Motorola Pebl V6: asfaltový oblázek na vlastní oči

Motorola Pebl V6 je malé a dokonale zaoblené véčko. Právě o něm bychom možná mohli mluvit jako o nástupci Razru. Nijak se mu sice nepodobá, je ale opět jiné než všechny ostatní telefony. Pebl jsme měli možnost osobně prozkoumat a nafotit. Oproti dřívějšku má úplně novou povrchovou úpravu.
Kapitoly článku
Pebl V6 je zvláštní véčko, které Motorola odhalila světu už v únoru na 3GSM kongresu v Cannes. Zatím se ještě neprodává, podle českého zastoupení bychom ale vstup na náš trh mohli očekávat na přelomu října a listopadu (přikláníme se spíš k druhému měsíci).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pebl jsme díky výstavě Mobility Hall, kterou až do čtvrtka můžete navštívit na Invexu, mohli prozkoumat a nafotit. Stejně jako v případě včerejší Motoroly E1070 se nejedná o vzorek, nad kterým bychom mohli postavit recenzi. Chyběla mu baterie, takže Pebl znovu můžeme pouze osahat a zhodnotit jeho fyzickou stránku. Na druhou stranu je to u připravovaných telefonů to nejdůležitější, software se dá hodnotit jen u finálních vzorků.

Nebudeš se loupat?

Čím je Pebl V6 zvláštní a proč Motorole tak dlouho trvá, než telefon od představení začne prodávat? Na druhou otázku odpověď neznáme, Pebl je ale po Razru opět véčko, jaké se nevidí. Je to malý kulatý oblázek bez jediné hrany, který chce ruka podvědomě držet a žmoulat.

Oproti kouskům, které jsme si za bedlivého pohledu hostesek mohli prohlédnout na veletrhu CeBIT, se změnila povrchová úprava telefonu. Už není celý zrcadlově chromovaný. Což o to, ve vitríně takový design působil nebesky krásně, jakmile jste ale telefon vzali do ruky, mohli jste ho rovnou leštit, protože se na něm zachytil každý otisk prstu. Pebl, který máme k dispozici, je celý černý a má zvláštní, mírně pogumovaný povrch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle Pebl vypadal na CeBITu

Materiál krytu mi připomíná notebooky IBM (Lenovo) ThinkPad. Nezbývá než věřit, že Motorola použila stejnou technologii jako notebooky posledních řad a ne jako ty první, které se po čase začaly loupat. Pogumovaný povrch na Peblu zatím drží a je radost na něj sahat.

Motorola Pebl V6 má rozměry 88 × 48 × 21 mm. Je to malé véčko, u něhož ale trochu překvapí hmotnost 110 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý, ale těžší

Tak už se otevři!

Další zajímavostí je způsob otvírání véčka. Jestli se budete snažit obě části násilně „odervat“ od sebe, neuspějete. Na telefonu ale nenajdete ani žádné otvírací tlačítko. Jak na to? Stačí horní část prstem posunout o pár milimetrů dopředu. Tím se vyvlékne ze západky a zbytek je na pružině, která displej vztyčí do správné polohy. U zkoumaného telefonu sice pružina trochu umdlévá, způsob otvírání jsme si ale prakticky vyzkoušeli na CeBITu. Při zavírání stačí překonat sílu pružiny a obě části dostat k sobě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otvírání Peblu

Vnější displej je orientován vertikálně, číslice hodin na něm ale budou situovány tak, jak byste je očekávali. Protože se ale nevejdou na malou šířku, hodiny a minuty se rozdělily do dvou řádků. Vypadá to zvláštně, ale zvykneme si. Displej je inverzní a kromě hodin zobrazuje ještě obvyklé ikony síly baterie a signálu. Jak se bude displej chovat při příchozím hovoru, nevíme.

Klepněte pro větší obrázek Čelní displej

Vršek černého véčka zdobí masivní kovový kloub, který si ponechal původní zrcadlově lesklou úpravu. V jeho čele je očko pro provléknutí poutka a kousek pod ním konektor miniUSB pro připojení kabelu. Vedle konektoru je u telefonu, který zkoumám, vidět kousek elektronické desky; to snad bude ve finální verzi opraveno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lesklý chromový kloub

Na levém boku je kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti, pod ní chytré uživatelské tlačítko. Klávese na pravém boku přisuzuji rychlé vyvolání aplikace pro focení. Fotoaparát má rozlišení pouze VGA a objektiv po chvíli hledání objevíme na štítku pod vnějším displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na bocích • objektiv pod displejem

Pod zadním krytem mě zaujal neobvykle velký externí reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt • reproduktor

Nový Razr

Klávesnici tvoří matný stříbrný plech. Jednotlivá tlačítka jsou oddělena pryžovými výstupky, hmatově jsou ale hůře rozlišitelná než u Motoroly E1070. Odezva tlačítek je ale dobrá. Kulaté čtyřsměrné tlačítko s potvrzovací klávesou uprostřed vystupuje nad okolní povrch, kolem je shluk funkčních tlačítek. Kromě běžných kláves jsou zde dvě s ikonami, které přímo spustí internetový prohlížeč a nabídku zpráv. I když je podklad klávesnice matný, otiskům prstů se tady nevyhneme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na klávesnici se hmatově moc nedají odlišit

Displej chrání lesklé sklíčko, je zasazen do tmavého rámečku. Má rozlišení 176 × 220 bodů a vzhledem k rozměrům 38 × 31 mm bude dostatečně jemný.

Co dodat k funkcím? Neočekáváme zde víc než u Razru. Bude to stylový telefon s podporou některých nadstandardních funkcí jako je třeba Bluetooth nebo GPRS třídy 10. Původně se mluvilo i o EDGE, ale poslední zprávy naznačují, že by se Motorola této technologii mohla začít vyhýbat. Přesnou cenu Motoroly Pebl V6 si netroufám určit, odhaduji ale, že půjde ve stopách Razru V3.


Ve druhé kapitole najdete kompletní fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Motorola, Motorola Razr, Motorola Pebl, ASF, Asfalt, Oblázek, Rychlé vyvolání, Stříbrný plech, Motorol, Motor, Uživatelské tlačítko