Motorola One je poctivá střední třída. Skvělé první dojmy nekazí už ani cena

Motorola začala na našem trhu prodávat nový model střední třídy s čistým Androidem. Motorola One se chlubí kompaktní velikostí, skleněným tělem a v rámci své kategorie také rozumnou výbavou.

Novinka patří mezi menší zařízení. Pohodlně ji chytíte do jedné ruky a dosáhnete do všech koutů displeje. Ten má přitom úhlopříčku 5,9 palce a také módní výřez se selfie kamerkou a bleskem. Pouze HD+ rozlišení nevadí, ale okraje, zejména spodní brada s logem, mohly být o něco tenčí.

Hrátky s fotoaparátem

Plastový rám je pokovený a doufejme, že se nátěr nebude časem odírat. Velmi pěkně jsou zpracována skleněná záda s vhodně umístěnou čtečkou otisků pyšnící se velkým písmenem M. V případě bílé varianty nejsou ani tolik vidět otisky a šmouhy.

Zařízení pohání procesor Snapdragon 625, který by měl většině uživatelů postačovat, důležitý je také dostatek 4 GB operační paměti a 64GB vnitřního úložiště. Baterie s kapacitou 3 000 mAh se dobíjí přes USB-C konektor a podporováno je i rychlé dobíjení.

Čočky duálního fotoaparátu jen lehce vystupují nad profil zařízení. Sekundární objektiv slouží k rozostření pozadí v portrétním režimu. Nový je režim cinemagraf, který vytvoří GIF obrázek s pohyblivými částmi scény.

Čistý Android a drobnosti pro radost

Prostředí telefonu je klasický čistý Android, v tomto případě ještě ve verzi 8.1, ale s brzkou přislíbenou aktualizací na nejnovější Pie. Motorola ovšem mezi předinstalovanými aplikacemi zachovala položku Moto, která zachovává přístup k ovládání gesty a funkci diskrétních notifikací na pohaslém displeji.

Radost udělají některé drobnosti, které se z většiny telefonů postupně vytrácejí – zachovaný 3,5mm jack a dokonce aplikace FM rádio. U telefonů v podobné cenové hladině nebývá samozřejmostí ani funkce NFC pro bezkontaktní placení.

Motorola One má všechny předpoklady stát se úspěšným modelem. Má pěkný design, snadno zapamatovatelný název, čistý Android a taky rozumnou cenovku. Aktuálně se prodává za 6 tisíc korun.

Motorola One
rozměry a hmotnost: 150 × 72 × 8,0 mm, 162 g
displej: 5,9", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 520, 285 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 625 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
49 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (16) Další článek: Samsung příští rok do mobilů dodá rychlejší paměti, LPDDR5 RAM v roce 2020

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , , , Motorola One, Cinemagraf, Bílá varianta, Pěkný design, Spodní brada, Str, Skleněná záda, Portrétní režim, Vnitřní úložiště, Zapamatovatelný název, Pohaslý displej, Umístěná čtečka, Funkce NFC, Velké písmeno,