. Velký prostor věnuji telefonování, geniální práci s telefonním seznamem a dalším příbuzným funkcím

Témata článku: Motorola, , LG T5100, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 6230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Panasonic X700, Siemens SX1, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson S700i, Nepříjemná vlastnost, MPx, Pro +, Nejlepší mobil, Mpx +, Správný tvar, Zátka, Motor, Citlivý mikrofon, Velké zpoždění