Motorola posouvá možnosti Palmů

Firma Motorola představila dvojici procesorů, která posílí PDA počítače třídy Palm. Prvním je procesor DragonBall Super VZ s jádrem M68000, který má takt zvýšený až na 66 MHz. Druhý procesor má označení DragonBall MX1 a jedná se o procesor s jádrem ARM920T s taktem až 200 MHz.
Současný procesor DragonBall má označení MC68VZ328 (DragonBall VZ) a používá maximální takt 33 MHz. Nový obvod s označením DragonBall Super VZ zvládne dvojnásobný takt, navíc integruje USB 1.1 a 100 KB integrované RAM paměti. Druhý procesor zatím nemá v produkci firmy Motorola obdobu, je to první procesor Motoroly, využívající kompatibilitu se světem ARM procesorů.

Technická specifikace

název DragonBall Super VZ DragonBall MX1
detailní označení MC68SZ328 MC9328MX1
výrobce Motorola, Inc. Motorola, Inc.
jádro M68000 ATM920T
integrovaná RAM paměť 100 KB ne
minimální takt 0 MHz 0 MHz
maximální takt 66,32 MHz 200 MHz
USB 1.1 ano ano
rozhraní pro Memory Stick ano ano
rozhraní pro externí Bluetooth ne ano
Procesor Super VZ podporuje barevný TFT displej do rozlišení 640 x 480 s barevnou hloubkou až 64K barev. Jeho dva sériové porty jsou schopny maximální přenosové rychlosti 460,6 Kb/s. Kromě osazené interní RAM paměti podporuje externí paměť typu EDO RAM nebo SDRAM. Poprvé se zde objevila možnost připojení MMC/SD a Memory Stick zařízení. O procesoru DragonBall MX1 zatím žádné větší detaily známy nejsou.

Oba procesory však nejsou k dispozici ihned. První vzorky se objeví na začátku čtvrtého čtvrtletí tohoto roku, takže masová produkce tento rok ještě nebude.

Procesory DragonBall s jádrem M68000 dnes používají PDA počítače s operačním systémem Palm OS (Palm, Handspring Visor atd.). Procesory ARM používají handheldy s operačním systémem Epoc32 (Psion, Nokia Communicator 9210, Ericsson atd.).

Živě komentuje: Již podruhé v historii procesorů Motoroly se připravuje přerod z jedné instrukční sady do druhé. Poprvé to bylo právě z M68000 rodiny na novou PowerPC. Ano, byly to procesory v počítačích firmy Apple. Poslední použitý procesor byl M68040, který byl zhruba na úrovni konkurenčního procesoru i80486, se kterým soupeřil. Byl sice navržen ještě procesor M68060, ten se již neuplatnil. Procesory PowerPC byly vyvíjeny společně firmami Apple, IBM a Motorola. Právě ta vyrábí slabší verze pro počítače Apple, kdežto nejvýkonnější procesory PowerPC vyrábí firma IBM do svých nejvýkonnějších počítačů.

Pokud se vám procesor M68000 až M68040 zdá povědomý, ale nikoli od Palmu nebo od Apple, máte pravdu. Tento procesor se používal rovněž v legendách své doby, které spolu soupeřily do posledního dechu. První se jmenovala Commodore Amiga, druhá legenda nesla název Atari ST. Oba počítače existovaly v nejrůznějších obdobách, avšak se stejným procesorem. Tyto počítače oslovily asi nejvíce hráčů, ale hned na druhém místě budou programátoři, na třetím hudebníci díky Atari a na čtvrtém grafici díky Commodore.

Když jsem se poprvé dozvěděl o tom, že malinký Palm má v sobě procesor z Amigy, zajásal jsem s myšlenkou, že bude mnoho emulátorů tohoto počítače. Potom jsem se zklidnil a zapřemýšlel. Bohužel tato myšlenka je nereálná, a to díky geniálnímu návrhu těchto počítačů. Procesor totiž nebyl zdaleka to nejvýkonnější, co v počítači bylo. Vedle něj totiž byly mocnou zbraní koprocesory, které přebíraly funkce pro zvuk, obraz a komunikaci. Jejich jména byla Agnes, Paula a Denisa. Proto by procesor Palmu (či kterýkoli jiný) musel emulovat i tyto obvody, což notně zvyšuje nároky na použitý procesor. Teoreticky je šance, že by postačil DragonBall Super VZ s taktem skoro desetinásobným v porovnání s původním procesorem Amigy i Atari ST. Vše ale záleží na umu programátorů. Psát emulátor těchto počítačů pro DragonBall MX1 již nemá smysl, protože se jedná o procesor s jiným jádrem, kde by se kompatibilita na úrovni procesoru neuplatnila. To je to jediné pouto, které Palmy s Amigou či Atari ST mají.

Firma Motorola se tímto přechodem může definitivně zbavit vazby na M68000 jádro. To je sice na dobu vzniku až geniálně navrženo, bohužel pro dnešní dobu již nepostačuje. Motorola tak na poslední chvíli skáče do mobilního vlaku pro drobnou výpočetní techniku rodin PDA a hanheld.

Další následek jádra ARM v počítačích Palm bude nečekaný. Protože budou mít stejný procesor s dosavadní absolutně neslučitelnou konkurencí s operačním systémem Epoc32, bude tento operační systém přenositelný i na Palmy. Pozice operačního systému Palm OS může být ohrožena. Stejný procesor je však oboustranná zbraň, takže totéž hrozí i Epoc32. Ten je však na konkurenci lépe připraven, protože na procesoru ARM již nějaký ten rok bydlí a zvládá také větší displeje. Záleží jen na pružnosti obou systémů, protože to mohou být dva kohouti na jednom procesoru.

Ze situace mohou vytěžit současní majitelé handheldů s operačním systémem Epoc32. Displej je větší než u PDA počítačů, takže při shodě procesorů bude snadné emulovat celý Palm OS a volně zde spouštět aplikace pro PDA svět a OBA procesory. Předpokládám totiž, že pro emulace procesoru M68K (neboli současného jádra DragonBall) bude implementována přímo do operačního systému obdobně, jako se tak stalo v Mac OS při přechodu na PowerPC. Potom by při emulaci operačního systému Palm OS pod Epoc32 budou spustitelné pochopitelně vlastní programy pro Epoc32, dále programy pro ARM procesor a Palm OS a nakonec i programy pro Palm OS a procesor M68000. Emulace Palm OS se nakonec může integrovat přímo do Epoc32, což by mohlo zvrátit pozice obou operačních systémů. Tento postup je logičtější již díky podporovaným displejům. Obráceně by to po softwarové stránce nebyl problém, ale po hardwarové zřejmě velký. Bitva bude možná krutější, než si doposud připouštíme.

Poznámka nakonec - víte o tom, že jen o vlásek unikl procesor M68000 a mohl být srdcem prvního osobního počítače firmy IBM zvaného IBM PC?

Váš názor Další článek: Alcatel One Touch 511 na trhu přibližně v říjnu

Témata článku: Motorola, Možnost, Motor, Masová produkce, Motorola Inc, Motorol