Motorola Q: komunikátor tenký jako žiletka

Nový komunikátor Motorola Q je nejen moderní, ale také i zřejmě nejtenčí smartphone v současném mobilním světě. Navíc má plnohodnotnou klávesnici, velký barevný displej a pracuje s operačním systémem Windows Mobile páté generace. Zláká vás?

Chytrý mobilní telefon s tajemným názvem Q představila včera společnost Motorola. A jak se zdá, běžným baculatým telefonům je již zřejmě odzvoněno a tak i tato novinka je postavena v „Razr stylu“. Motorola se v tiskové zprávě chlubí tím, že nové „kvéčko“ je až o padesát procent tenčí, než jeho konkurenti a vzhledem k necelým dvanácti milimetrům tloušťky přístroje zřejmě nebude daleko od pravdy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová Motorola Q

Velký displej a slušné klávesy

Malá tloušťka však není tím jediným, čím tento chytrý mobil zaujme hned na první pohled. Plnohodnotná QWERTY klávesnice je svým tvarem a provedením velmi podobná klávesnici konkurenčního smartphonu palmOne / Handspring Treo. To ji předurčuje k poměrně pohodlnému psaní jak jednou rukou, tak i palci obou rukou, které bude zřejmě nejpohodlnější a vzhledem k postavení sklonu alfanumerických kláves bude i předpokládané samotným výrobcem. Přímo pod displejem pak najdete čtyřsměrové kurzorové tlačítko doplněné o dvojici softwarových kláves a čtveřici nastavitelných tlačítek rychlé volby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tenký jako papír

Displej je barevný, aktivní TFT a při svém rozlišení 320 × 240 obrazových bodů dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barevných odstínů. Již sám použitý operační systém Microsoft Windows Mobile páté verze naznačuje, že displej není dotykový a veškeré ovládání telefonu probíhá prostřednictvím kláves.

S novou dušičkou

S novou verzí operačního systému přichází také poměrně mnoho rozšíření a vylepšení. Podle informací Microsoftu je tato verze postavena na nové verzi jádra (čeho si však zřejmě nikdy nevšimnete, tedy kromě zvýšení stability) a významného zlepšení doznaly funkce integrující systém více do korporátního prostředí. Za všechny jmenujme například podporu rozšířených možností připojení ke vzdálené schránce zahrnutých v Exchange serveru 2003. Že by se jednalo o konkurenci povedenému řešení vzdálené pošty v podání Blackberry?

Z dalších vlastností stojí za zmínku vestavěný digitální fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu včetně miniaturního blesku s podporou nahrávání krátkých videosekvencí. Samozřejmostí je vestavěný přehrávač souborů ve formátu MP3. Hudbu můžete přehrávat také prostřednictvím bezdrátových Bluetooth sluchátek Razrwire. Podle důvěryhodných informací ze zdroje blízkého výrobci bude novinka podporovat také EDGE.

Rozhodně zajímavý pokus

Nový chytrý mobilní telefon Moto Q společnosti Motorola je v každém případě velmi zajímavým přístrojem, který by si mohl najít svou skupinu uživatelů. Nadneseně můžeme říci, že se jedná o smartphone ve velikosti kapesního počítače, což nemusí každému vyhovovat. Jen aby se neopakovala situace s komunikátorem MPx, který se po dlouhých odkladech nakonec nedostal na trh. Doufejme, že Motorola Q bude mít světlejší budoucnost a že se s ní v dohledné době setkáme také v českých obchodech.

Ve zkratce

rozměry a hmotnost: výrobce neuvádí, předpokládá se 113 × 64 × 11,5 mm, 110 g

displej: aktivní (TFT), rozlišení 320 × 240 bodů, 65 tisíc barev

fotoaparát: rozlišení 1,3 MPx, možnost natáčet video, vestavěný blesk

operační systém: Microsoft Windows Mobile 5.0

rozšíření paměti: paměťové karty SD

zadávání textu: plnohodnotná QWERTY klávesnice

konektivita: Bluetooth, IrDA, miniUSB konektor

podpora multimedií: MMS zprávy, stereofonní reproduktory, mikrofon, přehrávač hudebních a videosouborů

Diskuze (18) Další článek: Sony Ericsson W800i: walkman s funkcí mobilu (test)

Témata článku: Motorola, Motorola Razr, Významné zlepšení, Zajímavý pokus, Jak, Motorol, Motorola Q, Komunikátor, Žiletka, Motor